Ορκίζεται η Κλαούντια Σέινμπαουμ στο Μεξικό: «Είναι η ώρα των γυναικών και της μεταμόρφωσης»

Ορκίζεται η Κλαούντια Σέινμπαουμ στο Μεξικό: «Είναι η ώρα των γυναικών και της μεταμόρφωσης» Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: EPA
0

«Είναι η ώρα των γυναικών και της μεταμόρφωσης», δηλώνει η Κλαούντια Σέινμπαουμ που σήμερα ορκίζεται ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στο Μεξικό.

Η τελετή θα λάβει χώρα με παρούσα τη Τζιλ Μπάιντεν, πρώτη κυρία των ΗΠΑ και όλους τους αριστερούς προέδρους της Νότιας Αμερικής, αλλά χωρίς κανέναν εκπρόσωπο της Ισπανίας, εν μέσω κρίσης στις σχέσεις των δύο χωρών.

Η πρώην δήμαρχος της μεξικανικής πρωτεύουσας Κλαούντια Σέινμπαουμ θα ορκιστεί και θα γίνει η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του Μεξικού που αναλαμβάνει πρόεδρος για έξι χρόνια. 

Ορκίζεται η Κλαούντια Σέινμπαουμ στο Μεξικό: «Είναι η ώρα των γυναικών και της μεταμόρφωσης» Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: EPA

«Είναι η ώρα των γυναικών και της μεταμόρφωσης», όπως έχει τονίσει επανειλημμένα η 62χρονη φυσικός, μετά τη συντριπτική νίκη που κατήγαγε με τα χρώματα του Κινήματος για την Εθνική Αναγέννηση (MORENA, εθνικιστική αριστερά) από τη 2η Ιουνίου.

Με σχεδόν 36 εκατομμύρια ψήφους —ή το 60% των εγκύρων ψηφοδελτίων—, η πολιτική κληρονόμος του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ είναι αυτή που εξελέγη πρόεδρος με την καλύτερη επίδοση στην ιστορία. Θα γίνει η πρώτη «presidenta», έπειτα από 65 άνδρες, αφού ορκιστεί, στις 11:01 (τοπική ώρα 20:01 ώρα Ελλάδας) ενώπιον των βουλευτών και των γερουσιαστών σε συνεδρίαση της ολομέλειας της μεξικανικής εθνικής αντιπροσωπείας, κατά το επίσημο πρόγραμμα.

Θα παραλάβει την προεδρική κορδέλα που θα της παραδώσει η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η 94χρονη Ιφιγένεια Μαρτίνες — αγωνίστρια της μεξικανικής αριστεράς που ενέπνευσε την από σήμερα πρόεδρο.

Τον Ιούλιο η κυρία Μαρτίνες ανέβασε στο X φωτογραφία στην οποία εικονίζεται μαζί με την κυρία Σέινμπαουμ και λεζάντα: «ο δρόμος ήταν μακρύς, με πολλές προκλήσεις, αλλά επιμείναμε. Όταν οι προοδευτικές γυναίκες ενωνόμαστε, τίποτα δεν μας σταματά».

Η Κλαούντια Σέινμπαουμ διαδέχεται τον δημοφιλή μέντορά της Ομπραδόρ

Η πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας διαδέχεται τον πολύ δημοφιλή μέντορά της Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος την έβαλε στην πολιτική το 2000, όταν της ανέθεσε θέση με αρμοδιότητα για το περιβάλλον στον δήμο του Μεξικού.

«Θα παραδώσω την προεδρική κορδέλα σε μια γυναίκα εξαιρετική, ουμανίστρια, γεμάτη αγάπη, ταπεινότητα, καλά συναισθήματα», είπε, δηλώνοντας «ικανοποιημένος», ο ΑΜΛΟ, στην 1.483η και τελευταία πρωινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ορκίζεται η Κλαούντια Σέινμπαουμ στο Μεξικό: «Είναι η ώρα των γυναικών και της μεταμόρφωσης» Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: EPA

Ο κ. Λόπες Ομπραδόρ παραδίδει κληρονομιά στην κυρία Σέινμπαουμ αναθεωρήσεις του Συντάγματος, ανάμεσά τους μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη, για την εκλογή των δικαστών απευθείας από τους πολίτες από τα μέσα του 2025, που συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις.

Απούσα η Ισπανία από την τελετή

Στον κατάλογο των προσκεκλημένων ξεχωρίζει το όνομα της Τζιλ Μπάιντεν, της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ, όπως και αυτά προέδρων κρατών της Λατινικής Αμερικής που ανήκουν σε διάφορες τάσεις της αριστεράς (του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα της Βραζιλίας, του Γουστάβο Πέτρο της Κολομβίας, του Γκαμπριέλ Μπόριτς της Χιλής).

Η Ισπανία —ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Μεξικού στην Ευρώπη— δεν θα εκπροσωπηθεί σε κανένα επίπεδο: η Μαδρίτη χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το ότι δεν εστάλη πρόσκληση στον μονάρχη Φίλιππο Στ΄.

Η μεξικανική κυβέρνηση προσάπτει σε αυτόν τον τελευταίο πως δεν απάντησε ποτέ σε επιστολή που του είχε απευθύνει ο κ. Λόπες Ομπραδόρ το 2019, ζητώντας η Μαδρίτη να προκαλέσει τις «ζημίες» που προκάλεσε η κατάκτηση του Μεξικού από τον 16ο αιώνα.

Ορκίζεται η Κλαούντια Σέινμπαουμ στο Μεξικό: «Είναι η ώρα των γυναικών και της μεταμόρφωσης» Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: EPA

Η Κλαούντια Σέινμπαουμ αναμένεται να παρακαθίσει σε πρόγευμα με τους επίσημους προσκεκλημένους προτού συμμετάσχει σε λαϊκή εκδήλωση στη Σόκαλο, τη μεγαλύτερη πλατεία της Λατινικής Αμερικής, κάτω από τα παράθυρα της προεδρίας.

Τυφώνες, εγκληματικότητα και δημόσια ασφάλεια, οικονομία, σχέσεις με τις ΗΠΑ: την πρώτη εβραϊκής καταγωγής πρόεδρο του Μεξικού, περιμένουν μεγάλες προκλήσεις από αύριο.

Μερικές ώρες αφού αναλάβει καθήκοντα, η κυρία Σέινμπαουμ θα ταξιδέψει στην Ακαπούλκο, τουριστικό μαγνήτη στον Ειρηνικό, για να «αποτιμήσει» τις καταστροφές που προκάλεσε προ ημερών ο τυφώνας Τζον, αφήνοντας πίσω του 15 νεκρούς στο Μεξικό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Κλαούντια Σέινμπαουμ γράφει ιστορία, ως η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται πρόεδρος στο Μεξικό

Διεθνή / Η Κλαούντια Σέινμπαουμ γράφει ιστορία, ως η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται πρόεδρος στο Μεξικό

Η πρώην δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού γίνεται η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας, μετά από μία προεκλογική περίοδο κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 30 υποψήφιοι βουλευτές
LIFO NEWSROOM
Κλαούντια Σέινμπαουμ: Ποια είναι η 61χρονη νέα πρόεδρος του Μεξικού

Διεθνή / Κλαούντια Σέινμπαουμ: Ποια είναι η 61χρονη νέα πρόεδρος του Μεξικού

Αριστερή, με καταγωγή από Εβραίους της Βουλγαρίας και της Λιθουανίας, η Σέινμπαουν γίνεται η πρώτη πρόεδρος στην 200ετή ιστορία του Μεξικού, με ελπίδες να αλλάξει την κατάσταση για τις γυναίκες της χώρας
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τατάρ: Απάντησα θετικά στην πρόταση Γκουτέρες για ανεπίσημο δείπνο με Χριστοδουλίδη

Διεθνή / Τατάρ: Απάντησα θετικά στην πρόταση Γκουτέρες για ανεπίσημο δείπνο με Χριστοδουλίδη

Επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να καθίσει στο επίσημο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέχρι να επιβεβαιωθεί η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς της τουρκοκυπριακής πλευράς
LIFO NEWSROOM
Πόλεμος στον Λίβανο: Αιχμή του δόρατος η «Μεραρχία 98» του Ισραήλ

Διεθνή / Μετά τη Γάζα η «Μεραρχία 98» του Ισραήλ εισέβαλε και στον Λίβανο

Ο Ισραηλινός Στρατός επιχειρεί σε πολλά χωριά στον ανατολικό τομέα του Λιβάνου - Ανελέητα αεροπορικά πυρά προσφέρουν κάλυψη στις χερσαίες δυνάμεις - Οι IDF προειδοποιούν τους αμάχους του νότιου Λιβάνου
LIFO NEWSROOM
CNN: Το Ισραήλ έκρυψε εκρηκτικά στις μπαταρίες των βομβητών που πουλήθηκαν στη Χεζμπολάχ

Διεθνή / CNN: Το Ισραήλ έκρυψε εκρηκτικά στις μπαταρίες των βομβητών που πουλήθηκαν στη Χεζμπολάχ

Οι αξιωματούχοι ασφαλείας του Λιβάνου εξέτασαν μια σειρά ελεγχόμενων εκρήξεων ορισμένων από τους παγιδευμένους βομβητές, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες για το ποιος κατασκεύασε τις ασύρματες συσκευές επικοινωνίας
LIFO NEWSROOM