Η πτεροφάλαινα, Balaenoptera physalus, το δεύτερο μεγαλύτερο ζώο του κόσμου μετά τη γαλάζια φάλαινα, υπάρχει μεν και στη Μεσόγειο, αλλά ο πληθυσμός του είναι σημαντικά μικρότερος από ό,τι είχε εκτιμηθεί. Η ανάλυση υποβρύχιων ηχογραφήσεων υποδεικνύει ότι οι πτεροφάλαινες της δυτικής Μεσογείου είναι απλά επισκέπτες από τον Ατλαντικό.
Η πτεροφάλαινα, φτάνει σε μήκος τα 27 μέτρα και σε βάρος τους 74 τόνους, ενώ τρέφεται με μικροσκοπικά ασπόνδυλα και απαντάται σε όλους τους ωκεανούς του κόσμου, από τους πόλους μέχρι τους τροπικούς.
Η προηγούμενη απογραφή έδειχνε ότι το 1991 υπήρχαν περίπου 3.500 πτεροφάλαινες στη Μεσόγειο, κυρίως στα Στενά του Γιβραλτάρ και τη Θάλασσα του Αλμποράν.
Τώρα, η ανάλυση 20.547 ωρών υποβρύχιων ηχογραφήσεων, στις οποίες ακούγονται τα χαρακτηριστικά τραγούδια των φαλαινών, δείχνει ότι ο πληθυσμός της πτεροφάλαινας στη Μεσόγειο δεν μπορεί να είναι τόσο μεγάλος.
Οι ερευνητές υποθέτουν πως οι πτεροφάλαινες που εντοπίστηκαν, στην απογραφή του 1991, ήταν κάτοικοι του Ατλαντικού που επισκέπτονται τη Μεσόγειο για ένα μικρό χρονικό διάστημα κάθε χρόνο.
σχόλια