Εισβολή της Ουκρανίας στη Ρωσία: Πώς προελαύνουν οι κομάντο του Κιέβου

Εισβολή της Ουκρανίας στη Ρωσία: Πώς προελαύνουν οι κομάντο του Κιέβου Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Η Ουκρανία συνέχισε να σφυροκοπά τη ρωσική συνοριακή περιοχή Κουρσκ με πυραύλους και drones την Τετάρτη, καθώς το Κίεβο είπε ότι είχε σημειώσει περαιτέρω εδαφικά κέρδη σε μια εισβολή που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «πραγματικό δίλημμα» για τον ηγέτη του Κρεμλίνου.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν την 6η Αυγούστου ευρείας κλίμακας επιχείρηση στην περιφέρεια Κουρσκ, που γειτονεύει με τη Βορόνεζ, κι υποστηρίζουν πως έχουν κυριεύσει πάνω από 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της ρωσικής επικράτειας. Οι ρωσικές αρχές αναγνωρίζουν πως έχασαν 28 κοινότητες και λένε πως τα ουκρανικά εδαφικά κέρδη εκτείνονται σε ζώνη πλάτους 40 χιλιομέτρων και βάθους 12.

Κατά υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένους σε δεδομένα από ρωσικές πηγές συγκεντρωμένα από το αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), ουκρανικά στρατεύματα έχουν προελάσει 800 χιλιόμετρα στην περιφέρεια Κουρσκ. Για λόγους σύγκρισης, η Ρωσία έχει προελάσει 1.360 χιλιόμετρα στο ουκρανικό έδαφος από την 1η Ιανουαρίου, κατά την ανάλυση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Εισβολή της Ουκρανίας στη Ρωσία: Πώς προελαύνουν οι κομάντο του Κιέβου Facebook Twitter
Γραφικό με τις περιοχές στις οποίες εισέβαλε η Ουκρανία / φωτ.: Institute for the Study of War

Τέσσερις πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από την Ουκρανία καταστράφηκαν πάνω από το Κουρσκ και ολόκληρη η περιοχή βρισκόταν υπό συναγερμό αεροπορικής επιδρομής το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας, δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνήτης της περιφέρειας νωρίς την Τετάρτη.

Το Κίεβο ανακοίνωσε την Τρίτη ότι είχε πάρει τον έλεγχο 74 οικισμών στο Κουρσκ, μια εβδομάδα αφότου χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες εξαπέλυσαν μια τρομακτική επίθεση μέσω των ρωσικών συνόρων.

Η εισβολή άλλαξε ξαφνικά τη δυναμική του πολέμου, τον οποίο ξεκίνησε η Μόσχα με την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, δίνοντας στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τα πρώτα σημαντικά κέρδη μετά από μήνες σταθερής εδαφικής προόδου της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία εξαπέλυσε αιφνιδιαστική εισβολή με τεθωρακισμένα και πεζικό στις περιοχές Κουρσκ και Μπέλγκοροντ της Ρωσίας στις 6 Αυγούστου, με τη συμμετοχή χιλιάδων στρατευμάτων που ανέρχονται σε 14 ταξιαρχίες.

Αν και οι αρχικές λεπτομέρειες της επίθεσης ήταν ασαφείς, τόσο το Κίεβο όσο και η Μόσχα έχουν πλέον αναγνωρίσει την επιχείρηση στις ρωσικές συνοριακές περιοχές, ενώ ανεξάρτητοι αναλυτές έχουν επαληθεύσει τους ισχυρισμούς σχετικά με το μέγεθος της προέλασης γεωεντοπίζοντας εικόνες που δημοσιεύτηκαν από ουκρανικά στρατεύματα.

Εισβολή της Ουκρανίας στη Ρωσία: Πώς προελαύνουν οι κομάντο του Κιέβου Facebook Twitter
Εικόνα δείχνει ένα drone Lancet έτοιμο να χτυπήσει έναν ουκρανικό κινητό εκτοξευτή πυραύλων / Φωτ.: ρωσικό υπουργείο Άμυνας, EPA

Παρά τους ισχυρισμούς Ρώσων στρατιωτικών μπλόγκερ την Κυριακή ότι η κατάσταση είχε σταθεροποιηθεί, αναφέρθηκαν νέες εισβολές στο δυτικό Κουρσκ βορειοδυτικά της ουκρανικής πόλης Σούμι. Σύμφωνα με το Institute for the Study of War, γεωγραφικά πλάνα έδειξαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν πρόσφατα επιχειρήσεις στη Sudzha και στη βόρεια Zaoleshenka.

Ορισμένοι Ρώσοι μπλόγκερ ισχυρίστηκαν ότι η Ουκρανία είχε καταλάβει τη Sudzha. Πλάνα που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνονται να δείχνουν ενέδρες σε αντίπαλες στήλες γύρω από τη Sudzha, συμπεριλαμβανομένων των ουκρανικών δυνάμεων στο χωριό Γκίρι. Το ISW είπε ότι η εκτίμησή του ήταν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν έλεγχαν όλη την επικράτεια «εντός της μαξιμαλιστικής έκτασης» των διεκδικούμενων προελάσεων.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεωργία: Δολοφονήθηκε γνωστό τρανς μοντέλο μια ημέρα μετά τη ψήφιση του αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοσχεδίου

Διεθνή / Γεωργία: Δολοφονήθηκε γνωστό τρανς μοντέλο μια ημέρα μετά τη ψήφιση του αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοσχεδίου

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας ανακοίνωσε ότι η Αμπραμίντζε φέρεται να μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου, ενώ αργότερα ανακοινώθηκε η σύλληψη ενός άνδρα που σχετίζεται με την υπόθεση
LIFO NEWSROOM
Ιράν: Απειλές για «συντριπτική απάντηση» κατά του Ισραήλ από τον άξονα της αντίστασης

Διεθνή / Ιράν: Απειλές για «συντριπτική απάντηση» κατά του Ισραήλ από τον άξονα της αντίστασης

Ο Νασράλα, σε προηγούμενη ομιλία του, χαρακτήρισε τις εκρήξεις βομβητών και συσκευών επικοινωνίας τις τελευταίες δύο ημέρες στον Λίβανο ως πιθανή «κήρυξη πολέμου» κατά της οργάνωσης
LIFO NEWSROOM
Ανάλυση: Η υψηλού ρίσκου επίθεση κατά της Χεζμπολάχ σε δρόμους και καταστήματα του Λιβάνου

Διεθνή / Ανάλυση: Η υψηλού ρίσκου επίθεση κατά της Χεζμπολάχ σε δρόμους και καταστήματα του Λιβάνου

Η Wall Street Journal εξηγεί πώς τα μέλη της Χεζμπολάχ χτυπήθηκαν ενώ βρίσκονταν στην «καθημερινή ζωή» στον Λίβανο, σε πολυσύχναστα μέρη και τι σημαίνει αυτό για την επίθεση
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Πελικό: Ερχόταν με τη Ζιζέλ στο σούπερ μάρκετ και με ρωτούσε αν μου αρέσει, κατέθεσε ένας κατηγορούμενος

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: Ερχόταν με τη Ζιζέλ στο σούπερ μάρκετ και με ρωτούσε αν μου αρέσει, κατέθεσε ένας κατηγορούμενος

Αποκαλύψεις για τους τρόπους με τους οποίους προσέγγιζε τους συνεργούς του ο 71χρονος Ντομινίκ Πελικό στη δίκη για τους βιασμούς της Ζιζέλ 
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ