Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024: Ποια είναι η Νοτιοκορεάτισσα Χαν Γκανγκ που επελέγη

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024: Ποια είναι η Νοτιοκορεάτισσα Χαν Γκανγκ που κέρδισε Facebook Twitter
Φωτογραφία: Twitter
0

Η Νοτιοκορεάτισσα συγγραφέας Χαν Γκανγκ τιμήθηκε σήμερα με το Νόμπελ Λογοτεχνίας «για την έντονη ποιητική της πεζογραφία που αντιμετωπίζει ιστορικά τραύματα και εκθέτει την ευθραυστότητα της ανθρώπινης ζωής», σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής.

H Σουηδική Ακαδημία που απονέμει το βραβείο, ανακοίνωσε ότι συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 11 εκατομμυρίων κορωνών Σουηδίας (1,1 εκατ. δολάρια).

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024: Ποια είναι η Χαν Γκανγκ

Η Χαν Γκανγκ, από τις δημοφιλέστερες λογοτεχνικές φωνές της Άπω Ανατολής και η πιο διάσημη συγγραφέας της σημερινής Νότιας Κορέας, γεννήθηκε το 1970 στη νοτιοκορεάτικη πόλη Γκουανγκγού. Σε ηλικία εννέα ετών, μετακόμισε με την οικογένειά της στη Σεούλ. Προέρχεται από λογοτεχνικό υπόβαθρο, με τον πατέρα της να είναι φημισμένος μυθιστοριογράφος.

Τα βιβλία της στην Ελλάδα κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Είναι η συγγραφέας των έργων «Η Χορτοφάγος» και «Μάθημα Ελληνικών», μεταξύ άλλων. Παράλληλα με τη συγγραφή της, έχει αφοσιωθεί και στην τέχνη και τη μουσική, κάτι που αντικατοπτρίζεται σε όλη τη λογοτεχνική της παραγωγή. «Μια ασυνήθιστη, αναπάντεχη αναγνωστική εμπειρία» έχει γράψει ο Guardian για τη «Χορτοφάγο».

Στα έργα της, όπως επισημαίνει η Σουηδική Ακαδημία, η Χαν Γκανγκ ασχολείται με το πόσο εύθραυστη είναι η ανθρώπινη ζωή και τα τραύματα που μπορεί να κουβαλούν η ψυχή και το πνεύμα, αντιμετωπίζοντας «αόρατα σύνολα κανόνων». Έχει μια μοναδική επίγνωση των δεσμών μεταξύ σώματος και ψυχής ενώ με το ποιητικό και πειραματικό της ύφος καινοτομεί στη σύγχρονη πεζογραφία.

Ξεκίνησε την καριέρα της το 1993 με τη δημοσίευση ορισμένων ποιημάτων στο περιοδικό «Λογοτεχνία και κοινωνία». Το ντεμπούτο της στην πεζογραφία έγινε το 1995 με τη συλλογή διηγημάτων «Love of Yeosu» ενώ αμέσως μετά ακολούθησαν πολλά άλλα πεζογραφικά έργα, τόσο μυθιστορήματα όσο και διηγήματα.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το πλοίο βυθίστηκε γιατί καπετάνιος ήταν γυναίκα»: Κατακραυγή για σεξιστικά σχόλια στη Νέα Ζηλανδία

Διεθνή / «Το πλοίο βυθίστηκε γιατί καπετάνιος ήταν γυναίκα»: Κατακραυγή για σεξιστικά σχόλια στη Νέα Ζηλανδία

Οι «ναύαρχοι της πολυθρόνας» να σταματήσουν να μιλούν για το ναυάγιο του Manawanui, ζήτησε η υπουργός Άμυνας - Επιθέσεις κατά ενστόλων γυναικών μετά το ναυάγιο
LIFO NEWSROOM
Πολιτικό beef για την «Emily in Paris»: «Χαλάρωσε», λέει ο δήμαρχος Ρώμης στον Μακρόν

Διεθνή / Πολιτικό beef για την «Emily in Paris»: «Χαλάρωσε», λέει ο δήμαρχος Ρώμης στον Μακρόν

«Δεν μπορείς να ελέγξεις την καρδιά: ας την αφήσουμε να επιλέξει», γράφει ο δήμαρχος Ρώμης στον Γάλλο πρόεδρο που είπε νωρίτερα πως δεν έχει νόημα η Έμιλι να μην βρίσκεται στο Παρίσι
LIFO NEWSROOM
Η Τέιλορ Σουίφτ και η Ντόλι Πάρτον κάνουν δωρεά $5 εκατ. η κάθε μία στους πληγέντες των τυφώνων Χέλεν και Μίλτον

Διεθνή / Η Τέιλορ Σουίφτ και η Ντόλι Πάρτον κάνουν δωρεά $5 εκατ. η κάθε μία στους πληγέντες των τυφώνων Χέλεν και Μίλτον

Λίγο καιρό πριν η Σουίφτ έκανε δωρεά σε τράπεζα τροφίμων στην Ουαλία, συνεχίζοντας το έργο στήριξης κάθε πόλης που επισκέπτεται κατά τη διάρκεια της περιοδείας της
LIFO NEWSROOM