Το Ισραήλ ενισχύει περαιτέρω τα στρατεύματά του στον Λίβανο - Γιατί αποτελεί ένδειξη για παρατεταμένο πόλεμο

Το Ισραήλ ενισχύει περαιτέρω τα στρατεύματά του στον Λίβανο - Παρατεταμένο πόλεμο «βλέπουν» οι αναλυτές Facebook Twitter
Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Βηρυτό / Φωτογραφία: Getty Images
0

Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα αναφερθεί στη χερσαία επιχείρηση κατά της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο ως «περιορισμένη, τοπική και στοχευμένη». Αλλά η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ότι αναπτύσσει μια πέμπτη μεραρχία στρατιωτών στη συνοριακή περιοχή με το Λίβανο -υπερβαίνοντας τις τρεις μεραρχίες που είναι σήμερα δεσμευμένες για τον πόλεμο στη Γάζα- αποτελεί ένδειξη για έναν παρατεταμένο πόλεμο. 

Διακηρυγμένος στόχος για τον πόλεμο στον Λίβανο είναι να καταστεί βόρειο τμήμα του Ισραήλ και πάλι ασφαλές για να ζει κανείς, δεδομένου ότι τουλάχιστον 80.000 κάτοικοι έχουν εκκενωθεί. Παρόλο που το Ισραήλ έχει σκοτώσει τους περισσότερους από τους κορυφαίους διοικητές της Χεζμπολάχ, τον ηγέτη της Χασάν Νασράλα και έχει καταστρέψει σημαντικό μέρος του πυραυλικού της αποθέματος, η λιβανέζικη σιιτική πολιτοφυλακή εξακολουθεί να διαθέτει ένα μεγάλο οπλοστάσιο και δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευμένους μαχητές. Συνεχίζει να εκτοξεύει ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ και αρνείται να εξετάσει το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός έως ότου το Ισραήλ τερματίσει τον πόλεμό του στη Γάζα. 

Oκτώ ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες «κοντινού βεληνεκούς», ανακοίνωσαν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) χθες, Τετάρτη (2/10), συμπεριλαμβανομένων αρκετών μελών της επίλεκτης μονάδας Egoz - η οποία ιδρύθηκε για τον πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ. Πρόκειται για έναν σχετικά υψηλό απολογισμό σε σύγκριση με τις καθημερινές απώλειες του ισραηλινού στρατού στη Γάζα.

Η ιστορία έχει δείξει στο Ισραήλ το κόστος των χερσαίων επιχειρήσεων στο Λίβανο. Η «είσοδος» είναι το εύκολο κομμάτι, η «έξοδος» θα είναι η πρόκληση.

Η μεγαλύτερη εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο, το 1982, υποτίθεται ότι ήταν επίσης περιορισμένης έκτασης. Αλλά οι ισραηλινές δυνάμεις κατέληξαν να πολιορκούν τη Βηρυτό, καθώς κυνηγούσαν τον αντίπαλό τους, την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, βαθύτερα στη χώρα. Οι ισραηλινές δυνάμεις υποχώρησαν τελικά σε μια νεκρή ζώνη στο νότιο Λίβανο, όπου η Χεζμπολάχ διεξήγαγε έναν παρατεταμένο ανταρτοπόλεμο εναντίον τους μέχρι που το Ισραήλ αποχώρησε από το Λίβανο το 2000. Δύο άλλες ισραηλινές εισβολές στο νότιο Λίβανο, το 1978 και το 2006, προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στο Λίβανο, αλλά δεν επέφεραν μόνιμα κέρδη ασφάλειας για το Ισραήλ.

Οι τωρινές αεροπορικές επιδρομές και οι περιορισμένες χερσαίες επιδρομές σε συνοριακά χωριά είναι απίθανο να είναι αρκετές για να τερματίσουν την απειλή από τη Χεζμπολάχ και να αποκαταστήσουν το αίσθημα ασφάλειας του ισραηλινού πληθυσμού. Η υποστηριζόμενη από το Ιράν πολιτοφυλακή του Λιβάνου άρχισε να στοχεύει πιο εντατικά το βόρειο Ισραήλ με πυραύλους και ρουκέτες πριν από ένα χρόνο, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Χαμάς μετά τις επιθέσεις της 7 Οκτωβρίου 2023 που πυροδότησαν τα ασσύμετρα αντίποινα του Ισραήλ και τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Καταλαμβάνοντας όμως μια νεκρή ζώνη στο εσωτερικό του Λιβάνου, το Ισραήλ θα μπορούσε να δώσει στη Χεζμπολάχ -η οποία δείχνει ότι βαθμονομεί τις αντιδράσεις της- την ευκαιρία να πολεμήσει παρατεταμένα εναντίον του ισραηλινού στρατού, ενώ παράλληλα θα συσπειρώνει την υποστήριξη στον Λίβανο και θα ανασυγκροτεί τις δικές της τάξεις και δυνάμεις. 

«Αυτό δεν είναι περίπατος στο πάρκο» δήλωσε στους New York Times η Μίρι Eϊσίν - συνταξιούχος συνταγματάρχης του ισραηλινού στρατού, η οποία συνεργάζεται πλέον με το Διεθνές Ινστιτούτο Αντιτρομοκρατίας του Ισραήλ. Στόχος της εισβολής στον Λίβανο, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, είναι η εξάλειψη των σηράγγων της Χεζμπολάχ, των αποθηκών όπλων και των υποδομών εκτόξευσης πυραύλων που αποτελούν μόνιμη απειλή για τις βόρειες περιοχές του Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός ήταν ασαφής σχετικά με τον αριθμό των στρατευμάτων που έστειλε για να συμμετάσχουν στην επιχείρηση στο Λίβανο, επικαλούμενος την επιχειρησιακή ασφάλεια. Τρεις από τις μεραρχίες εδρεύουν συνήθως στο βόρειο Ισραήλ και πρόσφατα προστέθηκαν άλλες δύο που πολέμησαν στη Γάζα τον περασμένο χρόνο. Αυτές οι μεραρχίες ήταν επιφορτισμένες με την εύρεση και καταστροφή σηράγγων της Χαμάς και αποθηκών όπλων στην πυκνοκατοικημένη Γάζα, δήλωσε η συνταγματάρχης Μίρι Eϊσίν. Η περιοχή του νότιου Λιβάνου όπου έχουν αναπτυχθεί οι ισραηλινές δυνάμεις είναι πολύ μεγαλύτερη από τη Γάζα και το δύσβατο έδαφος είναι πιο δύσκολο να διανυθεί, δημιουργώντας περισσότερες επιπλοκές, εξήγησε.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, δήλωσαν ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, ομάδες κομάντος πραγματοποίησαν δεκάδες σύντομες επιδρομές στο Λίβανο για να στοχεύσουν τις υποδομές της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα, αλλά οι μυστικές επιχειρήσεις φτάνουν μόνο μέχρι ενός σημείου, δήλωσε η Eϊσίν. «Για να πάρεις τα υπόλοιπα, περνάς στο ανοιχτό στάδιο, στο οποίο βρισκόμαστε τώρα», είπε.

*Με πληροφορίες από New York Times, Wall Street Journal

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Amazon αποσύρει το «ψεύτικο» απομνημόνευμα της Κιμ Πόρτερ για τον Diddy μετά από αντιδράσεις των παιδιών της

Διεθνή / Η Amazon αποσύρει το «ψεύτικο» βιβλίο της Κιμ Πόρτερ για τον Diddy μετά από αντιδράσεις των παιδιών της

Το απομνημόνευμα, αξίας 22 δολαρίων, δημοσιεύθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου και, παρά τα πολλά σφάλματα και ανακρίβειες, έγινε μπεστ σέλερ λίγο μετά τη σύλληψη του Combs στις 16 Σεπτεμβρίου
LIFO NEWSROOM
Γυναίκα Γεζίντι διασώθηκε από τη Γάζα μετά από δεκαετή αιχμαλωσία από τον ISIS

Διεθνή / Γυναίκα Γεζίντι διασώθηκε από τη Γάζα μετά από δεκαετή αιχμαλωσία από τον ISIS

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι ο απαγωγέας του κοριυσιού, το οποίο πλέον είναι 21 ετών, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου μεταξύ Ισραήλ και της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης Χαμάς
LIFO NEWSROOM