Το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων της Αυστρίας (FPÖ) κατέκτησε για πρώτη φορά την πρώτη θέση στις εκλογές για την ομοσπονδιακή Βουλή, συγκεντρώνοντας ποσοστό 29,1%, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της κρατικής τηλεόρασης.
Το αποτέλεσμα δημιουργεί ένα νέο πολιτικό τοπίο στη χώρα, με απρόβλεπτες εξελίξεις όσον αφορά τον σχηματισμό κυβέρνησης και τη μελλοντική πολιτική σταθερότητα.
Οι πρώτες δηλώσεις των εκπροσώπων του FPÖ ήταν ενθουσιώδεις, κάνοντας λόγο για «νίκη του λαού ενάντια στο κατεστημένο και στα εχθρικά ΜΜΕ». Οι Χριστιανοδημοκράτες του Λαϊκού Κόμματος (ÖVP), υπό τον μέχρι σήμερα καγκελάριο Καρλ Νέχαμερ, κατέλαβαν τη δεύτερη θέση με 26,3%, παρουσιάζοντας πτώση άνω των 11 μονάδων. Οι Πράσινοι, μέχρι πρότινος συγκυβερνώντες, υποχώρησαν στην πέμπτη θέση με 8,7%, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες (SPÖ) κατέλαβαν την τρίτη θέση με 20,9%. Το Φιλελεύθερο NEOS κατέκτησε την τέταρτη θέση με 8,8%.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν κατάφερε να ξεπεράσει το όριο του 3% που απαιτείται για είσοδο στη Βουλή, λαμβάνοντας ποσοστό 2,5%, ενώ το Κόμμα της Μπύρας του Ντόμινικ Βλάζνυ, παρά την αρχική υποστήριξη που είχε στις προεδρικές εκλογές του 2022, περιορίστηκε στο 2,1%.
Κατανομή των εδρών στη νέα Βουλή
Η κατανομή των 183 εδρών στη Βουλή έχει ως εξής:
- FPÖ: 57 έδρες
- ÖVP: 51 έδρες
- SPÖ: 40 έδρες
- NEOS: 18 έδρες
- Πράσινοι: 17 έδρες
Austria's Freedom Party (FPO) won Sunday's general election with 30% of vote. European patriots are waking up everywhere. Europe belongs to Europeans. pic.twitter.com/KvPZvTZxKs
— RadioGenoa (@RadioGenoa) September 29, 2024
Δύσκολη αποστολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης
Η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολη. Ο Χέρμπερτ Κικλ, ηγέτης του FPÖ, έχει δηλώσει ότι θα διεκδικήσει την καγκελαρία, ωστόσο το κεντροδεξιό ÖVP έχει εκφράσει την αντίθεσή του στο να συνεργαστεί με τον Κικλ ως καγκελάριο. Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, το ÖVP και το SPÖ, δεν καταφέρνουν να συγκεντρώσουν μαζί την πλειοψηφία του 50%, καθιστώντας τον σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης ακόμα πιο περίπλοκο.
Το κεντροδεξιό ÖVP έχει την εμπειρία συνεργασίας με το FPÖ από το παρελθόν, ωστόσο αυτή η συνεργασία δεν είχε αφήσει θετικές αναμνήσεις στους Αυστριακούς πολίτες, δημιουργώντας αμφιβολίες για την πιθανότητα μιας νέας συμμαχίας. Το Φιλελεύθερο NEOS εξέφρασε την ετοιμότητά του να συμμετάσχει για πρώτη φορά σε κυβέρνηση, ωστόσο η στάση του FPÖ δημιουργεί προβληματισμό για τις δυνατότητες συμμαχίας.
Δύσκολες διαπραγματεύσεις εν όψει
Η Αυστρία μπαίνει σε μια νέα φάση πολιτικής αστάθειας και οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης αναμένονται δύσκολες και χρονοβόρες. Στις προηγούμενες εκλογές είχαν απαιτηθεί σχεδόν τρεις μήνες για να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών και των Πρασίνων για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Αυτή τη φορά, η απουσία μιας ξεκάθαρης πλειοψηφίας περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση.
Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν μεγαλύτερη από εκείνη του 2019, ξεπερνώντας το 75%. Το γεγονός αυτό δείχνει τη μεγάλη σημασία της εκλογικής μάχης και την αγωνία των πολιτών για το μέλλον της χώρας. Χαρακτηριστικό είναι ότι έξι στους δέκα Αυστριακούς πιστεύουν ότι η κατάσταση στη χώρα δεν πηγαίνει καλά, γεγονός που ίσως εξηγεί τη στροφή σε πιο ριζοσπαστικές επιλογές, όπως αυτή του FPÖ.
Η κατάσταση στη χώρα αναμένεται να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη, καθώς η άνοδος ακροδεξιών κομμάτων προβληματίζει πολλούς και αναδεικνύει την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών με το παραδοσιακό πολιτικό κατεστημένο.