Μήνυση στο TikTok κάνουν 14 Πολιτείες των ΗΠΑ, κατηγορώντας το κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης για τις αρνητικές συνέπειες που έχει η χρήση του στους εφήβους.
Πρόκειται για μία δικομματική συνεργασία ανάμεσα στους γενικούς εισαγγελείς των Πολιτειών, οι οποίοι εικάζουν ότι το TikTok επιτιδευμένα προσπαθεί να καλλιεργήσει εθιστικές συνήθειες στους χρήστες του.
Από την πλευρά του, το TikTok χαρακτήρισε την μήνυση «απογοητευτική», με τους εκπροσώπους της εταιρείας να θεωρούν πολλές από τις κατηγορίες «ανακριβείς» και «παραπλανητικές».
Πέρα από την πρόσφατη μήνυση όμως, το TikTok αντιμετωπίζει και άλλα, πιθανώς μεγαλύτερα προβλήματα, στην αμερικανική αγορά. Από τον Απρίλιο, ήδη, το αμερικανικό Κογκρέσο νομοθέτησε ότι θα απαγορεύσει το TikTok, εκτός αν η μητρική εταιρεία ByteDance συμφωνήσει σε πώλησή του.
«Το TikTok γνωρίζει ότι η παθολογική χρήση του, όπως και οι άλλες αρνητικές συνέπειες που απορρέουν από αυτή, κάνουν ολέθρια ζημιά στην ψυχική υγεία εκατομμυρίων παιδιών και εφήβων στις ΗΠΑ», γράφουν στην μήνυση που κατέθεσαν οι 14 Πολιτείες και συνεχίζουν.
«Παρότι αποδεδειγμένα έχουν επίγνωση των παραπάνω, το TikTok συστηματικά διαστρεβλώνει την πλατφόρμα του, παρουσιάζοντας την ως ''ασφαλή και κατάλληλη για παιδιά και εφήβους''».
Οι λειτουργίες που εθίζουν παιδιά και εφήβους στο TikTok
Στην μύνηση γίνονται αναφορές σε συγκεκριμένες λειτουργίες της πλατφόρμας που οι Πολιτείες κρίνουν προβληματικές, όπως τα φίλτρα «ομορφιάς» που επιτρέπουν στους χρήστες να μορφοποιήσουν την εμφάνισή τους. Άλλες πτυχές του TikTok που θεωρούνται βλαβερές είναι η ύπαρξη βίντεο που εξαφανίζονται, κάνοντας τους χρήστες να «κολλάνε» στην οθόνη τους για να μην τα χάσουν, αλλά και οι ειδοποιήσεις που στέλνονται σε χρήστες όσο κοιμούνται.
Παρότι το TikTok ισχυρίζεται ότι έχει λάβει μέτρα για να προστατεύσει παιδιά και εφήβους, όπως περιορισμούς στον χρόνο που περνάνε στην εφαρμογή, η αποδοτικότητα τους αμφισβητείται, σύμφωνα με την μήνυση.
Νομικά απέναντι στο TikTok κινούνται 13 Πολιτείες και η Ουάσινγκτον, μιας και πρωτεύουσα των ΗΠΑ δεν αποτελεί μία από τις 50 Πολιτείες της χώρας, αλλά έχει ξεχωριστό διοικητικό καθεστώς.
Μάλιστα, στην μήνυση της, η Ουασιγκτον κάνει λόγο για σεξουαλική εκμετάλλευση των ανήλικων χρηστών του TikTok. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι η λειτουργία live streaming της εφαρμογής, που δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να κάνουν και χρηματικές δωρεές, είναι σαν «στριπτιτζάδικο χωρίς ηλικιακούς περιορισμούς».
Εκτός της πρωτεύουσας των ΗΠΑ, οι υπόλοιπες πολιτείες που κινούνται νομικά απέναντι στο TikTok είναι η Λουιζιάνα, η Μασσαχουσέττη, το Ιλινόι, το Κεντάκι, η Βόρια Καρολίνα, η Νότια Καρολίνα, το Όρεγκον, το Βερμόντ, το Νιού Τζέρσεϊ και η Πολιτεία Ουάσιγκτον.
Με πληροφορίες από BBC, Reuters