Ερευνητές ανακάλυψαν γκλίτερ φιλικό προς το περιβάλλον

Ερευνητές ανακάλυψαν γκλίτερ φιλικό προς το περιβάλλον Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Το γκλίτερ τα τελευταία χρόνια, δεν περιορίζεται μόνο στις κατασκευές και τη μόδα.

Σήμερα, τείνει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, από τη χρήση του σε επαγγελματικές φωτογραφήσεις και παιδικές κατασκευές, μέχρι τα λουκ των Gen Zers και όχι μόνο, στα outfits για τις βραδινές εξορμήσεις τους.

Με τη χρήση του γκλίτερ, εκτοξεύεται στην ατμόσφαιρα πλήθος ουσιών που μολύνουν τον πλανήτη, μιας και δεν προέρχεται από αγνά και άκακα στοιχεία της φύσης. Η επιστήμη έχει εισηγηθεί πολλές φορές για την καθολική απαγόρευση του γκλίτερ, στο πλαίσιο της δράσης, κυρίως κατά των μικροπλαστικών, από τα οποία αποτελείται.

Ερευνητές ανακάλυψαν γκλίτερ φιλικό προς το περιβάλλον Facebook Twitter

Μια ομάδα όμως, από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, βρήκε τη λύση. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Chemosphere, ανακάλυψαν το υποκατάστατο των συμβατικών γκλίτερ, που έχει βάση του, την κυτταρίνη.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του γκλίτερ από τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET) και του νεοαναπτυχθέν  γκλίτερ από νανοκρυσταλλική κυτταρίνη (CNC). Κατέληξαν, στο συμπέρασμα ότι το γκλίτερ PET σημείωσε ξεκάθαρη αρνητική οικολογική επίδραση κατά τη διάρκεια των δοκιμών, ενώ το γκλίτερ CNC, δεν είχε καμία.

Η νομοθεσία για την απόσυρση του γκλίτερ

Τον Οκτώβριο του 2023, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την απαγόρευση όλων των μη βιοδιασπώμενων πλαστικών γκλίτερ. Από το 2027, αναμένεται επίσης να σταματήσει η παραγωγή και οι πωλήσεις καλλυντικών που περιέχουν πλαστικά γκλίτερ, ενώ από το 2029 θα ακολουθήσουν και τα προϊόντα που εκκολάπτονται στην επιφάνεια. Μετά τις αντιδράσεις στη βιομηχανία, κυρίως των καλλυντικών προϊόντων, ο αντιπρόεδρος του Environmental Working Group, Homer Swei, εξήγησε ότι «οι κύριες ανησυχίες [με τα καλλυντικά που έχουν γκλίτερ] συνδέονται με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τις έμμεσες τους στη δημόσια υγεία».
 

Ερευνητές ανακάλυψαν γκλίτερ φιλικό προς το περιβάλλον Facebook Twitter

Από τη δική της την πλευρά, η makeup artist Danessa Myricks, που έχει ιδρύσει και δική της σειρά καλλυντικών, εκπροσώπησε όσους θέλουν να συμμορφωθούν με τη «σωστή κατεύθυνση» καθώς εξήγησε ότι « κινούμαστε προς μια πιο βιώσιμη και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένη βιομηχανία. Τελικά, αυτή η νέα εντολή θα απαιτήσει από τις μάρκες να είναι πιο καινοτόμες, ιδίως όσον αφορά τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά».

 
 
 


 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόμπελ Χημείας στον Κύπριο Ντέμη Χασάμπη για τη δομή της πρωτεΐνης

Τech & Science / Νόμπελ Χημείας στον Κύπριο Ντέμη Χασάμπη για τη δομή της πρωτεΐνης

Το φετινό Νόμπελ Χημείας μοιράζονται ο Ντέιβιντ Μπέικερ, ο Ντέμης Χασάμπης και ο Τζον Μ. Τζάμπερ - Οι δύο επιστήμονες κέρδισαν το Νόμπελ για το ΑΙ μοντέλο της DeepMind για τη δομή της πρωτεΐνης
LIFO NEWSROOM