Πώς το πιο μυρωδάτο φρούτο του κόσμου κάνει τον καφέ ακριβότερο

Πώς το πιο μυρωδάτο φρούτο του κόσμου κάνει τον καφέ ακριβότερο Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Η τιμή του καφέ έχει εκτοξευθεί παγκοσμίως, με τα κόστη να αγγίζουν πλέον τα £5 στο Λονδίνο ή τα $7 στη Νέα Υόρκη για μια κούπα καφέ. Η αύξηση αυτή οφείλεται σε μια «καταιγίδα» οικονομικών και περιβαλλοντικών παραγόντων στις μεγαλύτερες παραγωγικές περιοχές καφέ παγκοσμίως.

Η τιμή των ακατέργαστων κόκκων στις διεθνείς αγορές έχει φτάσει σε «ιστορικά υψηλά επίπεδα», σύμφωνα με την αναλύτρια Judy Ganes. Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά από μια σειρά αρνητικών εξελίξεων, όπως οι προβληματικές σοδειές, η εξάντληση των αποθεμάτων και η στροφή των Βιετναμέζων αγροτών στην καλλιέργεια του durian, ενός φρούτου με έντονη οσμή, που αποδεικνύεται ιδιαίτερα δημοφιλές στην Κίνα.

Η απώλεια καλλιεργειών στη Βραζιλία, τον μεγαλύτερο παραγωγό καφέ Arabica, και η στροφή των αγροτών του Βιετνάμ στο φρούτο ντούριαν λόγω της μεγαλύτερης κερδοφορίας, έχουν μειώσει σημαντικά τις εξαγωγές καφέ Robusta. Η προσφορά από άλλες χώρες όπως η Κολομβία, η Αιθιοπία και η Ουγκάντα δεν αρκεί για να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση, οδηγώντας σε ρεκόρ τιμών στις εμπορικές αγορές.

Οι αυξήσεις αυτές ήδη προβληματίζουν τους χονδρέμπορους και τους καταναλωτές. Ο Paul Armstrong, ιδιοκτήτης της Carrara Coffee Roasters, αναφέρει ότι οι τιμές των προμηθειών του αυξάνονται συνεχώς, ενώ οι καφετέριες ίσως αναγκαστούν να μετακυλήσουν το κόστος στους πελάτες τους.

Παρόλο που η άνοδος των τιμών των κόκκων καφέ δεν μεταφράζεται πάντα σε αύξηση των τιμών στα καταστήματα, πολλοί καταναλωτές ήδη αισθάνονται το βάρος των αυξήσεων. Ο Felipe Barretto Croce, CEO της FAFCoffees στη Βραζιλία, επισημαίνει ότι το κόστος του καφέ παραμένει σχετικά χαμηλό ως πολυτελές αγαθό, ειδικά για οικιακή χρήση, αν και η αλλαγή κλιματολογικών συνθηκών και οι οικονομικές προκλήσεις μπορεί να το καταστήσουν ακριβότερο στο μέλλον.

Η ερχόμενη σοδειά στην Βραζιλία θεωρείται «κρίσιμη» για την ισορροπία της αγοράς, ενώ η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να απειλεί τη βιωσιμότητα της παραγωγής καφέ. Προτάσεις όπως η επιβολή ενός «πράσινου φόρου» για επενδύσεις σε βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, είναι πιθανό να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον της βιομηχανίας.

Με πληροφορίες από BBC
 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Do not Pet!»: Ρομποτικά σκυλιά φρουρούν την οικία του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο

Διεθνή / Ρομποτικά σκυλιά φρουρούν την οικία του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο

Ο Spot, ένα τετράποδο ρομπότ που χρησιμοποιείται από την Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ, μπορεί να ανεβοκατεβαίνει σκάλες και να περιηγείται σε στενούς χώρους, ενώ ξέρει ακόμη και πώς να ανοίγει πόρτες.
LIFO NEWSROOM
Ο Πάπας Φραγκίσκος ζητά «να εξακριβωθεί αν γίνεται γενοκτονία» στη Γάζα

Διεθνή / Ο Πάπας Φραγκίσκος ζητά «να εξακριβωθεί αν γίνεται γενοκτονία» στη Γάζα

Σε αποσπάσματα από το νέου του βιβλίο που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο Ποντίφικας ζητά να γίνει «προσεκτική έρευνα» στο κατά πόσο όσα συμβαίνουν στη Γάζα μπορούν να χαρακτηριστούν γενοκτονία
LIFO NEWSROOM
Diddy: Από τη φυλακή, διοργανώνει καμπάνια στήριξης του στα social media

Διεθνή / Diddy: Διοργανώνει καμπάνια στήριξης του στα social media μέσα από τη φυλακή

Η εισαγγελία υποστηρίζει ότι ο άλλοτε μεγιστάνας της ραπ έχει ζητήσει από την οικογένεια του να δημιουργήσει «αφηγήματα» υποστηρικτικά προς τον ίδιο, αλλά και να επηρεάσει υποψήφιους μάρτυρες στη δίκη του
LIFO NEWSROOM
Ο Έλον Μασκ ζητά εργαζόμενους με «εξαιρετικά υψηλό IQ» για το DOGE, αλλά μπορεί και να μην πληρώνονται

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ ζητά εργαζόμενους με «εξαιρετικά υψηλό IQ» για το DOGE, αλλά μπορεί και να μην πληρώνονται

Η έναρξη της στρατολόγησης από το DOGE δημιούργησε αντιδράσεις, καθώς αρχικά οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να επικοινωνήσουν με την υπηρεσία μόνο μέσω premium λογαριασμού στο X
LIFO NEWSROOM
«Καμπανάκι» από τον Σι Τζινπίνγκ στον Μπάιντεν – «Δεν πρέπει να ξεπεράσετε την κόκκινη γραμμή όσον αφορά την Ταϊβάν»

Διεθνή / «Καμπανάκι» από τον Σι Τζινπίνγκ στον Μπάιντεν – «Δεν πρέπει να ξεπεράσετε την κόκκινη γραμμή όσον αφορά την Ταϊβάν»

Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει ενισχύσει τη στρατιωτική και διπλωματική πίεση στην Ταϊβάν, με σχεδόν καθημερινές αποστολές στρατιωτικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων γύρω από το νησί
LIFO NEWSROOM