Το Ισραήλ εξαπολύει νέες επιθέσεις στη Βηρυτό- Σιγή ιχθύος για τον Νασράλα, απειλεί ο Νετανιάχου

Το Ισραήλ εξαπολύει νέες επιθέσεις στη Βηρυτό- Σιγή ιχθύος για τον Νασράλα, απειλεί ο Νετανιάχου Facebook Twitter
Αεροπορικές επιδρομές προς τον Λίβανο/ Φωτ.: EPA
0

Οι ισραηλινές επιδρομές στα νότια προάστια της Βηρυτού συνεχίστηκαν κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, με βίντεο να καταγράφουν εκρήξεις και φλόγες σε διάφορα σημεία της περιοχής. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 91 τραυματίστηκαν από τα χθεσινά ισραηλινά πλήγματα. 

Ο Ισραηλινός Στρατός (IDF) δήλωσε ότι πραγματοποιεί «στοχευμένα πλήγματα» σε εγκαταστάσεις όπλων και «στρατηγικούς στόχους τρομοκρατίας» στον Λίβανο.

Πριν τις επιθέσεις, οι ισραηλινές αρχές διέταξαν τους πολίτες κοντά σε τρία συγκεκριμένα κτίρια να εκκενώσουν άμεσα. «Για χάρη των αγαπημένων σας, πρέπει να εγκαταλείψετε αυτά τα κτίρια αμέσως και να απομακρυνθείτε τουλάχιστον 500 μέτρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Αβιχάι Αντράε.

Το Ισραήλ εξαπολύει νέες επιθέσεις στη Βηρυτό- Σιγή ιχθύος για τον Νασράλα, απειλεί ο Νετανιάχου Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Θάνατος στρατιωτικών στελεχών της Χεζμπολάχ

Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, ο IDF ισχυρίστηκε ότι σκότωσε τον διοικητή της Χεζμπολάχ, Μοχάμεντ Αλί Ισμαήλ, καθώς και τον υπαρχηγό του, ενώ προστέθηκε ότι «αρκετοί άλλοι τρομοκράτες» σκοτώθηκαν επίσης. Η στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ ανέφερε ότι οι επιθέσεις αυτές ήταν αποτέλεσμα «ακριβών πληροφοριών του IDF».

Δεν έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος του Χασάν Νασράλα, όπως διατυμπανίζουν ισραηλινά ΜΜΕ. Απεναντίας, λιβανέζικα ΜΜΕ αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «το Ισραήλ απέτυχε να τον σκοτώσει και είναι ζωντανός», αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει επαληθευτεί. 

Το Ισραήλ εξαπολύει νέες επιθέσεις στη Βηρυτό- Σιγή ιχθύος για τον Νασράλα, απειλεί ο Νετανιάχου Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Ομιλία Νετανιάχου στα Ηνωμένα Έθνη

Την ίδια στιγμή, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, απευθύνθηκε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως «μάχη για την επιβίωση» του Ισραήλ. Ο Νετανιάχου προειδοποίησε επίσης την Τεχεράνη ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα απαντήσουν άμεσα σε κάθε επίθεση, λέγοντας: «Δεν υπάρχει μέρος στο Ιράν που το μακρύ χέρι του Ισραήλ δεν μπορεί να φτάσει».

Παρά το έντονο ύφος της ομιλίας, πολλοί αναλυτές επεσήμαναν την έλλειψη προτάσεων για τον τερματισμό του πολέμου και την απουσία συγκεκριμένων σχεδίων για την επόμενη ημέρα. Η ομιλία αντιμετώπισε έντονη κριτική, με πολλούς διπλωμάτες να εγκαταλείπουν την αίθουσα.

Το Υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανέφερε ότι τουλάχιστον έξι άτομα σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές επιθέσεις, ενώ 91 τραυματίστηκαν. Εν τω μεταξύ, η Ιρακινή Αεροπορική Υπηρεσία ανέστειλε όλες τις πτήσεις προς και από τη Βηρυτό λόγω της επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας.

Οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν προκαλέσει σημαντικές καταστροφές, με δορυφορικές εικόνες από τη Maxar Technologies να δείχνουν την καταστροφή κτιρίων στη Βηρυτό. Οι επιθέσεις σε στρατηγικές εγκαταστάσεις παραγωγής όπλων και κεντρικά κτίρια διοίκησης της Χεζμπολάχ δείχνουν την αποφασιστικότητα του Ισραήλ να συνεχίσει την εκστρατεία του, με τον IDF να δηλώνει ότι θα συνεχίσει «με σφοδρότητα και επιμονή» να πλήττει στόχους της Χεζμπολάχ.

«Κανείς δεν φαίνεται ικανός να σταματήσει τον Νετανιάχου»

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ υποστήριξε χθες Παρασκευή στην έδρα του ΟΗΕ ότι «κανείς», ούτε καν οι ΗΠΑ, «δεν φαίνεται ικανός να σταματήσει» τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στους πολέμους με τη Χαμάς στη Γάζα και με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

«Ασκούμε κάθε διπλωματική πίεση για κατάπαυση του πυρός. Αλλά κανείς δεν φαίνεται ικανός να σταματήσει τον Νετανιάχου ούτε στη Γάζα ούτε στη Δυτική Όχθη», είπε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η κλιμάκωση έχει προκαλέσει διεθνή ανησυχία. «Οδεύουμε προς έναν μακρύ πόλεμο», προέβλεψε ο Μπορέλ, ο οποίος τη Δευτέρα είχε προειδοποιήσει πως ο Λίβανος βρίσκεται «στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου».

Λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, όπου θα αναμετρηθούν η Κάμαλα Χάρις και ο Ντόναλντ Τραμπ, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή απαιτεί την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας, υπογραμμίζει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. «Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε μόνο στις ΗΠΑ. Έχουν προσπαθήσει πολλές φορές και δεν τα κατάφεραν», συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από Al Jazeera, Sky News

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κορυφώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή: Ισραηλινές επιθέσεις στη Βηρυτό και αντίποινα από τη Χεζμπολάχ

Διεθνή / Κορυφώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή: Ισραηλινές επιθέσεις στη Βηρυτό και αντίποινα από τη Χεζμπολάχ

Αυτό το πρωί παραμένουν δύο αναπάντητα ερωτήματα: Αν ο Χασάν Νασράλα είναι ζωντανός και αν η Μέση Ανατολή θα βυθιστεί σε έναν νέο, ολοκληρωτικό πόλεμο
LIFO NEWSROOM
Σικελία: Κινηματογράφος στη γενέτειρα του αρχηγού της μαφίας αρνείται να προβάλει ταινία για τη ζωή του

Διεθνή / Σικελία: Κινηματογράφος στη γενέτειρα του αρχηγού της μαφίας αρνείται να προβάλει ταινία για τη ζωή του

Ο δήμαρχος του Castelvetrano, Τζοβάνι Λεντίνι, δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να πείσει τον ιδιοκτήτη του σινεμά να προβάλει την ταινία, «ώστε οι πολίτες να έχουν την ευκαιρία να τη δουν»
LIFO NEWSROOM
Μεταγλωττισμένες ομιλίες του Χίτλερ κάνουν θραύση στα social media

Διεθνή / Με χρήση AI, ακροδεξιοί δημιουργούν αγγλόφωνες ομιλίες του Χίτλερ και τις ανεβάζουν στα social media

Επιχειρώντας να προσελκύσουν νέους στη ναζιστική ιδεολογία, ακροδεξιοί χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να φτιάξουν υποτιθέμενες ομιλίες του ηγέτη του Γ' Ράιχ
LIFO NEWSROOM
«Στόχος μας ήταν ο Νασράλα», λέει το Ισραήλ - Δεν επιβεβαιώνεται η εξουδετέρωσή του

Διεθνή / «Στόχος μας ήταν ο Νασράλα», λέει το Ισραήλ - Δεν επιβεβαιώνεται η εξουδετέρωσή του

Ισραηλινά ΜΜΕ μεταδίδουν πως σκοτώθηκε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ - Είναι «πολύ νωρίς για να πούμε» εάν η επίθεση στη Βηρυτό είχε αυτό το αποτέλεσμα, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος
LIFO NEWSROOM
Ποιος είναι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα

Διεθνή / Ποιος είναι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα

«Δεν περιμένω να με αθωώσει η ιστορία» δήλωσε σε συνέντευξή του το 2016 - Ο 63χρονος κληρικός υπό την ηγεσία του οποίου η Χεζμπολάχ εξελίχθηκε σε έναν από τους βασικούς εχθρούς του Ισραήλ και κύριους συμμάχους του Ιράν
ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ