Στις Βρυξέλλες, ο Μάριο Ντράγκι καλεί για συντονισμένη βιομηχανική πολιτική και μια τεράστια αύξηση των επενδύσεων για να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα.
Ο Ντράγκι, πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, παρουσιάζει μια νέα έκθεση για το μέλλον της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, την οποία εργάστηκε τον τελευταίο χρόνο.
Στην έκθεση, ο Ντράγκι ζητά μια πολύ πιο συντονισμένη βιομηχανική πολιτική, ταχύτερες αποφάσεις και μαζικές επενδύσεις για να αποτραπεί η περαιτέρω καθυστέρηση της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας.
Σύμφωνα με τον Ντράγκι, η Ευρώπη χρειάζεται να αυξήσει τις επενδύσεις της κατά έως και πέντε ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ – ή έως και 800 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως – και να υπάρξει πολύ στενότερος συντονισμός μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική χρήση των πόρων. Αναφέρει ότι η έκθεσή του προτείνει μια «νέα βιομηχανική στρατηγική για την Ευρώπη» με 170 διαφορετικές βασικές προτάσεις.
Μιλώντας στις Βρυξέλλες, προειδοποιεί ότι η παραγωγικότητα της Ευρώπης είναι «ασθενής, πολύ ασθενής» και τονίζει ότι η ανάπτυξη επιβραδύνεται εδώ και πολύ καιρό.
Σύμφωνα με τον Ντράγκι, το παγκόσμιο εμπόριο επιβραδύνεται και γίνεται λιγότερο ανοιχτό προς τις ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η Ευρώπη έχει χάσει τον κύριο προμηθευτή φθηνής ενέργειας, τη Ρωσία. Επιπλέον, για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην άμυνα.
Ένα ακόμη εμπόδιο, προσθέτει, είναι ότι αυτή είναι η πρώτη χρονιά που η Ευρώπη δεν μπορεί να βασιστεί στην αύξηση του πληθυσμού για να ενισχύσει την ανάπτυξη.
Η έκθεση του Ντράγκι αναμένεται να επηρεάσει τη συζήτηση για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, μια από τις προτεραιότητες της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα αργότερα φέτος.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι υπάρχει «ευρεία συναίνεση» πως το ζήτημα της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης πρέπει να είναι «στην κορυφή της ατζέντας μας και στο επίκεντρο των δράσεών μας».
Με πληροφορίες από Guardian