Μητσοτάκης για Γερμανία: «Η μονομερής κατάργηση της Σέγκεν δεν είναι η απάντηση στο μεταναστευτικό»

Μητσοτάκης για Γερμανία: «Η μονομερής κατάργηση της Σέγκεν δεν είναι η απάντηση στο μεταναστευτικό» Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI
0

Στο ζήτημα της Γερμανίας με το μεταναστευτικό και στις κινήσεις που σκοπεύει να κάνει η χώρα, αναφέρθηκε νωρίτερα σήμερα μιλώντας στο Talk Radio, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ζήτημα των ημερών, στέλνοντας μέσω της συνέντευξής του μήνυμα στη Γερμανία, ξεκαθαρίζοντας πως «απάντηση δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση της Σένγκεν». Τόνισε δε, πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό.

«Το προσφυγικό – μεταναστευτικό δεν είναι από τα πρώτα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες γιατί το λύσαμε. [...] Απασχολεί τη Γερμανία, αλλά η απάντηση δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση του Σένγκεν να πετάξουν το μπαλάκι σε άλλες χώρες, δεν μπορεί να γίνει ανεκτό, σε πρώτη φάση δεν μας αφορά γιατί περιορίζεται στα χερσαία σύνορα», ανέφερε σε σημεία της ραδιοφωνικής του συνέντευξης ο πρωθυπουργός.

«Χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα από την Ευρώπη. Η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη, έχει πάρει το μήνυμα ότι η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από την Ελλάδα και την Ευρώπη», ξεκαθάρισε.

Όσον αφορά στο Λιμενικό, ο πρωθυπουργός είπε: «Το ελληνικό Λιμενικό έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπους με αυτοθυσία και είναι προσβλητικό να διακινούνται τέτοιες θεωρίες συνωμοσίας για ανθρώπους που έχουν δώσει τη ζωή τους. Η ενεργητική αποτροπή είναι μια αποστολή που πρέπει να επιτελεί το Λιμενικό. Το Λιμενικό δεν είναι υπηρεσία υποδοχής παράνομων μεταναστών» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Το σχέδιο της Γερμανίας για να περιορίσει τη μετανάστευση

Τη Δευτέρα, η Γερμανία ανακοίνωσε την επέκταση των προσωρινών ελέγχων σε όλα τα χερσαία σύνορά της. Οι έλεγχοι εντός της ζώνης Σένγκεν, η οποία κανονικά επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία, θα ξεκινήσουν στις 16 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν αρχικά για έξι μήνες. Την Τρίτη, η Γερμανία πρότεινε επίσης αυστηρότερη εφαρμογή των κανονισμών της ΕΕ για το άσυλο, όπως την κράτηση των αιτούντων άσυλο έως ότου οι αρχές αποφασίσουν αν η Γερμανία είναι υπεύθυνη για την επεξεργασία της αίτησής τους.

Η αστυνομία θα μπορεί να χρησιμοποιεί εργαλεία, όπως η κοινή βάση δακτυλικών αποτυπωμάτων της Ευρώπης, Eurodac. Η κυβέρνηση απέρριψε τα αιτήματα των συντηρητικών της αντιπολίτευσης για αυτόματη απόρριψη αιτούντων άσυλο στα σύνορα, μέτρο που θεωρήθηκε αντίθετο με το δίκαιο της ΕΕ.

Γιατί τώρα;

Οι αναλυτές λένε ότι ενώ η παράτυπη μετανάστευση επιβαρύνει τις δημόσιες υπηρεσίες, τα μέτρα αυτά έχουν και πολιτικά κίνητρα, με στόχο να μειώσουν την υποστήριξη προς την ακροδεξιά και τους συντηρητικούς, ενόψει των κρατικών και ομοσπονδιακών εκλογών. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μετανάστευση αποτελεί την κορυφαία ανησυχία των ψηφοφόρων στο ανατολικό κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, όπου το κόμμα του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς (SPD) προσπαθεί να διατηρήσει την εξουσία ενόψει των εκλογών σε δέκα ημέρες. Το αντι-μεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) προηγείται στις δημοσκοπήσεις, έχοντας κερδίσει πρόσφατα τις πρώτες εκλογές της ακροδεξιάς από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στη Θουριγγία.

Πώς μπορεί αυτό να επηρεάσει τα ταξίδια στην ΕΕ;

Οι ταξιδιώτες μπορεί να αντιμετωπίσουν περισσότερους τυχαίους ελέγχους σε αυτοκίνητα, τρένα ή λεωφορεία στα σύνορα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει καθυστερήσεις και κυκλοφοριακή συμφόρηση. Όσοι κριθούν ότι εισέρχονται παράνομα στη Γερμανία ενδέχεται να απορριφθούν ή να κρατηθούν στα σύνορα, εάν δηλώσουν ότι θέλουν να ζητήσουν άσυλο.

Πώς αντέδρασαν άλλες χώρες;

Ορισμένες γειτονικές χώρες αντέδρασαν με ανησυχία, καθώς ενδέχεται να χρειαστεί να δεχθούν περισσότερους αιτούντες άσυλο και να επηρεαστεί η μετακίνηση των εργαζομένων και το εμπόριο. Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, ζήτησε επείγουσες διαβουλεύσεις με τις άλλες χώρες και περισσότερη στήριξη για την πολιτική μετανάστευσης της Βαρσοβίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι είναι λάθος να «προχωρήσουμε σε αποσπασματικές εξαιρέσεις από τη συμφωνία Σένγκεν, με ελέγχους στα σύνορα που θα βλάψουν μία από τις θεμελιώδεις κατακτήσεις της ΕΕ». Ορισμένοι άλλοι ήταν πιο συγκρατημένοι, δεδομένου ότι η Γερμανία, όπως και άλλες χώρες της ΕΕ, έχει ήδη ελέγχους σε ορισμένα από τα σύνορά της.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Το Βερολίνο θα πρέπει να συζητήσει τα σχέδιά του για κράτηση αιτούντων άσυλο στα σύνορα με τις 16 περιφέρειες της Γερμανίας, οι οποίες θα κληθούν να τα εφαρμόσουν. Παράλληλα, η Γερμανία θα διαβουλευτεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της, από τους οποίους θα χρειαστεί συνεργασία για την επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο. Ωστόσο, μπορεί να εφαρμόσει άμεσα τους ελέγχους στα σύνορα, έχοντας ήδη ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόφασή της.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Πέρασε μία δύσκολη εβδομάδα, δουλειά μας να μην σταματήσουμε στιγμή να υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας

Πολιτική / Μητσοτάκης: Πέρασε μία δύσκολη εβδομάδα, δουλειά μας να μην σταματήσουμε στιγμή να υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που εισάγει αυστηρότερες ρυθμίσεις για την πώληση αλκοόλ και προϊόντων καπνού σε ανήλικους
LIFO NEWSROOM
Διεργασίες στην αντοπολίτευση για πρόταση μομφής – Επικοινωνία Φάμελλου με Ανδρουλάκη

Πολιτική / Διεργασίες στην αντιπολίτευση για πρόταση μομφής – Επικοινωνία Φάμελλου με Ανδρουλάκη

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, σχετικά με το ζήτημα
LIFO NEWSROOM
Κακλαμάνηςγια Τέμπη: Καμία καθυστέρηση από πλευράς Βουλής για δικογραφίες που διαβιβάστηκαν

Πολιτική / Κακλαμάνης για Τέμπη: Καμία καθυστέρηση από πλευράς Βουλής για δικογραφίες που διαβιβάστηκαν

Όπως τόνισε, όλες οι δικογραφίες για την υπόθεση που διαβιβάστηκαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης στη Βουλή, ανακοινώθηκαν σχεδόν αμέσως στην Ολομέλεια, με εξαίρεση μία που έφθασε στις 3 Αυγούστου
LIFO NEWSROOM
Nίκος Αναδιώτης: «Δεν αναφέρθηκα σε καμία άμβλωση, κράτησαν δυο δευτερόλεπτα της κουβέντας μου»

Πολιτική / Nίκος Αναδιώτης: «Δεν αναφέρθηκα σε καμία άμβλωση, κράτησαν δυο δευτερόλεπτα της κουβέντας μου»

«Εμείς οι Έλληνες πώς ονομάζουμε την αφαίρεση μιας ζωής; Δολοφονία. Αν πιστεύεις ότι φέρεις μια ζωή, τότε αυτό είναι δολοφονία. Εγώ δεν είμαι γιατρός, ούτε θα πω σε κανέναν τι να κάνει αλλά οι καλές μας πράξεις έχουν συνέπειες, το ίδιο και οι κακές» είπε ο Νίκος Αναδιώτης
LIFO NEWSROOM