«Δεν αρκεί το πλύσιμο»: Τα φυτοφάρμακα εισχωρούν και μέσα από τη φλούδα των φρούτων, λέει νέα μελέτη

«Δεν αρκεί το πλύσιμο»: Τα φυτοφάρμακα εισχωρούν και μέσα από τη φλούδα των φρούτων, λέει νέα μελέτη Facebook Twitter
φωτ.: unsplash
0

Μια νέα επιστημονική έκθεση δίνει βάρος στις ανησυχίες των καταναλωτών σχετικά με τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα, παρουσιάζοντας νέα στοιχεία ότι το πλύσιμο των φρούτων πριν από το φαγητό δεν αφαιρεί διάφορες τοξικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται συνήθως στη γεωργία.

Το έγγραφο, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Nano Letters της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, έρχεται εν μέσω συνεχιζόμενης συζήτησης σχετικά με την έκταση της μόλυνσης των τροφίμων από φυτοφάρμακα και τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με μια σταθερή διατροφή που περιλαμβάνει υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Ο κεντρικός στόχος της νέας εργασίας είναι να μοιραστεί τις τεχνικές λεπτομέρειες μιας διαδικασίας που ανέπτυξαν οι συγγραφείς για βελτιωμένη ανίχνευση ιχνών φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα. Αλλά το υποκείμενο εύρημα σχετικά με την αναποτελεσματικότητα του πλυσίματος των φρούτων είναι σημαντικό για τους καταναλωτές που μπορεί να βασίζονται σε πρακτικές ασφάλειας τροφίμων που είναι ανεπαρκείς, είπαν οι συγγραφείς.

Οι παραδοσιακές «εργασίες καθαρισμού φρούτων δεν μπορούν να αφαιρέσουν πλήρως τα φυτοφάρμακα», αναφέρεται.

Όταν χρησιμοποίησαν την τεχνική για την εξέταση ενός μήλου, για παράδειγμα, οι ερευνητές είπαν ότι «τα αποτελέσματα της απεικόνισης αποδεικνύουν ότι τα φυτοφάρμακα διεισδύουν στο στρώμα της φλούδας και στο στρώμα του πολτού».

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία που ανέπτυξαν, οι συγγραφείς είπαν ότι βρήκαν ότι η μόλυνση από φυτοφάρμακα μειώθηκε όταν αφαιρέθηκε η φλούδα του μήλου μαζί με μέρος του στρώματος πολτού.

Οι κίνδυνοι για την υγεία που ενέχουν τα φυτοφάρμακα έχουν τεκμηριωθεί σε αρκετές μελέτες, αλλά οι περισσότερες από αυτές ασχολούνται με την επαγγελματική έκθεση και όχι με τη διατροφή. Το USDA και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων υποστηρίζουν ότι τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα δεν προκαλούν γενικά ανησυχία για την υγεία, εάν εμπίπτουν στα νόμιμα όρια.

Και οι δύο υπηρεσίες παρακολουθούν τα επίπεδα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα εδώ και δεκαετίες, αναφέροντας τα ευρήματά τους ετησίως.

Στην πιο πρόσφατη έκθεση του προγράμματος δεδομένων φυτοφαρμάκων του USDA, ο οργανισμός ανέφερε ότι το 99% των τροφίμων που δοκιμάστηκαν είχαν υπολείμματα που ήταν εντός των νόμιμων ορίων και ως εκ τούτου «δεν ενέχουν κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών και είναι ασφαλή». Αυτό διαφέρει από τα ευρήματα της Consumer Reports, η οποία θεωρεί ότι τα όρια που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση είναι πολύ υψηλά.

Πάνω από το 72% των πάνω από 10.000 δειγμάτων τροφίμων έφεραν ανιχνεύσιμα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, ανέφερε το USDA.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι άνδρες ίσως είναι πιο ρομαντικοί από τις γυναίκες, σύμφωνα με έρευνες

Τech & Science / Είναι οι άνδρες πιο ρομαντικοί από τις γυναίκες; Τι λέει η επιστήμη

Αν και οι αντιλήψεις έχουν εξελιχθεί προς μια πιο ισότιμη προσέγγιση στις σχέσεις, παραμένουν έντονα τα στερεότυπα που παρουσιάζουν τους άνδρες ως πιο ρομαντικούς, επειδή αυτό αναμένεται από αυτούς
LIFO NEWSROOM
ΠΟΥ: Έκκληση για προειδοποιητικές ετικέτες για τον καρκίνο και στα αλκοολούχα ποτά

Τech & Science / ΠΟΥ: Έκκληση για προειδοποιητικές ετικέτες για τον καρκίνο και στα αλκοολούχα ποτά

Το αλκοόλ προκαλεί 800.000 θανάτους ετησίως στην Ευρώπη αλλά μόνο ένα μικρό τμήμα του πληθυσμού γνωρίζει τους κινδύνους, αναφέρει σε ανακοίνωσή του o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
LIFO NEWSROOM