Το κοινοβούλιο της Καταλονίας ενέκρινε ψήφισμα απονομής χάρης για τουλάχιστον 1.000 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους γυναίκες, που καταδικάστηκαν για «το έγκλημα της μαγείας» στην ευρύτερη περιοχή πριν από 400 χρόνια.
Αντίστοιχες κινήσεις έγιναν πρόσφατο σε Σκωτία, Ελβετία και Νορβηγία, έπειτα από τη διακήρυξη τουλάχιστον 100 ιστορικών στην Ευρώπη, με τίτλο: «Δεν ήταν μάγισσες, ήταν γυναίκες».
Σχολιάζοντας ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Μάγισσες, το μεγάλο ψέμα», ο Καταλανός πρόεδρος, Πέρε Αραγκόνες, περιέγραψε το κυνήγι μαγισσών ως «θεσμοποιημένη γυναικοκτονία».
Υπολογίζεται ότι μεταξύ 1580 και 1630 περίπου 50.000 άνθρωποι καταδικάστηκαν σε θάνατο κατηγορούμενοι για μαγεία σε όλη την Ευρώπη, εκ των οποίων περίπου το 80% ήταν γυναίκες. Ενώ το κυνήγι μαγισσών μαίνονταν σε όλη τη βόρεια Ευρώπη, στην Ισπανία η Ιερά Εξέταση ήταν δύσπιστη σχετικά με τους ισχυρισμούς για μαγεία.
Ωστόσο, η Καταλονία αποτέλεσε εξαίρεση και το κυνήγι μαγισσών συνεχίστηκε μέχρι τον 18ο αιώνα. Ο πρώτος νόμος κατά της μαγείας ψηφίστηκε στην πόλη της Lleida στην Ισπανία το 1424.
Σύμφωνα με τον Πο Καστέλ, καθηγητή σύγχρονης ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, το κυνήγι μαγισσών ήταν πιο συνηθισμένο στην Καταλονία, επειδή οι αγροτικές περιοχές περιήλθαν στην απόλυτη εξουσία των φεουδαρχών. Ως αποτέλεσμα η ομολογία από μόνη της ήταν επαρκής απόδειξη ενοχής. Πρόσθεσε ότι, παραδόξως, σε περιπτώσεις που κλήθηκε η Ιερά Εξέταση, οι κατηγορούμενοι συχνά αφέθηκαν ελεύθεροι λόγω έλλειψης στοιχείων.
Μετά τον ξαφνικό θάνατο βρεφών ή μετά από κακές σοδειές ή ακόμη και για τις φυσικές καταστροφές ήταν συχνό να κατηγορείται μία γυναίκα ως μάγισσα, προσθέτει ο ιστορικός.
Με πληροφορίες από Guardian