Οι επιστήμονες του βρετανικού Ινστιτούτου για την Έρευνα Τροφίμων θεωρούν πως τα σημερινά αυγά είναι καλύτερα συγκριτικά με τα αυγά του παρελθόντος.
Πιο συγκεκριμένα οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα σημερινά αυγά μεσαίου μεγέθους περιέχουν κατά 25% λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, τα οποία συνδέονται με καρδιαγγειακά νοσήματα, σε σχέση με τα αυγά του '80.
Επιπλέον τα αυγά σήμερα περιέχουν 1,3 γρ. κορεσμένα λιπαρά συγκριτικά με τα 1,7 γρ. των παλαιότερων.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ακόμα ότι στα σύγχρονα αυγά τα επίπεδα χοληστερόλης αγγίζουν τα 177 μικρογραμμάρια συγκριτικά με τα 202 μικρογραμμάρια του παρελθόντος.
Επίσης η θερμιδική τους αξία έχει πέσει στις 66 από τις 78 θερμίδες.
Τα σημερινά αυγά εμφανίζονται ακόμα ενισχυμένα σε βιταμίνη D καθώς περιέχουν 1,6 μικρογραμμάρια βιταμίνης D συγκριτικά με τα 0,9 μικρογραμμάρια που περιείχε ένα αυγό του '80.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η αλλαγή της θρεπτικής αξίας των αυγών, οφείλεται στην αλλαγή της διατροφής που χορηγείται στα πτηνοτροφεία η οποία αποτελείται από ένα μείγμα με σιτάρι, καλαμπόκι, φυτικά έλαια, και μια φόρμουλα υψηλής πρωτεϊνικής περιεκτικότητας.
σχόλια