Νόμπελ Ιατρικής 2024: Ποιοι είναι οι Αμερικανοί νικητές Βίκτορ Άμπρος και Γκάρι Ράβκιν, πώς αντέδρασαν όταν το έμαθαν

Νόμπελ Ιατρικής 2024: Ποιοι είναι οι Αμερικανοί νικητές Βίκτορ Άμπρος και Γκάρι Ράβκιν, πώς αντέδρασαν όταν το έμαθαν Facebook Twitter
Φωτογραφία: Twitter
0

Οι Βίκτορ Άμπρος και Γκάρι Ράβκιν είναι οι δύο Αμερικανοί επιστήμονες που τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψη του microRNA, μιας νέας υποδιαίρεσης του μορίου του RNA, που διαδραματίζει κρίσιμης σημασίας ρόλο στη ρύθμιση της δραστηριότητας των γονιδίων.

«Το βραβείο Νόμπελ της φετινής χρονιάς ανταμείβει δύο επιστήμονες για την ανακάλυψη μίας θεμελιώδους αρχής που διέπει την ρύθμιση της δραστηριότητας των γονιδίων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της επιτροπής.

«Η επαναστατική τους ανακάλυψη αποκάλυψε μία τελείως νέα αρχή της ρύθμισης της γονιδιακής έκφρασης που αποδεικνύεται κρίσιμης σημασίας για τους πολυκύτταρους οργανισμούς, περιλαμβανομένων των ανθρώπων», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Τα microRNA «έχουν θεμελιώδη σημασία στην ανάπτυξη και την λειτουργία των οργανισμών».

«Μία απορρύθμιση της γονιδιακής ρύθμισης μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης ή η αυτοανοσία. Για τον λόγο αυτόν η κατανόηση της ρύθμισης της γονιδιακής έκφρασης αποτελεί σημαντικό αντικείμενο εδώ και πολλές δεκαετίες», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Νόμπελ Ιατρικής 2024: Ποιοι είναι οι Αμερικανοί νικητές Βίκτορ Άμπρος και Γκάρι Ράβκιν

Ο Βίκτορ Άμπρος, 70 ετών, και ο Γκάρι Ράβκιν, 72 ετών, δημοσίευσαν το 1993 σε δύο χωριστά άρθρα τις ανακαλύψεις τους περί «νέου επιπέδου ρύθμισης της γονιδιακής έκφρασης» το οποίο αποδείχθηκε αποφασιστικής σημασίας.

Σε συνεργασία, αλλά εργαζόμενοι χωριστά, πραγματοποίησαν έρευνες επάνω σε ένα σκουλήκι μήκους ενός μιλιμέτρ, το C. elegans, για να προσδιορίσουν γιατί και πότε παράγονται οι κυτταρικές μεταλλάξεις.

Ο Βίκτορ Άμπρος γεννήθηκε το 1953 στο Νιου Χάμσαϊρ και είναι Αμερικανός αναπτυξιακός βιολόγος που ανακάλυψε το πρώτο γνωστό microRNA (miRNA). Είναι καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης.

Ο Γκάρι Ράβκιν γεννήθηκε το 1952 στην Καλιφόρνια και είναι Αμερικανός μοριακός βιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστώνη.

Πέρυσι, το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής τίμησε τις εργασίες της Ουγγαρέζας ερευνήτριας Καταλίν Καρικό και του Αμερικανού συναδέλφου της Ντρου Γουάισμαν στην ανάπτυξη των εμβολίων του αγγελιοφόρου RNA, που αποδείχθηκαν αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της Covid-19.

Το βραβείο συνοδεύεται με το χρηματικό ποσόν των 11 εκατομμυρίων κορωνών (920.000 ευρώ), το υψηλότερο στην ιστορία των Νόμπελ.

Νόμπελ Ιατρικής 2024: Πώς αντέδρασαν και τι έκαναν όταν έμαθαν ότι κέρδισαν

«Είναι τεράστιο! Είναι σεισμός!». Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση του Γκάρι Ράβκιν στο δημόσιο σουηδικό ραδιόφωνο SR τα πρώτα λεπτά μετά την ανακοίνωση της επιτροπής του Νόμπελ που βράβευσε τον ίδιο και τον συμπατριώτη του Βίκτορ Άμπρος για την ανακάλυψη του microRNA.

«Ο σκύλος δεν καταλαβαίνει γιατί είναι νύχτα έξω κι εμείς τρέχουμε πάνω κάτω στο σπίτι».

Η επιτροπή Νόμπελ ξύπνησε τον 72χρονο βιολόγο τα χαράματα λόγω της διαφοράς της ώρας και αυτός υποσχέθηκε ότι θα παραστεί να το γιορτάσει στην τελετή απονομής στις 10 Δεκεμβρίου στην Στοκχόλμη.

«Έχουμε πάει πολλές φορές στην γιορτή των Νόμπελ. Κανείς δεν φαντάζεται ότι μια ομάδα επιστημόνων μπορεί να είναι γλεντζέδες, αλλά έτσι είναι στην πραγματικότητα».

Ο δεύτερος βραβευμένος, ο Βίκτορ Άμπρος, ήταν το ίδιο ενθουσιώδης. «Ουάου! Είναι απίστευτο! Δεν το ήξερα», δήλωσε στον δημοσιογράφο του δικτύου SR.

Ο Βίκτορ Άμπρος, που θεωρεί ότι είναι «καταπληκτικό» που θα μοιραστεί το Νόμπελ με τον Ράβκιν, δήλωσε: «Κάναμε τις ανακαλύψεις μας ο καθένας στο εργαστήριό του που συνέβαλαν στην κατανόησή μας για τα microRNA».

Οι ανακοινώσεις για την απονομή και των άλλων βραβείων Νόμπελ συνεχίζονται:

  • με το βραβείο Φυσικής την Τρίτη,
  • της Χημείας την Τετάρτη,
  • της Λογοτεχνίας την Πέμπτη,
  • της Ειρήνης την Παρασκευή και
  • των Οικονομικών Επιστημών στις 14 Οκτωβρίου.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Viv Anderson: Το ιστορικό ντεμπούτο του πρώτου μαύρου παίκτη της Αγγλίας και η ανεξίτηλη μάχη του με τον ρατσισμό

Διεθνή / Viv Anderson: Πώς νίκησε τον ρατσισμό ο πρώτος μαύρος ποδοσφαιριστής στην Αγγλία - Του πετούσαν μπανάνες από τις κερκίδες

«Ήταν ένα πολύ μεγάλο γεγονός εκείνη την εποχή», λέει στο CNN Sport - Το ποδόσφαιρο «έχει ακόμη πολλά να μάθει» για τη διαφορετικότητα και την ανοχή, λέει ο ίδιος
LIFO NEWSROOM
Diddy: «Ο γιος μου δεν είναι το τέρας που παρουσιάζεται, έκανε λάθη όπως όλοι μας», λέει η μητέρα του

Διεθνή / Diddy: «Ο γιος μου δεν είναι το τέρας που παρουσιάζουν, έκανε λάθη όπως όλοι μας», λέει η μητέρα του

«Κρίνεται για μια αφήγηση που προέκυψε από ψέματα» δήλωσε η Τζανίς Κομπς για τις κατηγορίες βιασμού, ασέλγειας σε ανήλικα και sex trafficking που αντιμετωπίζει ο ράπερ
LIFO NEWSROOM
Το τέρας του Λοχ Νες και ο μύθος του «ζουν»: Καπετάνιος υποστηρίζει πως το εντόπισε με σόναρ

Διεθνή / Το τέρας του Λοχ Νες και ο μύθος του «ζουν»: Καπετάνιος υποστηρίζει πως το εντόπισε με σόναρ

Παρά τις επιστημονικές διαψεύσεις, οι εικασίες για το θαλάσσιο ερπετό που σύμφωνα με τον μύθο ζει στη λίμνη Λοχ Νες επιμένουν να επανέρχονται στη διεθνή ειδησεογραφία 
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
ρωσος εμπορος οπλων

Διεθνή / WSJ: Ο Ρώσος «έμπορος του θανάτου» επέστρεψε στο διεθνές εμπόριο όπλων μετά την απελευθέρωσή του από τις ΗΠΑ

Φέρεται να προσπαθεί να μεσολαβήσει για την πώληση μικρών όπλων στους Χούτι της Υεμένης - Ελληνοαμερικανός ο δικηγόρος της που τον εκπροσώπησε στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Η πραγματικότητα στη Γάζα όπως τη βίωσαν εθελοντές γιατροί: «Για πρώτη φορά ευχήθηκα να μην επιβιώσει ασθενής»

Διεθνή / Η πραγματικότητα στη Γάζα όπως τη βίωσαν εθελοντές γιατροί: «Για πρώτη φορά ευχήθηκα να μην επιβιώσει ασθενής»

«Είδαμε παιδιά με τραύματα από μία μόνο σφαίρα στο κεφάλι, κάτι που πρέπει να συμπεράνετε ότι αποτελεί σκόπιμη κίνηση» καταγγέλλει ένας χειρουργός
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Πελικό: Το προφίλ των πέντε βιαστών της Ζιζέλ που θα εξεταστούν αυτή την εβδομάδα

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: Συνταξιούχος, άνεργος και άλλοι τρεις από τους 50 βιαστές της ναρκωμένης Ζιζέλ στο εδώλιο

Αυτή την εβδομάδα θα εξεταστούν στο ποινικό δικαστήριο της Αβινιόν 5 από τα τέρατα που βίαζαν την Ζιζέλ Πελικό - Τι ισχυρίζονται ο Ντιντιέ Σ., ο Καρίμ Σ., ο Βενσάν Σ., ο Ζαν Μαρκ Λ. και ο Πατρίκ Α.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ