Από πού είχε τελικά καταγωγή ο Κολόμβος; Επιστήμονες λένε ότι βρήκαν την απάντηση

Από που είχε τελικά καταγωγή ο Κολόμβος; Επιστήμονες λένε ότι βρήκαν την απάντηση Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA, αρχείου
0

Νέες πληροφορίες για την πραγματική καταγωγή του Χριστόφορου Κολόμβου αναμένεται να ανακοινώσει το Σάββατο ομάδα Ισπανών επιστημόνων που χρησιμοποιήσαν μία τεχνική ανάλυσης DNA για να εξιχνιάσουν ένα μυστήριο πέντε αιώνων. 

Δεν είναι λίγες οι χώρες που «ανταγωνίζονται» για την καταγωγή, αλλά και την τελευταία κατοικία του διάσημου εξερευνητή, που έφτασε στις ακτές της Αμερικανικής στα τέλη του 15ού αιώνα, ανοίγοντας τον δρόμο για την κατάκτηση της ηπείρου από τους Ευρωπαίους. 

Αρκετοί ιστορικοί αμφισβητούν ότι ο Κολόμβος είχε καταγωγή από την Γένοβα της Ιταλίας, όπως ορίζει η «παραδοσιακή» θεωρία. Κάποιες εκτιμήσεις τον θέλουν Εβραίο της Ισπανίας ή Έλληνα, άλλες υποστηρίζουν ότι καταγόταν από την Πορτογαλία ή την χώρα των Βάσκων. 

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Μιγκέλ Λορέντε, εξέτασε μικροσκοπικά δείγματα από λείψανα που έχουν ταφεί στον Καθεδρικό της Σεβίλλης, που εδώ και χρόνια θεωρείται ότι ήταν η τελευταία κατοικία του Κολόμβου, αν και αυτή η θεωρία δεν είναι καθολικά αποδεκτή. 

Συνέκριναν αυτά τα δείγματα με εκείνα γνωστών συγγενών και απογόνων του και τα ευρήματα θα ανακοινωθούν σε ένα ντοκιμαντέρ που τιτλοφορείται «To DNA του Κολόμβου: η αληθινή καταγωγή» και θα προβληθεί το Σάββατο από την ισπανική δημόσια τηλεόραση TVE.

Ο Λορέντε ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για την έρευνα σήμερα αλλά δεν αποκάλυψε τα συμπεράσματα, λέγοντας μόνο ότι επιβεβαιώθηκε η θεωρία ότι τα λείψανα της Σεβίλλης ανήκουν όντως στον Κολόμβο.

Η έρευνα για την καταγωγή του εξερευνητή περιπλέχθηκε από πολλούς παράγοντες, όπως τον τεράστιο όγκο των δεδομένων. Αλλά «το αποτέλεσμα είναι σχεδόν απολύτως αξιόπιστο», πρόσθεσε ο Λορέντε.

Ο Κολόμβος πέθανε στο Βαγιαδολίδ της Ισπανίας το 1506 αλλά ήθελε να ταφεί στο νησί Ισπανιόλα, το οποίο σήμερα το μοιράζονται η Αϊτή και η Δομινικανή Δημοκρατία. Τα λείψανά του μεταφέρθηκαν εκεί το 1542, στη συνέχεια στην Κούβα το 1795 και μετά, όπως πίστευαν πολλοί, στη Σεβίλλη της Ισπανίας, το 1898.

Το 1877 εργάτες βρήκαν ένα φέρετρο από μόλυβδο θαμμένο πίσω από την Αγία Τράπεζα στον καθεδρικό ναό του Σάντο Ντομίνγκο, την πρωτεύουσα της Δομινικανής Δημοκρατίας. Περιείχε μερικά οστά που πιστεύεται ότι ανήκαν στον Κολόμβο. Ο Λορέντε είπε ότι και οι δύο θεωρίες μπορεί να ισχύουν αφού και οι δύο σκελετοί που βρέθηκαν δεν είναι πλήρεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πεθαίνουμε από το κρύο»: Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι και νεογέννητα αντιμέτωποι με τον βαρύ χειμώνα στη Γάζα

Διεθνή / «Πεθαίνουμε από το κρύο»: Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι και νεογέννητα αντιμέτωποι με τον βαρύ χειμώνα στη Γάζα

«Πεθαίνουμε από το κρύο. Αυτή δεν είναι ζωή», λέει η Αλάα με δάκρυα στα μάτια. «Ούτε φαγητό, ούτε νερό, τίποτα. Προσεύχομαι καθημερινά να πεθάνουμε για να λυτρωθούμε από αυτό»
LIFO NEWSROOM
Αλλαγές στο σχολικό πρόγραμμα της Συρίας προκαλούν οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Διεθνή / Αλλαγές στο σχολικό πρόγραμμα της Συρίας προκαλούν οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το υπουργείο Παιδείας επιχείρησε να υποβαθμίσει τις αντιδράσεις, δηλώνοντας ότι «τα προγράμματα σπουδών παραμένουν αμετάβλητα μέχρι να συσταθούν εξειδικευμένες επιτροπές για την αναθεώρησή τους»
LIFO NEWSROOM
Αρνητικό ρεκόρ 14 μηνών στις τιμές φυσικού αερίου μετά τη διακοπή ρωσικών προμηθειών

Διεθνή / Αρνητικό ρεκόρ 14 μηνών στις τιμές φυσικού αερίου μετά τη διακοπή ρωσικών προμηθειών

Η αγορά είχε προετοιμαστεί για τη διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου, με τους αναλυτές να παρακολουθούν στενά αν αυτό θα οδηγήσει σε ταχύτερες αποσύρσεις από τα αποθέματα
LIFO NEWSROOM