Νέες ταυτότητες: Νέα παράταση για την έκδοσή τους- Ποιους αφορά

Νέες ταυτότητες: Νέα παράταση για την έκδοσή τους- Ποιους αφορά Facebook Twitter
0

Συνεχίζεται η διαδικασία έκδοσης των νέων ταυτοτήτων, με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να αναφέρει σε πρόσφατη ανακοίνωση μια μικρή παράταση στην προθεσμία χρήσης των παλαιών ταυτοτήτων για συγκεκριμένες διαδικασίες.

Σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η καταλληλότητα της παλαιάς αστυνομικής ταυτότητας για διαδικασίες εξ αποστάσεως ταυτοποίησης -δηλαδή της ψηφιακής υπογραφής- παρατείνεται έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2026, υπό την προϋπόθεση ότι το ονοματεπώνυμο αναγράφεται και με λατινικούς χαρακτήρες.

Αυτή η παράταση κρίθηκε απαραίτητη λόγω των καθυστερήσεων στην έκδοση των νέων ταυτοτήτων, που προσφέρουν προηγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Εκτός από την παλαιού τύπου ταυτότητα, γίνονται δεκτά και άλλα έγγραφα ταυτοποίησης, όπως τα δελτία ταυτότητας στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και άδειες διαμονής πολιτών τρίτων χωρών.

Η νέα υπουργική απόφαση τροποποιεί την προηγούμενη του 2021 (Αρ. 27499 ΕΞ 2021), η οποία καθορίζει τα πρότυπα για τη μέθοδο εξ αποστάσεως ταυτοποίησης, που χρησιμοποιείται ευρέως σε ηλεκτρονικές συναλλαγές και υπηρεσίες εμπιστοσύνης.

Παρόλο που οι νέες ταυτότητες θα είναι υποχρεωτικές από το 2026, η χρήση των παλαιών ταυτοτήτων για συγκεκριμένες διαδικασίες θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2027, προσφέροντας μια μεταβατική περίοδο για όσους χρειάζονται να ταυτοποιηθούν εξ αποστάσεως μέσω ψηφιακών πλατφορμών.
 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ