Ο κίνδυνος αυτοκτονίας για τις γυναίκες γιατρούς είναι 76% υψηλότερος σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό

Ο κίνδυνος αυτοκτονίας για τις γυναίκες γιατρούς είναι 76% υψηλότερος σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Σύμφωνα με ανάλυση στοιχείων από 20 χώρες, ο κίνδυνος αυτοκτονίας είναι σημαντικά υψηλότερος για τις γυναίκες γιατρούς σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι, αν και τα ποσοστά αυτοκτονιών μεταξύ των γιατρών έχουν μειωθεί με την πάροδο του χρόνου και ο κίνδυνος ποικίλλει μεταξύ των χωρών και των περιοχών, τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για συνεχή έρευνα και προσπάθειες πρόληψης. Τα ευρήματα τους δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό BMJ.

Σύμφωνα με προηγούμενες εκτιμήσεις, στις ΗΠΑ ένας γιατρός αυτοκτονεί κάθε μέρα, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο περίπου ένας κάθε 10 ημέρες. Ωστόσο, τα στοιχεία σχετικά με τα ποσοστά αυτοκτονιών των γιατρών είναι ασυνεπή μεταξύ των χωρών.

Για την αντιμετώπιση αυτού του θέματος, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης στην Αυστρία ανέλυσαν αποτελέσματα μελετών που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1960 και 2024, συγκρίνοντας τα ποσοστά αυτοκτονιών των γιατρών με αυτά του γενικού πληθυσμού.

Συνολικά, συμπεριλήφθηκαν 39 μελέτες από 20 χώρες. Οι ερευνητές δεν βρήκαν συνολική αύξηση του κινδύνου αυτοκτονίας για τους άνδρες γιατρούς σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, για τις γυναίκες γιατρούς ο κίνδυνος ήταν σημαντικά υψηλότερος (76%) σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, όπως αναφέρει το BMJ.

Παράλληλα, μια ξεχωριστή ανάλυση των δεδομένων αποκάλυψε ότι οι άνδρες γιατροί είχαν υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας σε σύγκριση με άλλες επαγγελματικές ομάδες με παρόμοιο κοινωνικοοικονομικό στάτους.

Η ανάλυση των 10 πιο πρόσφατων μελετών σε σύγκριση με παλαιότερες έδειξε μείωση των ποσοστών αυτοκτονιών με την πάροδο του χρόνου τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες γιατρούς.

«Συνολικά, αυτή η μελέτη αναδεικνύει την συνεχιζόμενη ανάγκη για μέτρα πρόληψης των αυτοκτονιών μεταξύ των γιατρών», έγραψε η ερευνητική ομάδα στο BMJ. «Η πρόσφατη πανδημία COVID-19 έχει επιβαρύνει επιπλέον την ψυχική υγεία των γιατρών, ενδεχομένως επιδεινώνοντας τους παράγοντες κινδύνου για αυτοκτονία όπως η κατάθλιψη και η χρήση ουσιών».

Σε συνδεδεμένο άρθρο, ειδικοί από τη φιλανθρωπική οργάνωση Doctors in Distress τόνισαν: «Τα επίμονα υψηλά ποσοστά αυτοκτονιών μεταξύ των γυναικών γιατρών χρειάζονται άμεση προσοχή από ερευνητές, ηγέτες υγείας και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων μελετών για την εξερεύνηση πιθανών παραγόντων όπως οι διακρίσεις και η σεξουαλική παρενόχληση».

Η Katie Hardcastle, ανώτερη διευθύντρια έρευνας στους Samaritans, δήλωσε: «Ανησυχούμε ότι αυτά τα νέα παγκόσμια στοιχεία υποδηλώνουν αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας στις γυναίκες γιατρούς, καθώς ενισχύει αυτό που γνωρίζουμε από εθνικά δεδομένα για τον κίνδυνο στις γυναίκες επαγγελματίες υγείας, ιδιαίτερα στις νοσηλεύτριες».

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το NHS δήλωσε ότι η ευημερία του προσωπικού αποτελεί κρίσιμο μέρος του σχεδίου ανθρώπινου δυναμικού του. Εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Υπάρχει μια σειρά από υπηρεσίες ψυχικής υγείας διαθέσιμες για το προσωπικό, συμπεριλαμβανομένης της 24/7 εμπιστευτικής υποστήριξης, καθοδήγησης και επιλογών ευέλικτης εργασίας, αλλά γνωρίζουμε ότι υπάρχει πολύ περισσότερη δουλειά για να διασφαλιστεί ότι όλοι όσοι εργάζονται στο NHS αισθάνονται άνετα να ζητήσουν βοήθεια και να λάβουν την κατάλληλη υποστήριξη όταν το κάνουν».

Με πληροφορίες από Guardian


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγγλία: Άνδρας σκότωσε το βρέφος της συντρόφου του - Έκαναν βόλτα με τη σορό του στο καροτσάκι

Διεθνή / Αγγλία: Άνδρας σκότωσε το βρέφος της συντρόφου του - Έκαναν βόλτα με τη σορό του στο καροτσάκι

Έναν εφιάλτη έζησε η μόλις 2 ετών Ισαμπέλα στα χέρια του συντρόφου της μητέρας της, ο οποίος την κακοποιούσε συστηματικά, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο της από τραύματα σε όλο της το σώμα
LIFO NEWSROOM