Σχεδόν 500 είναι ο αριθμός των νεκρών από τις εκτεταμένες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές με στόχο τη Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, με τη διεθνή κοινότητα πλέον να εκφράζει ανοιχτά τους φόβους της για περιφερειακή ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.
Τουλάχιστον 1.645 τραυματίστηκαν από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο, ήδη χιλιάδες άμαχοι έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα προκειμένου να σωθούν, ενώ το Ισραήλ προειδοποιεί ότι οι επιδρομές εναντίον της Χεζμπολάχ θα επεκταθούν. Με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «ανησυχεί πολύ σοβαρά» για τον αριθμό των θυμάτων στις τάξεις των αμάχων.
Την ίδια ώρα η διεθνής κοινότητα φοβάται ολοένα πιο έντονα πως η κλιμάκωση της σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ, το οποίο υποστηρίζεται από το Ιράν, θα οδηγήσει σε περιφερειακή ανάφλεξη. Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό ανακοίνωσε πως το Παρίσι ζήτηση έκτακτη «σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον Λίβανο εντός της εβδομάδας».
«Βρισκόμαστε στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου», προειδοποίησε από την πλευρά του ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ. «Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί έκαναν μάρτυρες 492 ανθρώπους, ανάμεσά τους 35 παιδιά και 58 γυναίκες, και τραυμάτισαν άλλους 1.645», ανακοίνωσε το λιβανικό υπουργείο Υγείας το βράδυ, με τον απολογισμό να γίνεται ολοένα και βαρύτερος με το πέρας των ωρών.
Στην επιχείρηση που βαφτίστηκε «Northern Arrows» χτυπήθηκαν τη Δευτέρα «περίπου 1.600» θέσεις των «τρομοκρατών» στον νότιο Λίβανο και στην κοιλάδα Μπεκάα, ανέφερε αργά το βράδυ της Δευτέρας ο στρατός του Ισραήλ, ανάμεσά τους «εκατοντάδες στόχοι» που χτυπήθηκαν «τις τελευταίες ώρες». Μέσω βίντεο, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τους πολίτες τους Λιβάνου να «απομακρυνθούν από επικίνδυνες ζώνες» ώσπου να τελειώσει «η επιχείρηση», ενώ ο πρωθυπουργός του Λίβανου Νατζίμπ Μικάτι κατήγγειλε «σχέδιο καταστροφής» της χώρας του.
Message for the people of Lebanon: pic.twitter.com/gNVNLUlvjm
— Benjamin Netanyahu - בנימין נתניהו (@netanyahu) September 23, 2024
Τις τελευταίες ώρες χιλιάδες οικογένειες τράπηκαν σε φυγή, ενώ εκτοπισμένοι πλημμύρισαν την πρωτεύουσα και τη Σαΐντα, όπου πολλοί βρήκαν καταφύγιο σε κέντρα υποδοχής.
Traffic jam in #Lebanon as people are leaving Southern Lebanon for a safest location in Beirut or Northern parts of the country as Israel launched fresh wave of airstrikes.⚡
— Atiq Ur Rehman Sial (@AtiqSial) September 23, 2024
There is a short of food and water for the displaced people. pic.twitter.com/AByoWfyxhs
Βομβαρδισμοί στον Λίβανο: Ανήσυχη η διεθνής κοινότητα για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Εκτός από τη Γαλλία και η Αίγυπτος ζήτησε επίσης την κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να συζητηθεί το πώς θα λάβει τέλος «η επικίνδυνη ισραηλινή κλιμάκωση», προειδοποιώντας όπως και η Ιορδανία, εναντίον του επαπειλούμενου «γενικευμένου περιφερειακού πολέμου».
Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ θα παρουσιάσουν «στέρεες ιδέες» για την αποκλιμάκωση, ενώ άφησε να εννοηθεί πως η Ουάσιγκτον τάσσεται εναντίον χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, την ιδέα της «αποκλιμάκωσης μέσω της κλιμάκωσης», προεξοφλώντας πως δεν είχε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
Την ίδια ώρα και το Ιράκ ζήτησε «κατεπείγουσα συνάντηση» αραβικών κρατών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να γίνει προσπάθεια να «σταματήσει» το Ισραήλ. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε παράλληλα πως το Ισραήλ θέλει «οδηγήσει όλη την περιοχή στο χάος».
Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν επίσης πρόσαψε στο Ισραήλ, ορκισμένο εχθρό της Τεχεράνης, πως θέλει να «διευρύνει» τον πόλεμο. Οι ΗΠΑ, ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, κάλεσαν το Σάββατο τους υπηκόους τους να φύγουν εσπευσμένα από τον Λίβανο και επίσης γνωστοποίησαν πως αναπτύσσουν «μικρό αριθμό» επιπλέον στρατιωτικών στη Μέση Ανατολή. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε πως «εργάζεται» για να υπάρξει «αποκλιμάκωση».
Τέλος, η Κίνα κάλεσε επίσης δικούς της υπηκόους να φύγουν από το Ισραήλ και τον Λίβανο το «ταχύτερο», ενώ η Ρωσία ανέφερε πως παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ / AFP