Ο Τραμπ «κατέφυγε σε εγκλήματα» για να ανατρέψει τις εκλογές του 2020, λένε οι εισαγγελείς

Ο Τραμπ «κατέφυγε σε εγκλήματα» για να ανατρέψει τις εκλογές του 2020, λένε οι εισαγγελείς Facebook Twitter
Ντόναλντ Τραμπ / Φωτ.: Getty Images
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ «κατέφυγε σε εγκλήματα» προσπαθώντας να ανατρέψει την ήττα του στις αμερικανικές εκλογές του 2020 και δεν θα πρέπει να αποφύγει τις κατηγορίες, λένε οι εισαγγελείς.

Μια νέα δικαστική κατάθεση αμφισβητεί τον ισχυρισμό του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα πρέπει να αποφύγει μια δίκη χάρη σε μια πρόσφατη απόφαση-ορόσημο του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Αυτή έλεγε ότι οι Αμερικανοί πρόεδροι πρέπει να έχουν ασυλία από τη δίωξη όταν ενεργούν υπό «επίσημη» ιδιότητα. Ο Τραμπ ήταν πρόεδρος όταν διαπράχθηκαν τα φερόμενα αδικήματα - αλλά οι εισαγγελείς λένε ότι ενεργούσε υπό ως ιδιώτης, όχι ως πρόεδρος. Με πλειοψηφία έξι ψήφων έναντι τριών -αντίστοιχα των συντηρητικών και των προοδευτικών- το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο πρόεδρος δεν έχει «καμιά ασυλία για μη επίσημες ενέργειές του», όμως απολαύει «δικαίωμα τουλάχιστον στο τεκμήριο της αθωότητας για τις επίσημες ενέργειές του».

Σε απάντηση, ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε τους ψευδείς ισχυρισμούς του περί «στημένης» ψηφοφορίας το 2020 και άφησε να εννοηθεί ότι η χρονική στιγμή της δημοσιοποίησης του φακέλου σχεδιάστηκε για να πλήξει την προεκλογική εκστρατεία του για τις αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Σε συνέντευξή του στο NewsNation, επέκρινε επίσης τον ειδικό εισαγγελέα Τζακ Σμιθ, τον επικεφαλής εισαγγελέα στην έρευνα για την παρέμβαση στις εκλογές, ο οποίος υπέβαλε την κατάθεση.

Με την ογκώδη γραπτή επιχειρηματολογία 165 σελίδων που υπέβαλε, λογοκριμένη κατά μεγάλο μέρος της για την προστασία της ανωνυμίας των μαρτύρων, στη δικαστή Τάνια Τσάτκαν την περασμένη εβδομάδα, ο εισαγγελέας Τζακ Σμιθ εννοεί να καταδείξει πως οι πράξεις για τις οποίες διώκεται ο Ρεπουμπλικανός τέως πρόεδρος ήταν ιδιωτικής φύσης.

Σύμφωνα με τον ειδικό εισαγγελέα, οι πράξεις αυτές κατά συνέπεια δεν εμπίπτουν στην ευρεία ποινική ασυλία που αναγνωρίστηκε από το ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο στον εκάστοτε πρόεδρο των ΗΠΑ με άνευ προηγουμένου απόφασή του την 1η Ιουλίου. 

Το έγγραφο αυτό περιέχει στοιχεία του φακέλου που δεν είχαν αποκαλυφθεί μέχρι τώρα, όπως μέρος κατάθεσης ανώτερου αξιωματούχου του Λευκού Οίκου την εποχή που αναφέρεται σε απροσδόκητη συζήτηση ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ, στη σύζυγό του, την κόρη του και στον γαμπρό του επί του προεδρικού ελικοπτέρου. «Δεν έχει σημασία αν κέρδισες ή έχασες τις εκλογές, πρέπει να συνεχίσεις να δίνεις μάχη» τους είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρει η κατάθεση, την οποία ο εισαγγελέας έχει σκοπό να παρουσιάσει στη μελλοντική δίκη.

Μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2020, τις οποίες κέρδισε ο Δημοκρατικός αντίπαλός του Τζο Μπάιντεν, με «τη βοήθεια ιδιωτών συνεργών, ο κατηγορούμενος επιδόθηκε σε σειρά ολοένα πιο απελπισμένων σχεδίων για την ανατροπή των νόμιμων αποτελεσμάτων σε επτά πολιτείες όπου έχασε» με μικρή διαφορά, τόνισε ο Τζακ Σμιθ. Οι προσπάθειες αυτές κορυφώθηκαν με την εισβολή στο Καπιτώλιο, τον ναό της αμερικανικής δημοκρατίας, από εκατοντάδες ακροδεξιούς οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ την 6η Ιανουαρίου 2021, θύμισε.

«Στον πυρήνα της, η μηχανορραφία ήταν ιδιωτικής φύσεως. Χρησιμοποίησε κυρίως ιδιωτικούς παράγοντες και δομές της εκστρατείας του για να αποπειραθεί να ανατρέψει τα αποτελέσματα των εκλογών, ενήργησε ιδιωτικά, ως υποψήφιος», επέμεινε ο ειδικός εισαγγελέας.

*Mε πληροφοφίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολλανδία: Πρόστιμο 100 ευρώ σε άνδρα που παρενόχλησε γυναίκα στον δρόμο

Διεθνή / Ολλανδία: Πρόστιμο 100 ευρώ σε άνδρα που παρενόχλησε γυναίκα στον δρόμο

Μυστικοί αστυνομικοί περιπολούν στους δρόμους και μοιράζουν κλήσεις για σεξουαλική παρενόχληση που καταγράφουν επί τόπου, με βάση τον νέο, αυστηρότερο νόμο για τη σεξουαλική παρενόχληση σε δημόσιους χώρους
LIFO NEWSROOM
Ποιος ήταν ο Ραουχί Μουσταχά, «το δεξί χέρι του Σινουάρ» που σκοτώθηκε στη Γάζα

Διεθνή / Ποιος ήταν ο Ραουχί Μουσταχά, «το δεξί χέρι του Σινουάρ» που σκοτώθηκε στη Γάζα

Ο Μουσταχά ήταν μεταξύ των ιδρυτών του Γενικού Μηχανισμού Ασφάλειας της Χαμάς μαζί με τον Σινουάρ και συμμετείχε στη λήψη αποφάσεων για τις δράσεις της οργάνωσης - Κρυβόταν σε υπόγειο σύστημα δωματίων που λειτουργούσε ως αρχηγείο
LIFO NEWSROOM