Ο Μιλέι ανακοίνωσε σκληρά οικονομικά μέτρα- Υποτίμηση πάνω από 50% στο πέσο

Αργεντινή: Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ξεκίνησαν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Αργεντινή για τις οποίες εν πολλοίς είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο νέος πρόεδρος της χώρας, Χαβιέρ Μιλέι.

Η κυβέρνηση Μιλέι ανακοίνωσε ότι θα αποδυναμώσει την αξία του νομίσματός της χάρας, του αργεντίνικου πέσο, κατά περισσότερο από 50% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ. «Ένας αυτοαποκαλούμενος αναρχοκαπιταλιστής, ο Μιλέι—ο οποίος δεν είχε ποτέ ξανά δημόσια αξιώματα— έκανε εκστρατεία για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την διακυβέρνηση της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της απόρριψης του πέσο Αργεντινής υπέρ του δολαρίου ΗΠΑ, της απαλλαγής από την κεντρική τράπεζα, και της εκτόνωσης των δημοσίων δαπανών», ανέφερε το Politico όταν εκλέχθηκε Χαβιέρ Μιλέι.

Και τώρα ο υπουργός Οικονομίας Λουίς Καπούτο ανακοίνωσε νέες μεταρρυθμίσεις με βαθιές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες. Αυτές περιλαμβάνουν τη μείωση των επιδοτήσεων για καύσιμα και μεταφορές και το πάγωμα των δαπανών για ορισμένες μεγάλες κρατικές συμβάσεις και διαφημίσεις. Ο Καπούτο δήλωσε επίσης ότι η συναλλαγματική ισοτιμία θα μειωθεί στα 800 πέσος ανά δολάριο ΗΠΑ, από περίπου 391 πέσος.

Ο Καπούτο υποστήριξε ότι παρέλαβε τη χειρότερη οικονομική κληρονομιά στην ιστορία της Αργεντινής και ότι λαμβάνει μέτρα για να αποφύγει τον υπερπληθωρισμό. «Θα είμαστε σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι πριν για μερικούς μήνες, ιδίως όσον αφορά τον πληθωρισμό. Και το λέω αυτό επειδή, όπως λέει ο πρόεδρος, είναι καλύτερο να λες μια άβολη αλήθεια από ένα εύκολο ψέμα», δήλωσε ο κ. Καπούτο σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

Η αντίδραση του ΔΝΤ στα μέτρα της Αργεντινής 

Η Αργεντινή δίνει μάχη με τον ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό, με τις τιμές να έχουν αυξηθεί κατά περίπου 150% τον τελευταίο χρόνο. Παλεύει επίσης με τα χαμηλά ταμειακά αποθέματα, το υψηλό δημόσιο χρέος, ενώ το 40% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στο οποίο η Αργεντινή οφείλει 44 δισ. δολάρια,  χαρακτήρισε τα μέτρα «τολμηρά» και δήλωσε ότι θα βοηθήσουν στη δημιουργία περιβάλλοντος για την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα. «Χαιρετίζω τα αποφασιστικά μέτρα», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προσθέτοντας ότι είναι «ένα σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση της σταθερότητας και την ανοικοδόμηση του οικονομικού δυναμικού της χώρας».

Ο πρόεδρος της Αργεντινής έχει ήδη περικόψει εννέα υπουργεία, κάτι που σύμφωνα με τον Καπούτο θα μειώσει το 34% των θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα.

Με πληροφορίες από BBC

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM