Εστιατόριο με θέμα τη Τζόρτζια Μελόνι άνοιξε κοντά στο νέο κέντρο μεταναστών στην Αλβανία

Εστιατόριο με θέμα τη Τζόρτζια Μελόνι άνοιξε κοντά σε κέντρο μεταναστών στην Αλβανία Facebook Twitter
Φωτ: trattoria_meloni/Instagram
0

Ένα εστιατόριο αφιερωμένο στην Τζόρτζια Μελόνι άνοιξε κοντά σε ένα κέντρο μεταναστών στην Αλβανία, όπου θα διεκπεραιώνονται οι αιτήσεις ασύλου των ανθρώπων που προσπαθούν να εισέλθουν στην ΕΕ μέσω θαλάσσης, στο πλαίσιο ενός αμφιλεγόμενου συμφώνου που προώθησε η Ιταλίδα ακροδεξιά πρωθυπουργός.

Η Trattoria Meloni, ένα εστιατόριο θαλασσινών στο βόρειο λιμάνι του Σεντζίν, άνοιξε από τον Γκιέργκι Λούκα, ιδιοκτήτης εστιατορίου που βρίσκεται κοντά στον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα.

Το εστιατόριο είναι γεμάτο με 70 πορτρέτα της Τζόρτζια Μελόνι, της οποίας το κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» -με νεοφασιστικές καταβολές- ηγείται του κυβερνητικού συνασπισμού της Ιταλίας.Στο εστιατόριο υπάρχουν πορτρέτα με μία χαλογελαστή, μία σοβαρή και μία θυμωμένη Μελόνι, με την Ιταλίδα πρωθυπουργό να απεικονίζεται επίσης ως παιδί, έφηβη και πολιτικός. «Όταν η κουζίνα, η τέχνη και η πολιτική συναντιούνται, μπορείς να κάνεις όμορφα πράγματα», δήλωσε ο Λούκα στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Η Τζόρτζια Μελόνι και ο Έντι Ράμα εκπόνησαν για πρώτη φορά το μεταναστευτικό σχέδιο, το οποίο χαρακτηρίστηκε από ενώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα ως παράνομο βάσει διεθνούς δικαίου, αλλά εγκρίθηκε σιωπηρά από την ΕΕ, το περασμένο καλοκαίρι.

Εστιατόριο με θέμα τη Τζόρτζια Μελόνι άνοιξε κοντά σε κέντρο μεταναστών στην Αλβανία Facebook Twitter
trattoria_meloni/Instagram

Η Μελόνι επισκέφθηκε το χώρο του κέντρου «Σενγκίν» τον Ιούνιο, πριν ανοίξει το εστιατόριο. Είναι το ένα από τα δύο κέντρα μεταναστών που αναμένεται να αρχίσουν να επεξεργάζονται αιτήσεις ασύλου τις επόμενες εβδομάδες. Βάσει της συμφωνίας που χρηματοδοτείται από την Ιταλία, οι άνθρωποι που διασχίζουν τη Μεσόγειο από τη βόρεια Αφρική και εντοπίζονται από την ιταλική ακτοφυλακή θα μεταφέρονται στην Αλβανία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, σερ Κιρ Στάρμερ, επικρίθηκε από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βουλευτές του Εργατικού Κόμματος, αφού εξέφρασε «μεγάλο ενδιαφέρον» για το μεταναστευτικό σύμφωνο κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τη Μελόνι στη Ρώμη, την περασμένη εβδομάδα, ενώ υποσχέθηκε βοήθεια τεσσάρων εκατ. λιρών προς την αμφιλεγόμενη καταστολή της παράτυπης μετανάστευσης. Η Μελόνι δήλωσε ότι η Ιταλία θα πρέπει να «επαναπατρίσει τους μετανάστες» και στη συνέχεια να «βυθίσει τις βάρκες που τους διέσωσαν». Στο παρελθόν έχει επίσης ζητήσει ναυτικό αποκλεισμό της βόρειας Αφρικής.

Εστιατόριο με θέμα τη Τζόρτζια Μελόνι άνοιξε κοντά σε κέντρο μεταναστών στην Αλβανία Facebook Twitter
trattoria_meloni/Instagram

Ωστόσο, τα κέντρα μεταναστών έχουν χαιρετιστεί σε μεγάλο βαθμό από τους ντόπιους για τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε μια φτωχή περιοχή της Αλβανίας. Ο Γκιέργκι Λούκα, γιος ενός διάσημου Αλβανού ηθοποιού και πρώην ηθοποιός ο ίδιος, δήλωσε ότι γοητεύτηκε από την προσωπικότητα της Meloni, χαρακτηρίζοντάς την «εξαιρετική». Είπε ότι ελπίζει να επιστρέψει για να δοκιμάσει το φαγητό του και να θαυμάσει τα πορτρέτα της, τα οποία κοσμούν κάθε σπιθαμή των τοίχων του εστιατορίου.

Τα πορτρέτα ζωγραφίστηκαν όλα από τον Χελιτόν Χαλίτι, έναν γνωστό Αλβανό καλλιτέχνη. «Η Μελόνι είναι ένας πολύ ενδιαφέρων, δυνατός χαρακτήρας και, ακόμη και αν οι πολιτικές της πεποιθήσεις δεν συμβαδίζουν με δικές μου, αυτό δεν με εμπόδισε να κάνω μια παθιασμένη δουλειά», δήλωσε ο Χαλίτι στο AFP. «Χρειάστηκα άδεια για να ζωγραφίσω το πορτρέτο της. Χρειαζόταν ο Άντι Γουόρχολ άδεια για να ζωγραφίσει τη Μέριλιν Μονρόε; Στον μεταμοντερνισμό επιτρέπεται, και νομίζω ότι με τη Μελόνι το πέτυχα», πρόσθεσε.

Εστιατόριο με θέμα τη Τζόρτζια Μελόνι άνοιξε κοντά σε κέντρο μεταναστών στην Αλβανία Facebook Twitter
trattoria_meloni/Instagram

Η Μελόνι ήταν επίσης ο βασικός πρωταγωνιστής σε μια συμφωνία που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2023 μεταξύ της ΕΕ και της Τυνησίας, η οποία σήμαινε την καταβολή εκατομμυρίων ευρώ στη βορειοαφρικανική χώρα για να εμποδίσει τις βάρκες των μεταναστών να φύγουν, καθώς και για να επενδύσει σε επιχειρήσεις και στην εκπαίδευση, όλα με στόχο την αποτροπή της μετανάστευσης.

Η πολιτική αυτή απέδωσε ελάχιστους καρπούς στα πρώτα στάδια, αλλά τώρα η συμφωνία, μαζί με μια άλλη -που συνήφθη για πρώτη φορά από την Ιταλία το 2017- η οποία εξοπλίζει και εκπαιδεύει τη λιβυκή ακτοφυλακή για να εμποδίζει τους ανθρώπους να φεύγουν, πιστώνεται τη μείωση των εισροών. Η συμφωνία με τη Λιβύη ουσιαστικά ωθεί τους ανθρώπους πίσω σε στρατόπεδα κράτησης, όπου αντιμετωπίζουν βασανιστήρια και άλλες κακοποιήσεις.

*Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν θέλουμε χερσαία εισβολή», λέει το Ισραήλ την ώρα που οι νεκροί στον Λίβανο ξεπέρασαν τους 560

Διεθνή / «Δεν θέλουμε χερσαία εισβολή», λέει το Ισραήλ την ώρα που οι νεκροί στον Λίβανο ξεπέρασαν τους 560

Το Ισραήλ προσπαθεί η τρέχουσα στρατιωτική του εκστρατεία κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη, δήλωσε ο ισραηλινός επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι
LIFO NEWSROOM
«Δεν θα επαναληφθεί», είπε ο Στυλιανίδης στον Τούρκο ΥΠΕΣ για το περιστατικό με το λιμενικό

Πολιτική / «Δεν θα επαναληφθεί», είπε ο Στυλιανίδης στον Τούρκο ΥΠΕΣ για το περιστατικό με το λιμενικό

Ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης και ο Τούρκος ΥΠΕΣ Αλί Γερλίκαγια είχαν τηλεφωνική επικοινωνία - Τι λέει η Τουρκία για το περιστατικό - Επίθεση κεμαλιστών σε Ερντογάν για τα αφύλακτα σύνορα
LIFO NEWSROOM
O Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακάμπτει δημοσκοπικά μετά τις επιθέσεις σε Ιράν και Λίβανο

Διεθνή / O Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακάμπτει δημοσκοπικά μετά τις επιθέσεις σε Ιράν και Λίβανο

Το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου ανέκτησε το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, μετά τις δολοφονίες των ανώτατων διοικητών της Χεζμπολάχ αλλά και του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια
LIFO NEWSROOM