Ο εφιάλτης της Κίνας: Ένας δεύτερος οικονομικός πόλεμος με τον Τραμπ

Ο εφιάλτης της Κίνας: Ένας δύτερος οικονομικός πόλεμος με τον Τραμπ Facebook Twitter
0

Η Κίνα πλήττεται από τον εμπορικό της πόλεμο με τις ΗΠΑ υπό τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά τελικά ανακάμπτει. Εάν ο Τραμπ κερδίσει τον Λευκό Οίκο τον Νοέμβριο, ο δεύτερος γύρος θα είναι πολύ πιο σκληρός. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι θα αυξήσει τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές στο 60% ή περισσότερο εάν κερδίσει τις φετινές προεδρικές εκλογές. Η οικονομική ζημιά στην Κίνα θα ήταν πολύ μεγαλύτερη από ό,τι στην πρώτη θητεία του Τραμπ, επειδή οι δασμοί θα ήταν υψηλότεροι και η οικονομία της Κίνας είναι πολύ πιο ευάλωτη. Ο Τραμπ «θα βάλει πατήσει στον λαιμό της κινεζικής οικονομίας», δήλωσε ο Μάθιου Γκέρτκεν, επικεφαλής γεωπολιτικός στρατηγικός στην BCA Research. «Είναι πιο ευάλωτοι». 

Ο εμπορικός πόλεμος ξέσπασε το 2018 όταν ο Τραμπ έθεσε δασμούς έως και 25% σε εισαγωγές 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Κίνα - 65% του συνόλου του 2018 - συμπεριλαμβανομένων ηλιακών συλλεκτών, πλυντηρίων ρούχων, χάλυβα και αλουμινίου. Η Κίνα ανταπέδωσε με δικούς της δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι λένε ότι η Κίνα γνώρισε τα χειρότερα από αυτόν τον εμπορικό αγώνα, αλλά το αποτέλεσμα δεν κράτησε. Οι εξαγωγές της ανέκαμψαν δυναμικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι αποκλεισμένοι καταναλωτές στη Δύση κατανάλωσαν ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης και άλλες οικιακές ανέσεις. Οι Κινέζοι εξαγωγείς βρήκαν έκτοτε νέες αγορές, βοηθούμενοι από την κρατική υποστήριξη και τις χαμηλές τιμές. Το πλεόνασμα της Κίνας στο εμπόριο αγαθών σημείωσε μηνιαίο ρεκόρ τον Ιούνιο σχεδόν 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυξημένο από τις εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη νοτιοανατολική Ασία. 

Η αύξηση των εξαγωγών είναι ένας φως σε μια κατά τα άλλα προβληματική οικονομία. Μια επική κρίση ιδιοκτησίας είναι τώρα στον τρίτο χρόνο της. Καμμένοι από την κατάρρευση ακινήτων και το παρατεταμένο τραύμα της πανδημίας, οι Κινέζοι καταναλωτές κρατούν σφιχτά το πορτοφόλι τους. Τα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης βρίσκονται υπό σοβαρή πίεση και η εμπιστοσύνη του ιδιωτικού τομέα βρίσκεται σε ύφεση. 

Αυτή η εξάρτηση από τη μεταποίηση και τις εξαγωγές κάνει την Κίνα πολύ πιο ευαίσθητη σε μια κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας. 

Ο Πάτρικ Ζβάιφελ, επικεφαλής οικονομολόγος στην Pictet Asset Management, εκτιμά ότι εάν μια προεδρία της Καμάλα Χάρις κολλήσει με την πιο επιλεκτική δασμολογική πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν, θα μπορούσε να μειώσει ίσως 0,03 ποσοστιαίες μονάδες από την κινεζική οικονομική ανάπτυξη το επόμενο έτος. Αύξηση των δασμών στο 60% σε όλα τα κινεζικά προϊόντα, όπως πρότεινε ο Τραμπ, σημαίνει ότι το χτύπημα θα ήταν πολύ μεγαλύτερο, ίσως στις 1,4 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που στις προβλέψεις του θα μείωνε την ανάπτυξη το 2025 σε περίπου 3,4% από το αναμενόμενο 4,8%.

Η UBS εκτιμά ότι οι δασμοί 60% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων από τις ΗΠΑ θα συγκρατήσουν την ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά περίπου 2,5 ποσοστιαίες μονάδες στους 12 μήνες μετά την επιβολή, αν και η αντίσταση μπορεί να είναι μόλις 1,5 ποσοστιαία μονάδα εάν η Κίνα λάβει αντισταθμιστικά μέτρα.

Μεταξύ αυτών των απαντήσεων: οι κινέζοι πολιτικοί θα μπορούσαν να αφήσουν το νόμισμά τους να αποδυναμωθεί περαιτέρω, να επεκτείνουν τις φορολογικές εκπτώσεις και άλλα προνόμια στους εξαγωγείς και να μειώσουν τα επιτόκια. Θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να αναγκάσουν τις ΗΠΑ να το ξανασκεφτούν με αντίποινα, όπως αυξάνοντας τους δασμούς σε προϊόντα των ΗΠΑ, παρακρατώντας τις προμήθειες κρίσιμων ορυκτών και πιθανώς πουλώντας περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ, όπως το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την Goldman Sachs. 

Μελέτες που δημοσιεύθηκαν από πανεπιστήμια στην Κίνα και το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ διαπίστωσαν ότι ο πρώτος γύρος δασμών του Τραμπ όχι μόνο πίεσε τις εξαγωγές, αλλά συμπίεσε τα εταιρικά κέρδη, έπληξε την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών και περιόρισε τις επενδύσεις και τις προσλήψεις. Οι οικονομολόγοι λένε ότι αυτές οι επιπτώσεις θα επαναληφθούν και θα ενισχυθούν αυτή τη φορά, αφού ο Τραμπ θα επέβαλε δασμούς σε κάθε κινεζική εισαγωγή. 

Τα κέρδη των κινεζικών επιχειρήσεων δέχονται πιέσεις από την αδύναμη ζήτηση και τη χρόνια υπερπροσφορά. Οι τιμές παραγωγού πέφτουν εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Μια εταιρεία που λειτουργεί με περιθώριο κέρδους 5% ή 6% δεν μπορούσε να καταπιεί δασμούς 60%, δήλωσε ο Nick Borst, διευθυντής έρευνας για την Κίνα στη Seafarer Capital Partners, διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στην Καλιφόρνια που επικεντρώνεται στις αναδυόμενες αγορές. 

Από το 2018, η Κίνα έχει επαναπροσανατολίσει ορισμένες εξαγωγές μακριά από τις ΗΠΑ και πουλάει περισσότερα στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Με την αγορά των ΗΠΑ ουσιαστικά κλειστή με δασμούς 60%, η Κίνα θα αναγκαζόταν να πουλήσει ακόμη περισσότερα σε αυτές τις άλλες αγορές. Ωστόσο, ορισμένοι, όπως η Ινδία, η Βραζιλία και το Μεξικό, πιέζουν τώρα τις κινεζικές εισαγωγές λόγω ανησυχίας για εγχώριες θέσεις εργασίας και βιομηχανίες. «Εάν η Κίνα είναι ουσιαστικά αποκλεισμένη από την αγορά των ΗΠΑ…θα πρέπει να ωθήσουν τα προϊόντα τους ακόμη πιο σκληρά σε άλλους προορισμούς. Και άλλοι προορισμοί μπορεί να μην το ανέχονται αυτό», δήλωσε ο Άνταμ Σλέιτερ, επικεφαλής οικονομολόγος στην Oxford Economics. 

Η Κίνα θα μπορούσε να εκτονώσει τέτοιες εντάσεις χτίζοντας εργοστάσια στο εξωτερικό για να εξυπηρετήσει τις τοπικές αγορές. Ωστόσο, η ηγεσία της Κίνας έχει ανάμεικτα συναισθήματα για την επέκταση στο εξωτερικό, είπε ο Borst, δεδομένου ότι δυνητικά σημαίνει μείωση της απασχόλησης στη μεταποίηση στην πατρίδα.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έλον Μασκ: Θέλει να κόψει «ζόμπι» προγράμματα ύψους $500 δισ. - Ανάμεσά τους και της NASA

Διεθνή / Έλον Μασκ: Θέλει να κάνει περικοπές $500 δισ. σε «ζόμπι» ομοσπονδιακά προγράμματα, μεταξύ τους και της NASA

Στα προγράμματα που αναμένεται cost cutting περιλαμβάνονται η ιατρική περίθαλψη για βετεράνους, τα κουπόνια στέγασης χαμηλού εισοδήματος, τα Pell Grants για φοιτητές, το FBI και πρωτοβουλίες της NASA
LIFO NEWSROOM
COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Διεθνή / COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Το προσχέδιο της Συμφωνίας ορίζει ως ευρύτερο τον στόχο για άντληση 1,3 τρισ. δολαρίων ετησίως έως το 2035, με αναφορές σε χρηματοδότηση από «δημόσιες και ιδιωτικές πηγές»
LIFO NEWSROOM
Η επικίνδυνη εναέρια κυκλοφορία στη Μέση Ανατολή- Απειλούνται οι εμπορικές πτήσεις

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Δίπλα-δίπλα πύραυλοι και εμπορικές πτήσεις σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους αεροδιαδρόμους

Τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνουν οι αεροπορικές εταιρείες - Από τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας της ισραηλινής ElAl μέχρι την απόφαση να μην πετούν νύχτα τα αεροσκάφη της Wizz Air
LIFO NEWSROOM
Αυστρία: Υδραυλικός ανακάλυψε στο υπόγειο βίλας σεντούκι με κρυμμένο θησαυρό αξίας πάνω από 2 εκατ. ευρώ

Διεθνή / Αυστρία: Υδραυλικός ανακάλυψε στο υπόγειο βίλας σεντούκι με κρυμμένο θησαυρό αξίας πάνω από 2 εκατ. ευρώ

Πώς η περιέργεια του για ένα μυστηριώδες σχοινί τον οδήγησε σε ένα σεντούκι γεμάτο χρυσά νομίσματα - Σε ποιον ανήκει ο θησαυρός, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία στην Αυστρία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Γερμανία: Σχέδια για υποδοχή 800.000 στρατιωτών του ΝΑΤΟ υπό το φάσμα ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου

Διεθνή / Γερμανία: Πάρτε γεννήτριες, προβλέπει το σχέδιο Deutscland για το ενδεχόμενο Παγκοσμίου Πολέμου

Σχέδια για υποδοχή 800.000 στρατιωτών του ΝΑΤΟ στο ενδεχόμενο επέκτασης του πολέμου στην Ουκρανία - Η αλλαγή στρατηγικής της Ρωσίας και οι απειλές Κιμ μετά την εκτόξευση αμερικανικών και βρετανικών πυραύλων από το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Και ο Κιμ Γιονγκ Ουν προειδοποιεί για πυρηνικό πόλεμο - Κατηγορεί τις ΗΠΑ πως πυροδοτούν την ένταση

Διεθνή / Και ο Κιμ Γιονγκ Ουν, μετά τον Πούτιν, προειδοποιεί για πυρηνικό πόλεμο

Ποτέ πριν η αντιπαράθεση στην κορεατική χερσόνησο δεν ήταν τόσο επικίνδυνη και οξεία ώστε να κλιμακωθεί στον πιο καταστροφικό θερμοπυρηνικό πόλεμο, είπε ο Κιμ Γιονγκ Ουν - Κατηγορεί τις ΗΠΑ πως πυροδοτούν την ένταση
LIFO NEWSROOM
Η κόντρα Μασκ και Άλτμαν: Από την ίδρυση της OpenAI έως τη σκληρή μάχη για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης

Διεθνή / Η κόντρα Μασκ και Άλτμαν: Από την ίδρυση της OpenAI έως τη σκληρή μάχη για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης

Ο Μασκ επένδυσε περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια και χαρακτήρισε την OpenAI ως «απόλυτη προτεραιότητά» του. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτουν τα emails, οι διαφωνίες για τη διαχείριση και τη χρηματοδότηση ξεκίνησαν σχεδόν αμέσως
LIFO NEWSROOM