Γερμανία και Γαλλία ζητούν πανευρωπαϊκή συμφωνία με τη Βρετανία για το μεταναστευτικό

Γερμανία και Γαλλία ζητούν πανευρωπαϊκή συμφωνία με τη Βρετανία για το μεταναστευτικό Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi (αρχείου)
0

Η Γερμανία και η Γαλλία ζήτησαν μια πανευρωπαϊκή συμφωνία για το μεταναστευτικό και τη χορήγηση ασύλου με τη συνεργασία της βρετανικής κυβέρνησης, για να αξιοποιήσουν την πιο «εποικοδομητική» προσέγγιση των Εργατικών στις σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε επιστολή τους προς τον Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φάζερ, και ο πρώην Γάλλος ομόλογός της, Ζεράλντ Νταρμανάν, ανέφεραν ότι το Brexit επηρέασε σοβαρά «τη συνοχή των μεταναστευτικών πολιτικών». «Η απουσία διατάξεων που διέπουν τη ροή ανθρώπων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και του χώρου Σένγκεν», έγραψαν, «συμβάλλει σαφώς στη δυναμική των παράτυπων μεταναστευτικών ροών και στον κίνδυνο που διατρέχουν οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτή τη διαδρομή στη Μάγχη και τη Βόρεια Θάλασσα».

Οι Νάνσι Φάζερ και Ζεράλντ Νταρμανάν κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει «γρήγορα ένα σχέδιο διαπραγματευτικής εντολής» για συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο για το άσυλο και τη μετανάστευση. «Η άφιξη στο αξίωμα μιας νέας βρετανικής κυβέρνησης, που δείχνει την πρόθεσή της να συνεργαστεί εποικοδομητικά με την ΕΕ, μας φαίνεται να ευνοεί την επίτευξη συγκεκριμένης προόδου σε αυτό το θέμα» αναφέρεται στην επιστολή, την οποία μετέδωσε πρώτο το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Η Γαλλία επιδιώκει εδώ και καιρό ένα σύμφωνο ασύλου σε επίπεδο ΕΕ με τη Βρετανία, αλλά είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία δείχνει την υποστήριξή της σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο Νταρμανέν, ο οποίος αντικαταστάθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά τον ανασχηματισμό της γαλλικής κυβέρνησης, είχε ζητήσει μια μεταναστευτική συνθήκη μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου το 2021, αλλά απέτυχε να κερδίσει την υποστήριξη άλλων κρατών μελών.

Η πολιτική μιας συμφωνίας ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου για το μεταναστευτικό θα μπορούσε να αποδειχθεί ευαίσθητη για την κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ, η οποία έχει κατηγορηθεί από οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών ότι υιοθετεί τη σκληρή ρητορική και τις πολιτικές των Συντηρητικών για το άσυλο και τη μετανάστευση. Το Παρίσι ήθελε το Λονδίνο να επεξεργάζεται τις αιτήσεις ασύλου στις περιοχές γύρω από τα γαλλικά λιμάνια, μια θέση που απορρίφθηκε από τις προηγούμενες συντηρητικές βρετανικές κυβερνήσεις, οι οποίες φοβήθηκαν ότι αυτό θα ενθάρρυνε περισσότερους ανθρώπους να επιδιώξουν την είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η απουσία νόμιμων οδών προς το Ηνωμένο Βασίλειο «τροφοδοτεί τα δίκτυα λαθρεμπόρων», αναφέρεται στην επιστολή.

Μόνο αυτό το μήνα, τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μάγχη σε δύο διαφορετικά περιστατικά. Βρετανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι περισσότεροι από 22.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει στην Αγγλία μέσω παράτυπων διελεύσεων της Μάγχης μέχρι στιγμής το 2024. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει απορρίψει στο παρελθόν προτάσεις για τη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, αρνήθηκε να σχολιάσει την επιστολή.

Η Κομισιόν, εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, είναι απασχολημένη με τη μετάβαση σε μια νέα ομάδα επιτρόπων, οι οποίοι δεν αναμένεται να αναλάβουν τα καθήκοντά τους πριν από την 1η Δεκεμβρίου. Μια σύνοδος κορυφής ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη άνοιξη, μετά την αλλαγή ηγεσίας στα κύρια θεσμικά όργανα της ΕΕ. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η «Επιτροπή εργάζεται πλήρως» και θα εκδώσει απάντηση στην επιστολή προς τις αρμόδιες αρχές «εν ευθέτω χρόνω». 

*Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν θέλουμε χερσαία εισβολή», λέει το Ισραήλ την ώρα που οι νεκροί στον Λίβανο ξεπέρασαν τους 560

Διεθνή / «Δεν θέλουμε χερσαία εισβολή», λέει το Ισραήλ την ώρα που οι νεκροί στον Λίβανο ξεπέρασαν τους 560

Το Ισραήλ προσπαθεί η τρέχουσα στρατιωτική του εκστρατεία κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη, δήλωσε ο ισραηλινός επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι
LIFO NEWSROOM
«Δεν θα επαναληφθεί», είπε ο Στυλιανίδης στον Τούρκο ΥΠΕΣ για το περιστατικό με το λιμενικό

Πολιτική / «Δεν θα επαναληφθεί», είπε ο Στυλιανίδης στον Τούρκο ΥΠΕΣ για το περιστατικό με το λιμενικό

Ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης και ο Τούρκος ΥΠΕΣ Αλί Γερλίκαγια είχαν τηλεφωνική επικοινωνία - Τι λέει η Τουρκία για το περιστατικό - Επίθεση κεμαλιστών σε Ερντογάν για τα αφύλακτα σύνορα
LIFO NEWSROOM
O Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακάμπτει δημοσκοπικά μετά τις επιθέσεις σε Ιράν και Λίβανο

Διεθνή / O Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακάμπτει δημοσκοπικά μετά τις επιθέσεις σε Ιράν και Λίβανο

Το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου ανέκτησε το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, μετά τις δολοφονίες των ανώτατων διοικητών της Χεζμπολάχ αλλά και του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια
LIFO NEWSROOM