«Πρόληψη, επέμβαση αλλά και αποκατάσταση» λέει ο Λέκκας στον απόηχο της φωτιάς στην Αττική

«Πρόληψη, επέμβαση αλλά και αποκατάσταση» λέει ο Λέκκας στον απόηχο της φωτιάς στην Αττική Facebook Twitter
Φωτιά στην Αττική / Φωτογραφία: SOOC
0

Για την καταστροφική φωτιά στην βορειοανατολική Αττική που έκαψε περισσότερα από 104.000 στρέμματα, καθώς και για το «φαινόμενο της καμινάδας» -που επίσης συνετέλεσε στην εξάπλωση της πυρκαγιάς- μίλησε ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας.

Για ολοένα και περισσότερες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης προειδοποίησε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, τονίζοντας την ανάγκη να προφυλαχθεί το εναπομείναν πράσινο στην Αττική

«Δεν θα πρέπει να χάσουμε ούτε ένα δέντρο πια στην Αττική. Είναι μια περιοχή που έχασε το 50% των δασών την τελευταία δεκαπενταετία και πρέπει να προφυλάξουμε το εναπομείναν τμήμα του δάσους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.

«Παρακολουθώ τον πολιτικό διάλογο το τελευταίο χρονικό διάστημα και κάθε άλλο συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων αυτών. Η κλιματική κρίση είναι εδώ. Πρέπει να δούμε με ποιους τρόπους θα μπορέσουμε να μειώσουμε τις επιπτώσεις. Και μιλάμε βεβαίως για την Αττική που εστιάζεται το ενδιαφέρον των τελευταίων ημερών» συνέχισε, μιλώντας στο ertnews.

«Πάνω σε όλα αυτά τα φαινόμενα διεξάγεται επιστημονική έρευνα. Να δούμε ποιοι είναι οι παράγοντες που επιβάλλουν την εκδήλωση αυτών των φαινομένων και ποιοι είναι οι παράγοντες οι οποίες συμβάλλουν στις μεγάλες επιπτώσεις. Αυτό είναι καθαρά θέμα επιστημονικής έρευνας, το οποίο δεν το έχουμε κατακτήσει, το έχουμε κατακτήσει περισσότερο στους σεισμούς μετά το 1984, όταν δημιουργήθηκε ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας» συνέχισε.

«Έτσι έχουμε έναν αντισεισμικό κανονισμό πάρα πολύ καλό και οι επιπτώσεις από τους σεισμούς είναι ελάχιστες, ενώ βλέπουμε ότι οι επιπτώσεις των πυρκαγιών ή των πλημμυρών, όπως έγινε και στην Πεντέλη και στην πρόσφατη πυρκαγιά είναι πολύ μεγάλες (…) Βλέπουμε σε παγκόσμιο επίπεδο ότι δεν μπορούμε να αφομοιώσουμε τις επιπτώσεις.

» Πριν ένα χρόνο έχουμε σαν νόμο τον αντιπυρηνικό κανονισμό στην Ελλάδα, όπως και τον κανονισμό που επιτάσσει τον καθαρισμό των οικοπέδων. Πολλά σπίτια στην Πεντέλη, πολλά σπίτια στα Βριλήσσια, θα μπορούσαν να είχαν διασωθεί εάν τηρούσαν αυτόν τον κανονισμό, τον αντιπυρικό για τις κατασκευές (…)

» Το πρώτο που μπορούμε να κάνουμε, σύμφωνα και με τις επιταγές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, είναι να προσαρμοστούμε στην κατάσταση και δεύτερον να μετριάσουμε τις επιπτώσεις μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες στην πρόληψη, στην επέμβαση αλλά και στην αποκατάσταση (…)» υπογράμμισε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καστροφών.

Τι είναι το «φαινόμενο της καμινάδας»

Ο καθηγητής ανέφερε ακόμη, σχετικά με το φαινόμενο το οποίο συντέλεσε στην εξάπλωση της φωτιάς στην Αττική. «Ένας σημαντικός παράγοντας που συνέδραμε στο να υπάρχει μεγάλη και γρήγορη εξάπλωση της πυρκαγιάς είναι τα φαινόμενα της καμινάδας στην Πεντέλη. Σε αυτό οι φλόγες εγκλωβίζονται μέσα σε φυτεμένες χαράδρες» είπε χαρακτηριστικά.

«Όταν αρχίσει η φωτιά είναι πολύ δύσκολο να σβήσουν αυτές οι πυρκαγιές, γιατί ουσιαστικά δρουν σαν ένα τζάκι το οποίο ανεβάζει τη φωτιά προς την κορυφή με πολύ μεγάλη ταχύτητα και πολύ μεγάλη θερμοκρασία» εξήγησε ο κ. Λέκκας. 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανακοινώθηκε η ανακαίνιση της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών

Ελλάδα / Ανακοινώθηκε η ανακαίνιση της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών

To έργο συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) προβλέπει την αποκατάσταση των όψεων της εστίας και την ανακαίνιση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και των δωματίων, με ενσωμάτωση χώρων υγιεινής και πρόσβαση σε ΑΜΕΑ στους ορόφους των κοιτώνων.
LIFO NEWSROOM
Το κλειστό το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, οι άρρωστοι φαρμακοποιοί και ο υπουργός «κλειδαράς»

Ελλάδα / Το κλειστό φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στην Αλεξάνδρας, οι άρρωστοι φαρμακοποιοί και ο υπουργός «κλειδαράς»

Αναγκαστήκαμε να φέρουμε κλειδαρά, συγκεντρώσαμε τις συνταγές των ασθενών και όσο περιμέναμε, προσφέραμε καφέδες στους πολίτες, είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
LIFO NEWSROOM