Φωτιά στην Αττική: Σε πύρινο κλοιό Πεντέλη, Διόνυσος, Βριλήσσια – Στις φλόγες σπίτια και επιχειρήσεις

Φωτιά στην Αττική: Σε πύρινο κλοιό Πεντέλη, Διόνυσος, Βριλήσσια – Στις φλόγες σπίτια και επιχειρήσεις Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Μια καταστροφική φωτιά συνεχίζει να μαίνεται ανεξέλεγκτη στην Αττική από το μεσημέρι της Κυριακής (11/8). 

Ξεκινώντας από τον Βαρνάβα, η φωτιά πέρασε στην Πεντέλη και μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας (12/8) είχε φτάσει στις περιοχές Πάτημα Χαλανδρίου και Πάτημα Βριλησσίων, όπου αρκετά σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες.

Συνεχείς εκρήξεις ακούγονται τις τελευταίες στιγμές στην περιοχή των Βριλησσίων, στο τέλος της οδού Κλεισθένους. Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, οι εκρήξεις προέρχονται από φιάλες υγραερίου που βρίσκονταν σε κατάστημα το οποίο έχει παραδοθεί στις φλόγες. Το κατάστημα φέρεται να περιέχει επίσης χημικά, χρώματα και μονωτικά υλικά, γεγονός που εντείνει την επικινδυνότητα της κατάστασης.

Τα μέτωπα που απασχολούν περισσότερο την Πυροσβεστική και έχουν επικεντρωθεί επίγειες και εναέριες δυνάμεις σύμφωνα με πληροφορίες, είναι: Νταου Πεντέλης, Παλαιά και Νέα Πεντέλη, Διόνυσος, Βριλήσσια και Αφίδνες -όπου η εικόνα φαίνεται να είναι καλύτερη.

Η μεγάλη πυρκαγιά έχει ήδη προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές σε δάση και περιουσίες, με δεκάδες ανθρώπους να έχουν απεγκλωβιστεί από τα σπίτια τους. Έχουν εκκενωθεί το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, το νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ», καθώς και τα μοναστήρια του Αγίου Εφραίμ και της Πεντέλης.

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, εστάλη μήνυμα από το 112 για την εκκένωση πολλών περιοχών, συμπεριλαμβανομένων των Νέας και Παλιάς Πεντέλης, Ντραφίου, Διώνης, Δασαμαρίου, και αρκετών άλλων οικισμών, καθώς και κατασκηνώσεων στον Άγιο Ανδρέα.

Στη μάχη με τις φλόγες συμμετέχουν 685 πυροσβέστες, 27 ομάδες δασοκομάντος, 190 οχήματα και εθελοντές, με την υποστήριξη της Πολιτικής Προστασίας. Προωθητές γαιών έχουν διατεθεί για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, ενώ από αέρος επιχειρούν 33 εναέρια μέσα, περιλαμβανομένων 17 ελικοπτέρων και 16 αεροσκαφών.

Οι αρχές, φοβούμενοι μην σημειωθεί «ένα νέο Μάτι» έχουν εκκενώσει τις περιοχές, όπου απειλούνται σπίτια και περιουσίες. Οι κάτοικοι  ανέφεραν ότι για πολλή ώρα δεν υπήρχαν πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή, και αναγκάστηκαν να προσπαθήσουν μόνοι τους να σβήσουν τη φωτιά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, εμποδίστηκαν από τις Αρχές, γεγονός που εντείνει την ανησυχία και τον εκνευρισμό των κατοίκων.

Οι εικόνες από την πυρκαγιά είναι δραματικές, με τις φλόγες να φτάνουν σε ύψος μέχρι και 25 μέτρα σε ορισμένα σημεία, καθιστώντας τη μάχη για τον έλεγχο της φωτιάς εξαιρετικά δύσκολη.

Στο μεταξύ, Γαλλία, Ιταλία, Τσεχία είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που ανταποκρίθηκαν στο ελληνικό αίτημα συνδρομής για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στη βορειοανατολική Αττική. Τις επόμενες ώρες θα οριστικοποιηθεί η συνδρομή από την Ισπανία και την Τουρκία, καθώς οι δυο χώρες έχουν ανταποκριθεί θετικά .

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ