Στο Σουδάν, πάνω από 430 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από επιδημία Χολέρας σε διάστημα ενός μήνα, ενώ ο συνολικός αριθμός των μολύνσεων πλησιάζει τις 14.000, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του κράτους.
Η αφρικανική χώρα μαστίζεται από έναν ολέθριο πόλεμο που ξεκίνησε στις αρχές τους 2024, στοιχίζοντας την ζωή σε 150.000 άτομα, όπως αναφέρει ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Σουδάν, Τομ Περιέλο.
Ως αποτέλεσμα, το σύστημα υγείας της χώρας έχει καταρρεύσει, με το ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας να έχουν εκτοξευτεί σε «σοκαριστικά επίπεδα». Παρά τις προσπάθειες που γίνονται για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, η εμπόλεμη κατάσταση το καθιστά εξαιρετικά δύσκολο.
«Το έργο μας παρεμποδίζεται και από τα δύο εμπόλεμα μέρη, η ανθρωπιστική βοήθεια στο Σουδάν δεν είναι σε καμία περίπτωση αρκετή», έγραψε στην αναφορά του ο ανθρωπιστικός οργανισμός «Γιατροί χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières)».
Η κρίση υγείας στο Σουδάν επιδεινώνεται από τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στη χώρα από τον Απρίλιο του 2023, μεταξύ του στρατού, υπό την ηγεσία του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό.
Πάνω από 9 εκατομμύρια Σουδανοί έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους, ενώ υπάρχουν και εκτεταμένοι φόβοι για την εξάπλωση λοιμού στον πληθυσμό, καθώς η εμπόλεμη κατάσταση δεν επιτρέπει την αγροτική καλλιέργεια. Επιπλέον, έχουν υπάρξει προειδοποιήσεις για μία πιθανή γενοκτονία του Αραβικού πληθυσμού, στην περιοχή του δυτικού Νταρφούρ.
Όσο για την Χολέρα, η αντιμετώπιση της θεωρείται αρκετά απλή, όμως αυτή απαιτεί άμεση περίθαλψη, η οποία προφανώς δεν παρέχεται στο Σουδάν. Πέρα από τον πόλεμο, η έντονη βροχόπτωση και οι πλημύρες έχουν δημιουργήσει τις «ιδανικές συνθήκες» για την εξάπλωση της φονικής ασθένειας.
Οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα» αναφέρουν, επίσης, ότι 114 γυναίκες έχασαν την ζωή τους κατά την γέννα σε λιγότερο από έναν χρόνο, καθώς παράλληλα υπάρχουν και χιλιάδες υποσιτισμένα παιδιά.
Με πληροφορίες από BBC