Επιστήμονες ανακάλυψαν δεξαμενή νερού στο υπέδαφος του Άρη

Επιστήμονες ανακάλυψαν δεξαμενή νερού στο υπέδαφος του Άρη Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Είναι κοινά αποδεκτό ότι ο Άρης, πριν από εκατομμύρια χρόνια, ήταν ένας πλανήτης πολύ διαφορετικός από τον σημερινό, ικανός να φιλοξενήσει σύνθετες μορφές ζωής.

Ωστόσο, σε κάποιο σημείο της ιστορίας του, ο Άρης έχασε την ατμόσφαιρά του, τα νερά του πάγωσαν και κάθε πιθανή ζωή εξαλείφθηκε, αφήνοντας πίσω της έναν παγωμένο και αφιλόξενο κόσμο, σύμφωνα με το BBC.

Μια νέα ανακάλυψη όμως αλλάζει τα δεδομένα, καθώς εντοπίστηκαν θύλακες υγρού νερού κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη, κάτι που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν αδύνατο.Όπως αναφέρει το βρετανικό μέσο, επιστήμονες ανακάλυψαν υγρό νερό βαθιά μέσα στον βραχώδη φλοιό του Άρη.

Η ανακάλυψη αυτή βασίζεται σε νέα ανάλυση δεδομένων από το Mars Insight Lander της NASA, το οποίο προσεδαφίστηκε στον Άρη το 2018. Το σκάφος ήταν εξοπλισμένο με σεισμόμετρο, που κατέγραψε δονήσεις για 4 χρόνια στα βάθη του πλανήτη. Η ανάλυση αυτών των σεισμικών δεδομένων αποκάλυψε «σημάδια» που υποδεικνύουν την παρουσία υγρού νερού, μια ανακάλυψη που αναιρεί την προηγούμενη πεποίθηση ότι το νερό στον Άρη υπήρχε μόνο σε παγωμένη μορφή.

Αυτή η ανακάλυψη είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς για πρώτη φορά ανιχνεύθηκε υγρό νερό στον Άρη. Όσο για το πώς γνωρίζουμε ότι πρόκειται για νερό, η επιστημονική μέθοδος είναι παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται στη Γη για την ανίχνευση υδάτινων πόρων ή κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο σεισμογράφος της NASA κατέγραψε πάνω από 1.319 σεισμούς, και αναλύοντας την ταχύτητα των σεισμικών κυμάτων, οι επιστήμονες μπόρεσαν να προσδιορίσουν από ποιο υλικό προέρχονται τα κύματα αυτά. Η ανάλυση έδειξε την ύπαρξη υδάτινων κοιτασμάτων σε βάθη 10 έως 20 χιλιομέτρων μέσα στον φλοιό του Άρη.

«Πού κατέληξε το νερό του Άρη;»

Ο καθηγητής Michael Manga από το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια, που συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε ότι το νερό είναι «το πιο καθοριστικό μόριο για την εξέλιξη ενός πλανήτη». Αυτό το εύρημα απαντά στο μεγάλο ερώτημα: «Πού κατέληξε το νερό του Άρη;».

Αν και το Insight Lander εξερεύνησε μόνο ένα μικρό τμήμα του φλοιού, οι ερευνητές πιστεύουν ότι παρόμοια υδάτινα αποθέματα θα υπάρχουν σε όλο τον πλανήτη. Αν αυτή η υπόθεση επαληθευτεί, εκτιμάται ότι υπάρχει αρκετό υγρό νερό στον Άρη για να σχηματίσει ένα στρώμα βάθους μεγαλύτερου από μισό μίλι σε όλη την επιφάνειά του.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντωνία Τριχοπούλου για τη Μεσογειακή διατροφή στη LiFO: Συνδέεται με την Υγεία, τον Πολιτισμό και την Οικονομία

Τech & Science / Αντωνία Τριχοπούλου για τη Μεσογειακή διατροφή στη LiFO: Συνδέεται με την Υγεία, τον Πολιτισμό και την Οικονομία

Η ακαδημαϊκός και ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών διευκρινίζει τι ισχύει με τη Μεσογειακή διατροφή, μετά το ρεπορτάζ του περιοδικού Politico
LIFO NEWSROOM
Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο έμβρυο καγκουρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης

Τech & Science / Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο έμβρυο καγκουρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης

«Ο απώτερος στόχος μας είναι να στηρίξουμε τη διατήρηση απειλούμενων μαρσιποφόρων, όπως τα κοάλα, οι διάβολοι της Τασμανίας, οι βόρειοι γουόμπατ με τριχωτή μύτη και οι πώσουμ Leadbeater», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής
LIFO NEWSROOM
Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Tech & Science / Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Ο πρώτος τόμος των απομνημονευμάτων του μεγιστάνα της τεχνολογίας που μόλις κυκλοφόρησε φανερώνει πως γεννήθηκε στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμή, και φτάνει μέχρι την ίδρυση της Microsoft το 1975.
THE LIFO TEAM
Οι μπονόμπο μπορούν να επικοινωνούν με ανθρώπους για να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους

Τech & Science / Οι μπονόμπο μπορούν να επικοινωνούν με ανθρώπους για να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους

Η ανακάλυψη ενισχύει τη θεωρία ότι η "θεωρία του νου", δηλαδή η ικανότητα να αντιλαμβάνεται κάποιος τις γνώσεις και τις προθέσεις άλλων, δεν είναι αποκλειστικά ανθρώπινο χαρακτηριστικό
LIFO NEWSROOM
Η μουσική μπορεί να «αγγίξει» την καρδιά, ακόμα και μέσα στη μήτρα

Τech & Science / Η μουσική μπορεί να «αγγίξει» την καρδιά των εμβρύων - Οι διαφορές μεταξύ των δύο κλασικών συνθέσεων

Oι ερευνητές μπόρεσαν να μετρήσουν την απόκριση του καρδιακού ρυθμού των εμβρύων και να εντοπίσουν τις αλλαγές στη μεταβλητότητα των καρδιακών παλμών κατά τη διάρκεια και μετά την αναπαραγωγή της μουσικής
LIFO NEWSROOM
«Συναρπαστικό» εμβόλιο κατά του καρκίνου δίνει ελπίδα στους ασθενείς

Τech & Science / «Επαναστατικό» εμβόλιο κατά του καρκίνου δίνει ελπίδα στους ασθενείς

Το εμβόλιο δρα σαν «αφίσα καταζητούμενου», αποκαλύπτοντας κρυμμένα καρκινικά κύτταρα, ώστε το ανοσοποιητικό να τα αναγνωρίζει και να τα καταστρέφει πριν εμφανιστεί ξανά η ασθένεια
LIFO NEWSROOM