Το Ισραήλ εντείνει την στρατιωτική πίεση στο βόρειο τμήμα της Γάζας, εν μέσω φόβων για πολιορκία και εκτοπισμό 

Το Ισραήλ εντείνει την στρατιωτική πίεση στο βόρειο τμήμα της Γάζας, εν μέσω φόβων για πολιορκία και εκτοπισμό  Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ
0

Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και τριάντα τραυματίστηκαν από ισραηλινές οβίδες που έπληξαν κέντρο διανομής τροφίμων στην Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπως μεταφέρουν Παλαιστίνιοι διασώστες. Στα θύματα περιλαμβάνονται γυναίκες και παιδιά, προσθέτουν.

Ακολούθως, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξετάζει την πληροφορία αυτή. Τα μέλη σωστικών συνεργείων σημείωσαν ότι ισραηλινό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα άνοιξε πυρ στο σημείο όπου δεκάδες κάτοικοι είχαν συγκεντρωθεί για να πάρουν τρόφιμα.

Στην Τζαμπάλια εστιάζεται ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση που διαρκεί τώρα περίπου 10 ημέρες. Ο ισραηλινός στρατός ολοκλήρωσε την περικύκλωση του ιστορικού καταυλισμού Παλαιστινίων προσφύγων στην περιοχή και έστειλε άρματα μάχης στις κοντινές του πόλεις Μπέιτ Λάχια και Μπέιτ Χανούν, δηλώνοντας ότι ο στόχος του είναι να εξαλείψει τους μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς που προσπαθούν να ανασυνταχθούν εκεί.

Το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου ζει πάνω από ο μισός πληθυσμός των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων του παλαιστινιακού θύλακα, βομβαρδίστηκε σφοδρά στη διάρκεια της πρώτης φάσης της επίθεσης του Ισραήλ σε αυτόν που άρχισε πριν από έναν χρόνο.

Εκατοντάδες χιλιάδες από τους κατοίκους του βορείου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας εγκατέλειψαν τα σπίτια τους τους πρώτους μήνες του πολέμου του Ισραήλ κατά της Χαμάς, έπειτα από ισραηλινές εντολές για εκκένωση περιοχών και στρατιωτικές χερσαίες επιχειρήσεις στις περιοχές τους, ενώ περίπου 400.000 άνθρωποι παρέμειναν, σύμφωνα με υπολογισμούς του ΟΗΕ.

Ωστόσο μήνες ύστερα από έντονες χερσαίες μάχες εκεί, το Ισραήλ έστειλε στρατιώτες του πίσω στην Τζαμπάλια για να εξαλείψει τους μαχητές της Χαμάς, που, σύμφωνα με το ίδιο, ανασυντάσσονταν για περισσότερες επιθέσεις.

Οι ένοπλες πτέρυγες της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ ανακοίνωσαν ότι οι μαχητές τους βάλλουν κατά των ισραηλινών δυνάμεων με αντιαρματικές ρουκέτες και οβίδες όλμων.

Με τον ισραηλινό στρατό να καλεί τους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς τα νότια καθώς εντείνει την πίεσή του στη Χαμάς και αυτήν να τους λέει να μην φύγουν επειδή είναι πολύ επικίνδυνο, οι τελευταίες μέρες μοιάζουν με πρωτύτερες φάσεις του πολέμου.

«Μας χτυπούσανε από τον αέρα και το έδαφος, ασταμάτητα για μια εβδομάδα, θέλουν να φύγουμε, θέλουν να μας τιμωρήσουν επειδή αρνηθήκαμε να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας», είπε η 26χρονη Μάρουα, η οποία έφυγε μαζί με την οικογένειά της σε σχολείο στην Πόλη της Γάζας.

Ο κόσμος φοβάται ότι δεν θα μπορέσει ποτέ να γυρίσει πίσω αν πάει νότια, σημείωσε.

--Ανησυχίες ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να αδειάσει την Τζαμπάλια—

Άλλοι λένε ότι φοβούνται πως το Ισραήλ σχεδιάζει να αδειάσει την Τζαμπάλια και πιθανόν, όλη την βόρεια περιοχή, από τους κατοίκους της βάσει πρότασης Ισραηλινών στρατηγών εν αποστρατεία να αδειάσει η βόρεια Γάζα από τους αμάχους και οι εναπομείναντες μαχητές να πολιορκηθούν έως ότου παραδοθούν.

Το Ισραήλ διαψεύδει κατηγορηματικά τέτοιου είδους σχέδια.

«Δεν έχουμε λάβει τέτοιο σχέδιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Ναντάβ Σοσάνι σε δημοσιογράφους. «Φροντίζουμε να απομακρύνουμε τους αμάχους από τον κίνδυνο καθώς επιχειρούμε κατά αυτών των τρομοκρατικών πυρήνων στην Τζαμπάλια», σημείωσε.

Ο βασικός εμπνευστής της πρότασης, ο Τζιόρα Εϊλάντ, δήλωσε ότι το σχέδιό του έχει ως στόχο να πιεστεί η Χαμάς να αφήσει ελεύθερους τους ομήρους τερματίζοντας τον έλεγχό της επί του θύλακα και της βοήθειας, αντί να σταλούν ισραηλινές δυνάμεις εκεί για να πολεμήσουν τους μαχητές της.

«Αυτό που κάνουν τώρα στην Τζαμπάλια είναι περίπου το ίδιο», δήλωσε ο Εϊλάντ στον ραδιοσταθμό του στρατού χθες, Κυριακή. «Δεν εφαρμόζεται το σχέδιό μου».

Παρόλα αυτά ο ΟΗΕ περιγράφει ως άθλιες τις συνθήκες που επικρατούν για τον άμαχο πληθυσμό που έχει απομείνει στην Τζαμπάλια.

«Πάνω από 50.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από την περιοχή της Τζαμπάλια, η οποία είναι αποκομμένη, ενώ άλλοι παραμένουν αποκλεισμένοι στα σπίτια τους εν μέσω αυξημένων βομβαρδισμών και μαχών», δήλωσε χθες ο Συντονιστής Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ Μουχάναντ Χάντι.

«Οι πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Γάζα έχουν αναγκαστικά οδηγήσει στο κλείσιμο πηγαδιών νερού, φούρνων, ιατρικών σημείων και καταφυγίων, όπως και στην αναστολή υπηρεσιών προστασίας, θεραπειών για τον υποσιτισμό και προσωρινών χώρων μάθησης. Ταυτοχρόνως τα νοσοκομεία έχουν δει μια συρροή τραυματιών», πρόσθεσε.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει σχετικά.

Την Παρασκευή, ο ΟΗΕ εξέφρασε ανησυχίες ότι οι μάχες και οι εντολές εκκένωσης στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, μπορεί να επηρεάσουν τη συνέχεια εκστρατείας εμβολιασμού των παιδιών κατά της πολιομυελίτιδας, η δεύτερη φάση της οποίας αρχίζει σήμερα.

Η πρώτη φάση εμβολιασμών έγινε τον περασμένο μήνα, αφού ένα μωρό υπέστη μερική παράλυση αφού προσβλήθηκε από τον τύπο 2 του ιού τον Αύγουστο. Το βρέφος ήταν το πρώτο κρούσμα πολιομυελίτιδας στον παλαιστινιακό θύλακα σε 25 χρόνια. Ο δεύτερος γύρος εμβολιασμών θα ξεκινήσει από περιοχές του κεντρικού τμήματος της Λωρίδας της Γάζας, προτού προχωρήσει προς το νότιο και αργότερα προς το βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα. Το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεσή του κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση μαχητών της στο νότιο τμήμα του στις 7 Οκτωβρίου του 2023, στην οποία 1.200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 250 απήχθησαν όμηροι στη Γάζα. Πάνω από 42.000 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους στις ισραηλινές επιθέσεις στον θύλακα μέχρι σήμερα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H Ιταλία ξεκινά μεταφορά μεταναστών σε κέντρα στην Αλβανία – Πρώτη φορά στην Ευρώπη

Διεθνή / H Ιταλία ξεκινά μεταφορά μεταναστών σε κέντρα στην Αλβανία – Πρώτη φορά στην Ευρώπη

Το σχέδιο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με την Amnesty International να το χαρακτηρίζει «σκληρό πείραμα» που αμαυρώνει την εικόνα της ιταλικής κυβέρνησης
LIFO NEWSROOM
Προειδοποίηση πρώην CEO Google: Ο στόχος καθαρής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου για το 2030 κινδυνεύει

Διεθνή / Προειδοποίηση πρώην CEO Google: Ο στόχος καθαρής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου για το 2030 κινδυνεύει

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google προειδοποιεί τον Κιρ Στάρμερ ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα καταφέρει να επιτύχει τον στόχο για καθαρή ενέργεια το 2030 χωρίς να διορθωθούν οι ρυθμιστικοί κανονισμοί
LIFO NEWSROOM
Κάνιε Γουέστ: Κατηγορείται ότι νάρκωσε και βίασε την πρώην βοηθό του, σε πάρτι του Diddy

Διεθνή / Κάνιε Γουέστ: Κατηγορείται ότι νάρκωσε και βίασε την πρώην βοηθό του, σε πάρτι του Diddy

Σε ένα από τα περιστατικά που περιγράφονται, η Pisciotta ισχυρίζεται ότι ο Γουέστ εισέβαλε στο δωμάτιο της σε ξενοδοχείο, προσπαθώντας να την αναγκάσει σε σεξουαλική επαφή
LIFO NEWSROOM
Ποιοι είναι οι 3 οικονομολόγοι που πήραν το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών

Διεθνή / Στους οικονομολόγους συγγραφείς του «Γιατί αποτυγχάνουν τα έθνη» το Νόμπελ Οικονομίας

Στους καθηγητές του MIT Ντάρον Ατσέμογλου και Σάιμον Τζόνσον αλλά και στον καθηγητή του πανεπιστημίου του Σικάγο Τζέιμς Ρόμπινσον απονεμήθηκε το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών
LIFO NEWSROOM