Ολλανδία: Φεμινίστριες ζητούν τη δικαίωση των γυναικών που πέθαναν στο «κυνήγι των μαγισσών»

Ολλανδία: Φεμινίστριες ζητούν δικαίωση των γυναικών που πέθαναν στο «κυνήγι των μαγισσών» Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Τρεις φεμινίστριες ακτιβίστριες στην Ολλανδία, κέντρισαν το ενδιαφέρον των media, με την πρωτοβουλία που κίνησαν, επαναφέροντας τους θανάτους στο πλαίσιο του «κυνηγιού των μαγισσών».

H Susan Smit, η Bregje Hofstede και η Manja Bedner, προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο για τη δολοφονία χιλιάδων γυναικών κατά τη διάρκεια των κυνηγιών μαγισσών μεταξύ του 15ου και του 17ου αιώνα.

Οι γυναίκες αυτές εκτελέστηκαν με την κατηγορία ότι υπήρξαν «συνεργάτιδες του διαβόλου». Ο σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η δημιουργία ενός εθνικού μνημείου για όλα τα θύματα, προκείμενου να έρθει ξανά στην επιφάνεια αυτή η σκοτεινή σελίδα της ιστορίας, αλλά και οι σύγχρονες προεκτάσεις της.

Η εκστρατεία έχει ήδη συγκεντρώσει 35.000 ευρώ για την κατασκευή του μνημείου, το οποίο θα αναγνωρίσει περίπου 70.000 θύματα σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αναφέρει ο Guardian .

«Αφορά την ευαισθητοποίηση για την ιστορία αυτή, η οποία βασικά ήταν μια μορφή γυναικοκτονίας», δηλώνει η Hofstede, επισημαίνοντας στην πορεία, τη χρήση της φιγούρας της μάγισσας ως αντικείμενο γελοιοποίησης, ειδικά στη διάρκεια του καρναβαλιού, όταν οι υποτιθέμενες τότε «μάγισσες» καίγονταν και θανατώνονταν με σκληρό τρόπο.

Για το μνημείο, εξετάζονται τρεις πιθανοί χώροι: το Roermond, το Montferland και το Oudewater. Στο Roermond, τουλάχιστον 75 γυναίκες κάηκαν ζωντανές το 1613 και 1614, μια περίοδος έξαρσης για το λεγόμενο «κυνήγι».Η Isa van der Wee, διευθύντρια του Μουσείου De Heksenwaag στο Oudewater, θεωρεί ότι η πόλη είναι ιδανικός χώρος για το μνημείο, καθώς εκεί προστάτευαν τα θύματα. Παράλληλα, υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει ενημέρωση των επισκεπτών, για τη σκληρή πραγματικότητα των κυνηγιών μαγισσών.

Ο ιστορικός, Steije Hofhuis, που εκδίδει βιβλίο σχετικά με το κυνήγι των μαγισσών στην Ευρώπη, δήλωσε ότι ήταν μια εποχή κατά την οποία οι μάζες πίστευαν πραγματικά ότι άλλοι - γενικά «αδύναμες» γυναίκες - συναναστρέφονταν με τον διάβολο και προκαλούσαν χάος.

«Οι άνθρωποι ήταν πραγματικά πανικόβλητοι για τις μάγισσες. Θεωρούνταν ευρέως ότι το τέλος του κόσμου πλησίαζε  και οι μάγισσες ήταν πολύ επικίνδυνες. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν μια κυρίαρχη θεωρία συνωμοσίας ότι ο διάβολος συνεργαζόταν με τους ανθρώπους για να καταστρέψει τις χριστιανικές κοινότητες, και ο τρόπος με τον οποίο εξαπλώθηκε ήταν σαν πολιτιστικός ιός».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΕ: Οποιαδήποτε γυναίκα από το Αφγανιστάν μπορεί να ζητήσει άσυλο στην Ευρώπη

Διεθνή / ΕΕ: Οποιαδήποτε γυναίκα από το Αφγανιστάν μπορεί να ζητήσει άσυλο στην Ευρώπη

Το Δικαστήριο υπογραμμίζει ότι τα μέτρα των Ταλιμπάν, που περιορίζουν τα δικαιώματα των γυναικών, συνιστούν διώξεις, αναγνωρίζοντας τη βαρύτητα των διακρίσεων εναντίον τους
LIFO NEWSROOM
Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Ξεπέρασε τον Τζεφ Μπέζος και είναι πλέον ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο

Διεθνή / Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Ξεπέρασε τον Τζεφ Μπέζος και είναι πλέον ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο

Ο Ζούκερμπεργκ είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 78 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον από τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο
LIFO NEWSROOM