Λίβανος: Τριήμερο πένθος στη χώρα για τον θάνατο του Χασάν Νασράλα - Οι αντιδράσεις των χωρών

Λίβανος: Τριήμερο πένθος στη χώρα για τον θάνατο του Χασάν Νασράλα - Οι αντιδράσεις των χωρών Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Η κυβέρνηση του Λιβάνου κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα από ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού, το προπύργιο της οργάνωσης.

«Μετά το μαρτύριο του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ο οποίος μπαίνει στον κατάλογο των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από την ύπουλη ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο, κηρύσσεται επίσημο πένθος» από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 2 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι δηλώσε νωρίτερα ότι η χώρα του είναι αντιμέτωπη με την απειλή κινδύνου. Ο Μικάτι συγκάλεσε κατεπείγουσα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη, όπου συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και ανακοίνωσε ότι όλες οι δημόσιες υπηρεσίες θα είναι κλειστές την Δευτέρα.

Η Κίνα, η Ρωσία και η Τουρκία είναι οι τελευταίες που είπαν τη γνώμη τους για τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.

  • Ρωσία: Η Ρωσία καταδικάζει σθεναρά τη δολοφονία από το Ισραήλ του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα στη λιβανική πρωτεύουσα Βηρυτό, ανέφερε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών, αποκαλώντας την «άλλη μία πολιτική δολοφονία». «Αυτή η δυναμική ενέργεια είναι γεμάτη με ακόμη πιο δραματικές συνέπειες για τον Λίβανο και ολόκληρη τη Μέση Ανατολή», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο. «Η ισραηλινή πλευρά δεν αμέλησε να αναγνωρίσει αυτόν τον κίνδυνο, αλλά έκανε το βήμα να σκοτώσει Λιβανέζους πολίτες, το οποίο σχεδόν αναπόφευκτα θα προκαλέσει ένα νέο ξέσπασμα βίας. Συνεπώς, φέρει πλήρη ευθύνη για την επακόλουθη κλιμάκωση», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
  • Τουρκία: Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε σήμερα τις πρόσφατες επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο στο πλαίσιο, όπως είπε, μιας ισραηλινής πολιτικής "γενοκτονίας, κατοχής, και εισβολής", καλώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και άλλα διεθνή σώματα να σταματήσουν το Ισραήλ. Η υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση μαχητών Χεζμπολάχ δήλωσε σήμερα πως ο ηγέτης της Χασάν Νασράλα σκοτώθηκε, επιβεβαιώνοντας τον θάνατό του μετά την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ότι τον "εξόντωσε" σε αεροπορικό πλήγμα στη Βηρυτό χθες. Σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X ο Ερντογάν, χωρίς να κατονομάζει τον Νασράλα, είπε πως η Τουρκία στέκεται δίπλα στον λαό και στην κυβέρνηση του Λιβάνου, προσφέροντας τα συλλυπητήριά του για όσους σκοτώθηκαν στα ισραηλινά πλήγματα, λέγοντας παράλληλα πως ο μουσουλμανικός κόσμος θα πρέπει να δείξει μια πιο "αποφασιστική" στάση.
  • ΗΠΑ: Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Αμερικής στο «δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται» έναντι των «τρομοκρατικών ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν».
  • Κίνα: Ο υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι είπε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι δεν πρέπει να υπάρξει καθυστέρηση στην επίτευξη «συνολικής εκεχειρίας» στη Μέση Ανατολή. Η λύση δύο κρατών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων παραμένει η διέξοδος από τις εντάσεις στην περιοχή, είπε.
  • Ιράκ: Το γραφείο του πρωθυπουργού κήρυξε τριήμερο πένθος.
  • Ιράν: Ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είπε ότι ο Λίβανος θα κάνει το Ισραήλ να «μετανιώσει για τις ενέργειές του». «Η μοίρα αυτής της περιοχής θα καθοριστεί από τις δυνάμεις της αντίστασης, με τη Χεζμπολάχ στην πρώτη γραμμή».
  • Συρία: Η Συρία, στενή σύμμαχος της Χεζμπολάχ, καταδίκασε σήμερα τον θάνατο του ηγέτη της οργάνωσης από ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού, κάνοντας λόγο για «αξιοκαταφρόνητη» επίθεση. «Η σιωνιστική οντότητα επιβεβαιώνει, μέσα από αυτήν την αξιοκαταφρόνητη επίθεση, για άλλη μια φορά (…) την περιφρόνησή της για το διεθνές δίκαιο» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών. «Ο συριακός στρατός δεν θα ξεχάσει ποτέ την υποστήριξη» που προσέφερε ο Χασάν Νασράλα στη Δαμασκό, πρόσθεσε.
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραήλ: Ο στρατός είχε πληροφορίες «σε πραγματικό χρόνο» για τις κινήσεις του Νασράλα

Διεθνή / To Ισραήλ είχε πληροφορίες «real time» για τις κινήσεις του Νασράλα

«Είχαμε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, μια ευκαιρία, μια επιχειρησιακή ευκαιρία που μας επέτρεψε να πραγματοποιήσουμε αυτήν την επίθεση», είπε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων
LIFO NEWSROOM
Θρήνος στον Λίβανο για τον Νασράλα - Ορκίζεται εκδίκηση ο γιος του

Διεθνή / Θρήνος στον Λίβανο για τον Νασράλα - Ορκίζεται εκδίκηση ο γιος του

Βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο δείχνει τον Τζαβάντ Νασράλα, γιο του πρώην ηγέτη της Χεζμπολάχ, να στέκεται στο σημειο που βομβαρδίστηκε ο πατέρας του και να φωνάζει, ορκιζόμενος εκδίκηση
LIFO NEWSROOM
«Ο Νασράλα είναι νεκρός»: Λουόμενοι σε παραλία του Ισραήλ ξητοκραυγάζουν τη στιγμή της ανακοίνωσης

Διεθνή / «Ο Νασράλα είναι νεκρός»: Λουόμενοι σε παραλία του Ισραήλ ζητωκραυγάζουν τη στιγμή της ανακοίνωσης

Το πρωί του Σαββάτου, λουόμενοι σε beach bar στο Εϊλάτ του Ισραήλ, ακούν να βγαίνει στα μεγάφωνα ο εκπρόσωπος των IDF, ο οποίος ανακοινώνει με ένα λιτό μήνυμα: «Ο Χασάν Νασράλα είναι νεκρός»
LIFO NEWSROOM
Ρωσία: Ο δικαστής που καταδίκασε τον δημοσιογράφο, Ιβάν Γκέρσκοβιτς, δηλώνει ότι δεν εξετάστηκαν αποδεικτικά στοιχεία

Διεθνή / Ρωσία: Ο δικαστής που καταδίκασε τον δημοσιογράφο, Ιβάν Γκέρσκοβιτς, δηλώνει ότι δεν εξετάστηκαν αποδεικτικά στοιχεία

Δύο εβδομάδες μετά την καταδίκη, ο Γκέρσκοβιτς απελευθερώθηκε στο πλαίσιο της μεγαλύτερης ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου
LIFO NEWSROOM