Αργεντινή: Πάνω από το 50% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας

Αργεντινή: Πάνω από το 50% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Αρχείου, EPA
0

Σε μία ανησυχητική εξέλιξη για τον οικονομικά φιλελεύθερο πρόεδρο Χαβιέρ Μιλέι, ο δείκτης φτώχιας στην Αργεντινή αυξήθηκε κατά δέκα μονάδες μέσα σε έναν χρόνο και πλέον πάνω από τους μισούς πολίτες της χώρας ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας. 

Σύμφωνα με την επίσημη αρχή στατιστικών της Αργεντινής, ο δείκτης φτώχειας έχει πλέον «σκαρφαλώσει» στο 52,9%, δραματική αύξηση από το 41,7% του δεύτερου μισού του 2023, το οποίο σημαίνει πως 3,4 εκατομμύρια αργεντινοί βρέθηκαν στο φάσμα της φτώχειας μέσα στους τελευταίους δώδεκα μήνες. 

Ο Μιλέι, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντα του προέδρου τον Δεκέμβρη του προηγούμενου έτους, έχει προχωρήσει σε μεγάλες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τον εξαιρετικά υψηλό πληθωρισμό, που τον Απρίλιο είχε φτάσει κοντά στο 300%. Ως αποτέλεσμα, οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων έχουν διαβρώσει την αγοραστική δύναμη των εργατών και των συνταξιούχων, με τις διαδηλώσεις ενάντια στα μέτρα λιτότητας να μετρούν δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες. 

Κάποιοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι για τον υψηλό πληθωρισμό ευθύνονται πρωτίστως οι ανεύθυνες νομισματικές πολιτικές της προηγούμενης, «περονικής» κυβέρνησης, συμπληρώνοντας ότι σίγουρα δεν βοήθησε και η υποτίμηση του Πέσο.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Μιλέι, μέσω του εκπροσώπου Τύπου της, Μάνουελ Αντόνι, υποστηρίζει ότι χωρίς το πρόγραμμα λιτότητας που τέθηκε σε εφαρμογή, ο πληθωρισμός θα παρέμενε σε αστρονομικά επίπεδα.

«Μας άφησαν μία χώρα που είχε φτάσει κοντά σε μία κατάσταση όπου όλοι οι πολίτες της είναι φτωχοί»  

Ωστόσο, οι πολιτικές οικονομικού φιλελευθερισμού του Μιλέι δεν έχουν καταφέρει, τουλάχιστον όχι ακόμη, να βάλουν τέλος στην οικονομική ύφεση, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες έχουν καταρρεύσει, ενώ παρουσιάζεται και μείωση στην βιομηχανική δραστηριότητα. Ακόμη, υπολογίζεται πως έχουν χαθεί τουλάχιστον 136.000 θέσεις εργασίας από τότε που ο 53χρονος ανέλαβε τα καθήκοντα του προέδρου. 

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Μιλέι τον κατηγορούν για τις πολιτικές του λιτότητας, οι οποίες «σφυρηλατούν τις οικογένειες και τους ηλικιωμένους», όπως έγραψε στο X η Βικτόρια Τολόσα Παζ, μέλος του Partido Justicialista, κόμμα που ίδρυσε ο Χουαν Περόν. 

Ωστόσο, δεν είναι όλα «μαύρα» για το κυβερνών φιλελεύθερο κόμμα, με την οικονομική δραστηριότητα στην Αργεντινή να παρουσιάζει αύξηση 1,7% τον Ιούλιο, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες του Bloomberg, για ανάπτυξη ύψους 0.6%.

Συνολικά, παρά την πτώση στην δημοφιλία του ίδιου του προέδρου Μιλέι κατά 7 μονάδες μέσε σε έναν μήνα, η στήριξη στην κυβέρνησή του παρουσίασε πτώση μόνο 2 μονάδων και παραμένει στο 53%.

Με πληροφορίες από Financial Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νότιο Σουδάν: Η ιστορία της έφηβης Athiak Dau Riak που δημοπρατήθηκε σε γάμο, υπενθυμίζει τι συμβαίνει στην Αφρική

Διεθνή / Παιδοφιλία, δουλεμπόριο ή παράδοση στο Νότιο Σουδάν: Η ιστορία της 14χρονης Athiak Dau Riak που παντρεύτηκε με δημοπρασία

Η μητέρα της λέει ότι είναι 14 ετών, ενώ ο πατέρας της υποστηρίζει πως είναι 19 ετών και επέβαλε τον γάμο της με έναν 40άρη έναντι αμοιβής 123 βοοειδών, ενός οικοπέδου και 120 εκατ. λιρών
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Πελικό: Ο δήμαρχος της Μαζάν που δήλωσε «κανείς δεν πέθανε» για τους βιασμούς της Ζιζέλ υπέβαλε μήνυση για απειλές

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: Ο δήμαρχος της Μαζάν που δήλωσε «κανείς δεν πέθανε» για τους βιασμούς της Ζιζέλ υπέβαλε μήνυση για απειλές

Οι δηλώσεις του δημάρχου της Μαζάν για τους βιασμούς της Ζιζέλ στο BBC προκάλεσαν την οργή ακτιβιστικών οργανώσεων για τα δικαιώματα των γυναικών - Τεταμένο το κλίμα στο δημοτικό συμβούλιο της Μαζάν
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ