Σουδάν: Ανθρωπιστική καταστροφή με 430 θανάτους από επιδημία χολέρας

Σουδάν: Ανθρωπιστική καταστροφή με 430 θανάτους από επιδημία χολέρας Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA, αρχείου
0

Στο Σουδάν, πάνω από 430 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από επιδημία Χολέρας σε διάστημα ενός μήνα, ενώ ο συνολικός αριθμός των μολύνσεων πλησιάζει τις 14.000, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του κράτους. 

Η αφρικανική χώρα μαστίζεται από έναν ολέθριο πόλεμο που ξεκίνησε στις αρχές τους 2024, στοιχίζοντας την ζωή σε 150.000 άτομα, όπως αναφέρει ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Σουδάν, Τομ Περιέλο. 

Ως αποτέλεσμα, το σύστημα υγείας της χώρας έχει καταρρεύσει, με το ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας να έχουν εκτοξευτεί σε «σοκαριστικά επίπεδα». Παρά τις προσπάθειες που γίνονται για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, η εμπόλεμη κατάσταση το καθιστά εξαιρετικά δύσκολο. 

«Το έργο μας παρεμποδίζεται και από τα δύο εμπόλεμα μέρη, η ανθρωπιστική βοήθεια στο Σουδάν δεν είναι σε καμία περίπτωση αρκετή», έγραψε στην αναφορά του ο ανθρωπιστικός οργανισμός «Γιατροί χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières)».

Η κρίση υγείας στο Σουδάν επιδεινώνεται από τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στη χώρα από τον Απρίλιο του 2023, μεταξύ του στρατού, υπό την ηγεσία του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό. 

Πάνω από 9 εκατομμύρια Σουδανοί έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους, ενώ υπάρχουν και εκτεταμένοι φόβοι για την εξάπλωση λοιμού στον πληθυσμό, καθώς η εμπόλεμη κατάσταση δεν επιτρέπει την αγροτική καλλιέργεια. Επιπλέον, έχουν υπάρξει προειδοποιήσεις για μία πιθανή γενοκτονία του Αραβικού πληθυσμού, στην περιοχή του δυτικού Νταρφούρ.

Όσο για την Χολέρα, η αντιμετώπιση της θεωρείται αρκετά απλή, όμως αυτή απαιτεί άμεση περίθαλψη, η οποία προφανώς δεν παρέχεται στο Σουδάν. Πέρα από τον πόλεμο, η έντονη βροχόπτωση και οι πλημύρες έχουν δημιουργήσει τις «ιδανικές συνθήκες» για την εξάπλωση της φονικής ασθένειας. 

Οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα» αναφέρουν, επίσης, ότι 114 γυναίκες έχασαν την ζωή τους κατά την γέννα σε λιγότερο από έναν χρόνο, καθώς παράλληλα υπάρχουν και χιλιάδες υποσιτισμένα παιδιά. 

Με πληροφορίες από BBC
 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δήμαρχος Νέας Υόρκης: Κατηγορείται για δωροληψία 100.000 δολαρίων για να ενεργεί προς όφελος της Τουρκίας

Διεθνή / Δήμαρχος Νέας Υόρκης: Κατηγορείται για δωροληψία 100.000 δολαρίων από τουρκικά συμφέροντα

Στο επίκεντρο των κατηγοριών που αντιμετωπίζει ο Έρικ Άνταμς βρίσκεται ένα κτίριο 35 ορόφων απέναντι από την έδρα του ΟΗΕ, το οποίο η Τουρκία εγκαινίασε με πανηγυρικά το 2021
LIFO NEWSROOM
«Ήταν θαύμα που έζησε»-Η Μελάνια Τραμπ μίλα για τις απόπειρες δολοφονίας στον Ντόναλντ Τραμπ

Διεθνή / Μελάνια Τραμπ: Μίλα για τις απόπειρες δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ - «Ήταν θαύμα που έζησε»

Σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις της, ο πρώην πρώτη κυρία μίλησε στο Fox News για το πως έζησε η ίδια τις δύο απόπειερες δολοφονίες στον άνδρα της και πρώην πρόεδρο
LIFO NEWSROOM
Η Φλόριντα κινδυνεύει από «μη βιώσιμο» κύμα καταιγίδας καθώς ο κυκλώνας Χέλεν ενισχύεται

Διεθνή / Φλόριντα: Κινδυνεύει από «μη βιώσιμο» κύμα καταιγίδας καθώς ο κυκλώνας Χέλεν ενισχύεται

Χιλιάδες κάτοικοι έχουν ήδη εκκενώσει τα σπίτια τους - Οι αρχές έχουν τοποθετήσει σε διάφορα σημεία γεννήτριες, τρόφιμα και νερό, μαζί με ομάδες έρευνας και διάσωσης
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Παίκτης της Χετάφε κατήγγειλε ρατσισμό - Να μην μιλάει μέχρι να μάθει ισπανικά, απάντησε ο πρόεδρος της ομάδας

Αθλητισμός / Ισπανία: Παίκτης της Χετάφε κατήγγειλε ρατσιστική συμπεριφορά - Να μην μιλάει μέχρι να μάθει ισπανικά, απάντησε ο πρόεδρος της ομάδας

Η αντίδραση του Άνχελ Τόρες στους ισχυρισμούς του Νιγηριανού ποδοσφαιριστή Κριστάντους Ούτσε, σχολιάστηκε αρνητικά στα social media
LIFO NEWSROOM
Αντίστροφη μέτρηση για την σύλληψη του Έρικ Άνταμς-Παγκόσμιο πρωτοσέλιδο τα σκάνδαλά του

Διεθνή / Νέα Υόρκη: Τα τέσσερα σκάνδαλα του δημάρχου Έρικ Άνταμς - Τι γράφουν Μέσα Ενημέρωσης στις ΗΠΑ και την Τουρκία

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς - Η ομοσπονδιακή έρευνα - Το ενδεχόμενο προφυλάκισης και το «Σπίτι της Τουρκίας»
LIFO NEWSROOM
Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ: Έστελνε τα κορίτσια υποχρεωτικά σε γυναικολόγο και μετά τα κακοποιούσε

Διεθνή / Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ: Έστελνε τα κορίτσια υποχρεωτικά σε γυναικολόγο και μετά τα κακοποιούσε

Το πώς δρούσε το «αρπακτικό του Harrods» αποκαλύπτουν οι μαρτυρίες των θυμάτων του - «Η Δρ Κόξον του είχε δώσει το οκ που χρειαζόταν» για να με βιάσει, λέει θύμα του που ήταν τότε 16 ετών
LIFO NEWSROOM