«Μια γάτα στο Αφγανιστάν έχει περισσότερες ελευθερίες από μια γυναίκα», είπε η Μέριλ Στριπ στον ΟΗΕ

«Μια γάτα στο Αφγανιστάν έχει περισσότερες ελευθερίες από μια γυναίκα», είπε η Μέριλ Στριπ στον ΟΗΕ Facebook Twitter
Η Μέριλ Στριπ στον ΟΗΕ
0

«Μια θηλυκή γάτα έχει περισσότερες ελευθερίες από μια γυναίκα» στο Αφγανιστάν, είπε η Μέριλ Στριπ στα Ηνωμένα Έθνη τη Δευτέρα, σε μια προσπάθεια να πείσει τους παγκόσμιους ηγέτες να επικεντρωθούν στα δεινά των Αφγανών γυναικών και κοριτσιών υπό τους Ταλιμπάν.

«Ο τρόπος με τον οποίο... έχει ανατραπεί αυτή η κοινωνία είναι μια προειδοποιητική ιστορία για τον υπόλοιπο κόσμο», είπε η Στριπ σε εκδήλωση στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να ενθαρρύνει την ένταξη των γυναικών στο μέλλον του Αφγανιστάν. 

«Μια γάτα μπορεί να καθίσει μπροστά στο παράθυρο και να νιώσει τον ήλιο στο πρόσωπό της», είπε η Στριπ. «Μπορεί να κυνηγήσει έναν σκίουρο στο πάρκο. Ένας σκίουρος έχει περισσότερα δικαιώματα από ένα κορίτσι στο Αφγανιστάν σήμερα, επειδή τα δημόσια πάρκα είναι κλειστά για τις γυναίκες και τα κορίτσια».

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο του 2021 όταν οι δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αποχώρησαν από το Αφγανιστάν, μετά από 20 χρόνια πολέμου. Έκτοτε, τα Ηνωμένα Έθνη επιδίωξαν μια ενιαία παγκόσμια προσέγγιση για την αντιμετώπιση των Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν καταστείλει τα δικαιώματα των γυναικών.

Τα περισσότερα κορίτσια έχουν αποκλειστεί από το γυμνάσιο και οι γυναίκες από τα πανεπιστήμια από τους Ταλιμπάν. Κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής έχουν κλείσει για τις γυναίκες και έχουν περιοριστεί οι μετακινήσεις για γυναίκες χωρίς τη συνοδεία άνδρα κηδεμόνα.

«Σήμερα στην Καμπούλ μια θηλυκή γάτα έχει περισσότερες ελευθερίες από μια γυναίκα. Μια γάτα μπορεί να καθίσει και να νιώσει τον ήλιο στο πρόσωπό της το πρωί. Μπορεί να κυνηγήσει έναν σκίουρο στο πάρκο. Ένας σκίουρος έχει περισσότερα δικαιώματα από ένα κορίτσι στο Αφγανιστάν σήμερα, επειδή τα δημόσια πάρκα έχουν κλείσει για τις γυναίκες και τα κορίτσια», είπε η Στριπ. 

«Ένα πουλί μπορεί να τραγουδήσει στην Καμπούλ, αλλά ένα κορίτσι δεν μπορεί να τραγουδήσει και μια γυναίκα δεν μπορεί να τραγουδήσει δημόσια», είπε.

Οι Ταλιμπάν λένε ότι σέβονται τα δικαιώματα σύμφωνα με την ερμηνεία τους στον ισλαμικό νόμο. Μάλιστα, κωδικοποίησαν επίσημα μια μακρά σειρά κανόνων που διέπουν την ηθική τον περασμένο μήνα, βασιζόμενοι σε διάταγμα του ανώτατου πνευματικού ηγέτη των Ταλιμπάν το 2022. Αυτοί μάλιστα αφορούν και στους άνδρες στο Αφγανιστάν, των οποίων δικαιώματα επίσης περιορίζονται όσον αφορά ιδίως στην εμφάνιση.

«Χωρίς μορφωμένες γυναίκες, χωρίς γυναίκες στην απασχόληση, συμπεριλαμβανομένων των ηγετικών ρόλων, και χωρίς αναγνώριση των δικαιωμάτων και ελευθεριών του μισού του πληθυσμού του, το Αφγανιστάν δεν θα πάρει ποτέ τη θέση που του αξίζει στην παγκόσμια σκηνή», είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην ίδια εκδήλωση.

Με πληροφορίες από ABC News, Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν θα επαναληφθεί», είπε ο Στυλιανίδης στον Τούρκο ΥΠΕΣ για το περιστατικό με το λιμενικό

Πολιτική / «Δεν θα επαναληφθεί», είπε ο Στυλιανίδης στον Τούρκο ΥΠΕΣ για το περιστατικό με το λιμενικό

Ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης και ο Τούρκος ΥΠΕΣ Αλί Γερλίκαγια είχαν τηλεφωνική επικοινωνία - Τι λέει η Τουρκία για το περιστατικό - Επίθεση κεμαλιστών σε Ερντογάν για τα αφύλακτα σύνορα
LIFO NEWSROOM
O Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακάμπτει δημοσκοπικά μετά τις επιθέσεις σε Ιράν και Λίβανο

Διεθνή / O Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακάμπτει δημοσκοπικά μετά τις επιθέσεις σε Ιράν και Λίβανο

Το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου ανέκτησε το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, μετά τις δολοφονίες των ανώτατων διοικητών της Χεζμπολάχ αλλά και του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια
LIFO NEWSROOM
Λίβανος: Νεκρός ο επικεφαλής του τομέα πυραύλων της Χεζμπολάχ - Ξεπερνούν τους 560 οι νεκροί

Διεθνή / Λίβανος: Νεκρός ο επικεφαλής του τομέα πυραύλων της Χεζμπολάχ - Ξεπερνούν τους 560 οι νεκροί

Δεν πρέπει να υπάρξει ανάπαυλα για τη Χεζμπολάχ, λέει ο αρχηγός του στρατού - Ο στρατός ρίχνει φυλλάδια με «πολύ επικίνδυνο» barcode στον Λίβανο - Ο Λευκός Οίκος καλεί τους πολίτες των ΗΠΑ να φύγουν από τον Λίβανο
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Πελικό: Συνήγορος υπεράσπισης ειρωνεύεται τη Ζιζέλ και λικνίζεται με το «Wake Me Up Before You Go Go»

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: Συνήγορος υπεράσπισης ειρωνεύεται τη Ζιζέλ και λικνίζεται με το «Wake Me Up Before You Go Go»

Η δικηγόρος Νάντια Ελ Μπουρουμί καθ' οδόν προς τη δίκη λικνίζεται στους ρυθμούς της επιτυχίας των Wham «Wake Me Up Before You Go Go» - Αντιδράσεις από συναδέλφους της και χρήστες στα social media
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ