«Δεν αρκεί το πλύσιμο»: Τα φυτοφάρμακα εισχωρούν και μέσα από τη φλούδα των φρούτων, λέει νέα μελέτη

«Δεν αρκεί το πλύσιμο»: Τα φυτοφάρμακα εισχωρούν και μέσα από τη φλούδα των φρούτων, λέει νέα μελέτη Facebook Twitter
φωτ.: unsplash
0

Μια νέα επιστημονική έκθεση δίνει βάρος στις ανησυχίες των καταναλωτών σχετικά με τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα, παρουσιάζοντας νέα στοιχεία ότι το πλύσιμο των φρούτων πριν από το φαγητό δεν αφαιρεί διάφορες τοξικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται συνήθως στη γεωργία.

Το έγγραφο, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Nano Letters της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, έρχεται εν μέσω συνεχιζόμενης συζήτησης σχετικά με την έκταση της μόλυνσης των τροφίμων από φυτοφάρμακα και τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με μια σταθερή διατροφή που περιλαμβάνει υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Ο κεντρικός στόχος της νέας εργασίας είναι να μοιραστεί τις τεχνικές λεπτομέρειες μιας διαδικασίας που ανέπτυξαν οι συγγραφείς για βελτιωμένη ανίχνευση ιχνών φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα. Αλλά το υποκείμενο εύρημα σχετικά με την αναποτελεσματικότητα του πλυσίματος των φρούτων είναι σημαντικό για τους καταναλωτές που μπορεί να βασίζονται σε πρακτικές ασφάλειας τροφίμων που είναι ανεπαρκείς, είπαν οι συγγραφείς.

Οι παραδοσιακές «εργασίες καθαρισμού φρούτων δεν μπορούν να αφαιρέσουν πλήρως τα φυτοφάρμακα», αναφέρεται.

Όταν χρησιμοποίησαν την τεχνική για την εξέταση ενός μήλου, για παράδειγμα, οι ερευνητές είπαν ότι «τα αποτελέσματα της απεικόνισης αποδεικνύουν ότι τα φυτοφάρμακα διεισδύουν στο στρώμα της φλούδας και στο στρώμα του πολτού».

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία που ανέπτυξαν, οι συγγραφείς είπαν ότι βρήκαν ότι η μόλυνση από φυτοφάρμακα μειώθηκε όταν αφαιρέθηκε η φλούδα του μήλου μαζί με μέρος του στρώματος πολτού.

Οι κίνδυνοι για την υγεία που ενέχουν τα φυτοφάρμακα έχουν τεκμηριωθεί σε αρκετές μελέτες, αλλά οι περισσότερες από αυτές ασχολούνται με την επαγγελματική έκθεση και όχι με τη διατροφή. Το USDA και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων υποστηρίζουν ότι τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα δεν προκαλούν γενικά ανησυχία για την υγεία, εάν εμπίπτουν στα νόμιμα όρια.

Και οι δύο υπηρεσίες παρακολουθούν τα επίπεδα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα εδώ και δεκαετίες, αναφέροντας τα ευρήματά τους ετησίως.

Στην πιο πρόσφατη έκθεση του προγράμματος δεδομένων φυτοφαρμάκων του USDA, ο οργανισμός ανέφερε ότι το 99% των τροφίμων που δοκιμάστηκαν είχαν υπολείμματα που ήταν εντός των νόμιμων ορίων και ως εκ τούτου «δεν ενέχουν κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών και είναι ασφαλή». Αυτό διαφέρει από τα ευρήματα της Consumer Reports, η οποία θεωρεί ότι τα όρια που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση είναι πολύ υψηλά.

Πάνω από το 72% των πάνω από 10.000 δειγμάτων τροφίμων έφεραν ανιχνεύσιμα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, ανέφερε το USDA.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ατλάντα: Τα βαγόνια του μετρό μετατράπηκαν σε υφάλους για κοράλια και θαλάσσιες χελώνες

Τech & Science / Ατλάντα: Βαγόνια τρένων μετατράπηκαν σε υφάλους για κοράλλια και θαλάσσιες χελώνες

«Ο τεχνητός ύφαλος φαίνεται υπέροχος και μας ενθαρρύνει η ποσότητα της ανάπτυξης των κοραλλιών και της δραστηριότητας της θαλάσσιας άγριας ζωής», δήλωσε ο Κάμερον Μπρίντον, θαλάσσιος βιολόγος
LIFO NEWSROOM
Προειδοποίηση για την ψυχική υγεία των γονέων στις ΗΠΑ- Ο υπερβολικός ζήλος γίνεται επικίνδυνος

Τech & Science / Προειδοποίηση για την ψυχική υγεία των γονέων στις ΗΠΑ- Ο υπερβολικός ζήλος γίνεται επικίνδυνος

Οι γονείς ξοδεύουν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους σε εξωσχολικές δραστηριότητες και καταβάλλουν περισσότερη προσπάθεια για να εμπλακούν ενεργά στην ανατροφή των παιδιών τους
LIFO NEWSROOM
Οι αυτοθεραπευόμενοι γορίλες ίσως κρατούν το κλειδί για νέα φάρμακα

Τech & Science / Οι αυτοθεραπευόμενοι γορίλες ίσως κρατούν το κλειδί για νέα φάρμακα

Κάποια από τα μεγαλόσωμα ανθρωποειδή θηλαστικά που αυτοθεραπεύονται επιλέγοντας για τη διατροφή τους φυτά που διαθέτουν θεραπευτικές ιδιότητες, προσφέρουν ενδείξεις για μελλοντικές ανακαλύψεις φαρμάκων
LIFO NEWSROOM
Για πρώτη φορά ιδιώτες αστροναύτες έκαναν διαστημικό περίπατο - Η Γη «μοιάζει με έναν τέλειο κόσμο»

Διεθνή / Για πρώτη φορά ιδιώτες αστροναύτες έκαναν διαστημικό περίπατο - Η Γη «μοιάζει με έναν τέλειο κόσμο»

Η αποστολή Polaris Dawn εκτοξεύθηκε την Τρίτη - Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Τζάρεντ Άιζακμαν έγινε ο πρώτος «ερασιτέχνης» αστροναύτης που βγήκε στο διάστημα
LIFO NEWSROOM
Τα νέα AirPods μειώνουν την ένταση για να συνομιλείτε με τους γύρω σας- Αλλά μήπως είναι αγένεια;

Τech & Science / Τα νέα AirPods μειώνουν την ένταση για να συνομιλείτε με τους γύρω σας- Αλλά μήπως είναι αγένεια;

Η νέα λειτουργία μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη σε καθημερινές καταστάσεις, όπως όταν κάποιος βρίσκεται στο ταμείο ενός σούπερ μάρκετ ή σε άλλες σύντομες συνομιλίε
LIFO NEWSROOM