Ο διευθύνων σύμβουλος της Swiggy Food and Marketplace, Ρόχιτ Καπούρ, εξέφρασε την αντίθεσή του στην τοξική κουλτούρα της υπερβολικής εργασίας (“hustle culture”) που επικρατεί σε πολλούς κλάδους.
Ο κ. Καπούρ τόνισε τη σημασία της διατήρησης μιας υγιούς ισορροπίας μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, προειδοποιώντας ότι η αδιάκοπη επιδίωξη της επιτυχίας μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας.
«Δεν χρειάζεται να δουλεύετε μέχρι τις 3 το πρωί», είπε κατά τη διάρκεια συνομιλίας με τη Σράντα Σάρμα στο Techsparks, ένα τεχνολογικό συνέδριο στη Μπενγκαλούρου. Ο Καπούρ επέκρινε την τάση καυχησιολογίας σχετικά με τα υπερωριακά ωράρια, δηλώνοντας ότι «Όσοι λένε πως εργάζονται μέχρι τις 3 το πρωί, ποτέ δεν λένε ότι φτάνουν στο γραφείο στη 1 το μεσημέρι την επόμενη μέρα». Προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Είναι βλακείες».
Παρόλο που αναγνώρισε ότι η σκληρή δουλειά είναι απαραίτητη, υπογράμμισε ότι η πίεση έως τα άκρα δεν είναι βιώσιμη: «Κάποιες μέρες πρέπει να δουλεύεις μέχρι αργά, αλλά όχι καθημερινά», τόνισε. Ενθάρρυνε επίσης τους εργαζόμενους να δίνουν προτεραιότητα στον χρόνο με την οικογένεια τους και να αποφεύγουν τις αχρείαστες υπερωρίες.
Η κουλτούρα της υπερβολικής εργασίας, που χαρακτηρίζεται από μακροχρόνιες ώρες εργασίας και ακραία επιδίωξη παραγωγικότητας, έχει επικροτηθεί από πολλούς ηγέτες της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένου του ιδρυτή της Infosys, Ναραγιάνα Μούρθι, ο οποίος πρότεινε εβδομάδες εργασίας 70 ωρών. Ωστόσο, οι δηλώσεις του Καπούρ βρήκαν ανταπόκριση σε πολλούς, με χρήστες να σχολιάζουν θετικά την πιο ισορροπημένη προσέγγισή του.
Ο Ρόχιτ Καπούρ έχει μια αξιοσημείωτη καριέρα που ξεκίνησε το 2000 στη McKinsey & Company και περιλαμβάνει ηγετικούς ρόλους στις εταιρείες Max India Limited, Max Healthcare και OYO, προτού αναλάβει τα ηνία της Swiggy το 2022.