Ευρωκοινοβούλιο: Αποδοκίμασαν τον Όρμπαν και τραγούδησαν το Bella Ciao στην αίθουσα

Ευρωκοινοβούλιο: Αποδοκίμασαν τον Όρμπαν και τραγούδησαν το Bella Ciao στην αίθουσα Facebook Twitter
0

Μια ομάδα ευρωβουλευτών διαμαρτυρήθηκαν κατά του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, τραγουδώντας το «Bella Ciao», μετά την τοποθέτησή του στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός βρέθηκε στο Στρασβούργο για να παρουσιάσει τις θέσεις της χώρας του, απεικονίζοντας μια ήπειρο σε κρίση, «με τον πόλεμο της Ουκρανίας στο κατώφλι της και μια οξεία μεταναστευτική κρίση» και υποστηρίζοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αλλάξει».

Όσοι ανήκουν στη δική του ομάδα ή συμμερίζονται τις απόψεις του, χειροκρότησαν αλλά πολλοί είναι εκείνοι που αντέδρασαν σε όσα άκουσαν όταν τελείωσε την ομιλία του, τραγουδώντας το Bella Ciao. Σχετικά βίντεο ανέβηκαν και στα social. «Δεν είσαι ευπρόσδεκτος εδώ» φώναζαν κατά του Όρμπαν.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρος του ΕΛΚ, κατηγόρησε τον Ούγγρο πρωθυπουργό πως δεν είπε λέξη για την Ουκρανία, ενώ αντέδρασαν και η Αριστερά και οι Πράσινοι, με την Τέρι Ράιντκε να λέει στον Όρμπαν: «Αυτό είναι το σπίτι της ευρωπαϊκής δημοκρατίας».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα λέγοντας πως «εδώ δεν είναι Eurovision ή το Casa de Papel, σεβαστείτε τον χώρο και δείξτε αξιοπρέπεια».

Τι είπε ο Όρμπαν

Ο Βίκτορ Όρμπαν στην ομιλία του καταφέρθηκε εναντίον των μεταναστών, λέγοντας πως η Ουγγαρία ήταν η πρώτη χώρα που έχτισε φράχτες.

«Πρέπει να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα και ολόκληρη η Ευρώπη πρέπει να προστατεύει αυτά τα σύνορα. Μιλάω ανοιχτά γι’ αυτό το ζήτημα εδώ και αρκετό καιρό. Χτίστε φράχτες και σταματήστε τη μετανάστευση. Από το 2015, δοκιμάσατε κάθε είδους μεταναστευτικό σύμφωνο, αλλά η μετανάστευση μπορεί να σταματήσει μόνο με έναν τρόπο: με την ύπαρξη ελέγχων».

«Να κάνουμε hot spots έξω από την ΕΕ. Μέχρι να το κάνουμε αυτό, πρέπει να τους σταματάμε στα σύνορα. Να μην μπαίνουν στην ΕΕ» σημείωσε και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του επειδή «η Ουγγαρία τιμωρείται που το κάνει αυτό».

«Από το 2015 με κατηγορούν ότι είμαι ανόητος ή διαβολικός, αλλά στο τέλος θα συμφωνήσετε μαζί μου, ότι πρέπει να στήσουμε εξωτερικά hot spots και να αφήνουμε να μπαίνουν στην ΕΕ μόνο αυτοί που τους δίνουμε άδεια», πρόσθεσε και στήριξε την πρόταση υπέρ μίας ενιαίας ευρωπαϊκής αντιπροσφυγικής πολιτικής.

Επίθεση φον ντερ Λάιεν στον Όρμπαν

Πάντως, και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξαπέλυσε επίθεση κατά του Βίκτορ Όρμπαν, αφότου εκείνος μίλησε στο Ευρωκοινοβούλιο, κατηγορώντας τον Ούγγρο πρωθυπουργό πως διατηρεί φιλική σχέση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και επέτρεψε ξένες παρεμβάσεις Ρωσίας και Κίνας.

«Θέλω να τους ρωτήσω», είπε κοιτάζοντας κατευθείαν τον Όρμπαν, «θα κατηγορούσαν ποτέ τους Ούγγρους για τη σοβιετική εισβολή του 1956; Ή οι Τσέχοι και οι Σλοβάκοι για τη σοβιετική καταστολή του 1968; Ή οι Λιθουανοί για τη σοβιετική καταστολή του 1991;», με φιλοευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες να την χειροκροτούν.

«Υπάρχει μόνο ένας δρόμος για την επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης για την Ουκρανία και για την Ευρώπη, πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την αντίσταση της Ουκρανίας με πολιτική, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη», είπε επίσης, η φον ντερ Λάιεν.

Η Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα που είχε με τον Ούγγρο πρωθυπουργό. Η πρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε ότι, παρά τις προσπάθειες της ΕΕ να τονώσει την ενιαία αγορά, υπάρχει «μία κυβέρνηση που κινείται προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, που απομακρύνεται από την ενιαία αγορά», φωτογραφίζοντας τη Βουδαπέστη.

«Πώς μπορεί μια κυβέρνηση να προσελκύσει περισσότερες ευρωπαϊκές επενδύσεις, αν την ίδια στιγμή κάνει διακρίσεις σε βάρος των ευρωπαϊκών εταιρειών, φορολογώντας τες περισσότερο από άλλες;» πρόσθεσε εκείνη.

Η φον ντερ Λάιεν ολοκλήρωσε την επίθεσή της στον Όρμπαν αναφερόμενη στη μετανάστευση, ένα πολιτικό καυτό θέμα και μακροχρόνιο σημείο συζήτησης του Ούγγρου πρωθυπουργού, ο οποίος υποστήριξε μια μέρα νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου ότι η χώρα του ήταν μια από τις μοναδικές που αγωνίζονται να κρατήσουν μετανάστες χωρίς έγγραφα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Άκουσα τα λόγια σας», τόνισε η φον ντερ Λάιεν. «Είπατε ότι η Ουγγαρία προστατεύει τα σύνορα και ότι εγκληματίες φυλακίζονται στην Ουγγαρία. Πώς ταιριάζει αυτό με το γεγονός ότι οι αρχές πέρυσι απελευθέρωσαν από τη φυλακή καταδίκασαν διακινητές και λαθρέμπορους πριν τελειώσουν την περίοδο κάθειρξης;».

Χρησιμοποίησε την ευκαιρία για να επικρίνει περαιτέρω την πρόσφατη απόφαση της Ουγγαρίας να επιτρέψει στην κινεζική αστυνομία να επιχειρεί εντός της χώρας, καθώς και τη χαλάρωση των απαιτήσεων βίζας για Ρώσους υπηκόους φέτος το καλοκαίρι, την οποία αποκάλεσε «κίνδυνο για την ασφάλεια» για όλες τις χώρες της ΕΕ.

«Αυτό δεν υπερασπίζεται την κυριαρχία της Ευρώπης, είναι μια κερκόπορτα για ξένες παρεμβάσεις», είπε η φον ντερ Λάιεν.

«Είμαστε μια οικογένεια. Η ιστορία σας είναι η ιστορία μας. Το μέλλον σας είναι το μέλλον μας. Δέκα εκατομμύρια Ούγγροι είναι 10 εκατομμύρια καλοί λόγοι για να συνεχίσουμε να διαμορφώνουμε το μέλλον μας μαζί» κατέληξε η φον ντερ Λάιεν.

Έκπληκτος ο Όρμπαν με τη φον ντερ Λάιεν

Από την άλλη, ο Όρμπαν δήλωσε ότι «εξεπλάγην με όσα είπε η πρόεδρος. Εσκεμμένα δεν έθεσα τις διαφορές μας, γιατί ως προεδρία του Συμβουλίου εργαζόμαστε για λογαριασμό της Ευρώπης. Δεν είναι σωστό να μιλάμε για αυτές τις διαφορές απόψεων όταν εδώ μιλάμε για την προεδρία».

Και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή έχει γίνει «πολιτικό όπλο» αντί να είναι ουδέτερη και να επικεντρώνεται στην προστασία των συνθηκών της ΕΕ.

Πάντως, στο παρελθόν, το Κοινοβούλιο επέκρινε τη φον ντερ Λάιεν ότι είναι πολύ ήπια όταν αντιμετωπίζει ζητήματα κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουγγαρία.

Με πληροφορίες από Times of Malta

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραηλινοί στρατιώτες απειλούν Νετανιάχου: Ή συμφωνείς σε εκεχειρία ή σταματάμε να πολεμάμε

Διεθνή / Ισραηλινοί στρατιώτες απειλούν Νετανιάχου: Ή συμφωνείς σε εκεχειρία ή σταματάμε να πολεμάμε

«Εάν η κυβέρνηση δεν αλλάξει αμέσως πορεία και δεν εργαστεί για να εξασφαλίσει μια συμφωνία για να φέρει τους ομήρους στο σπίτι, δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να υπηρετούμε», λένε οι Ισραηλινοί στρατιώτες
LIFO NEWSROOM
Beyoncé και Jay-Z αντέδρασαν για πρώτη φορά σε κατηγορίες που τους συνδέουν με την υπόθεση του Diddy

Διεθνή / Beyoncé και Jay-Z αντέδρασαν για πρώτη φορά σε κατηγορίες που τους συνδέουν με την υπόθεση του Diddy

Η τραγουδίστρια Jaguar Wright ήταν καλεσμένη του Piers Morgan και διαιώνισε με έναν τρόπο, τη φημολογία της εμπλοκής τους στην εγκληματική δράση του ράπερ, προκαλώντας την άμεση παρέμβαση του ζευγαριού
LIFO NEWSROOM
Μίλτον: «Γράψτε το όνομά σας στο χέρι σας για να αναγνωρίσουμε το σώμα σας» λένε σε όσους αρνούνται να φύγουν από τη Φλόριντα

Διεθνή / Τυφώνας Μίλτον: «Γράψτε το όνομά σας στο χέρι σας για να σας αναγνωρίσουμε μετά» λένε σε όσους δεν φεύγουν από τη Φλόριντα

Η αστυνομία ζητά εκκένωση, λέγοντας «όποιος μείνει θα πνιγεί σίγουρα» - Παροτρύνουν όσους μείνουν, να γράψουν τα στοιχεία τους με ανεξίτηλο μαρκαδόρο στο σώμα τους
LIFO NEWSROOM