Kαρκίνος τραχήλου της μήτρας: Νέο θεραπευτικό σχήμα «μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 40%»

Kαρκίνος τραχήλου της μήτρας: Νέο θεραπευτικό σχήμα «μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 40%» Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Freepik.com
0

Οι γιατροί χαιρετίζουν ένα «αξιοσημείωτο» νέο θεραπευτικό σχήμα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 40%, ως τη μεγαλύτερη πρόοδο κατά της νόσου τα τελευταία 25 χρόνια.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τέταρτος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες παγκοσμίως, με περίπου 660.000 νέες περιπτώσεις και 350.000 θανάτους κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Πολλές από τις πάσχουσες είναι στην ηλικία των 30 και παρά τις βελτιώσεις στη φροντίδα, ο καρκίνος επιστρέφει έως και στο 30% των περιπτώσεων.

Το νέο θεραπευτικό σχήμα δοκιμάστηκε σε ασθενείς που μετείχαν στην έρευνα για 10 χρόνια από το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μεξικό, την Ινδία, την Ιταλία και τη Βραζιλία. Περιλαμβάνει μια σύντομη πορεία χημειοθεραπείας πριν οι ασθενείς υποβληθούν σε χημειοακτινοβολία, την καθιερωμένη θεραπεία για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που περιλαμβάνει συνδυασμό χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας.

Σε έρευνα με επικεφαλής το University College του Λονδίνου (UCL), αναφέρθηκε ότι τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής τρίτης φάσης έδειξαν μείωση 40% στον κίνδυνο θανάτου από τη νόσο και 35% μείωση του κινδύνου επανεμφάνισης του καρκίνου εντός τουλάχιστον πενταετίας. Τα ευρήματα των επιστημόνων έχουν δημοσιευθεί στο Lancet.

Η Δρ Mary McCormack, η επικεφαλής ερευνήτρια της δοκιμής στο UCL, είπε στη βρετανική εφημερίδα The Guardian ότι πρόκειται για την πιο σημαντική ανακάλυψη στη θεραπεία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας από τα τέλη του περασμένου αιώνα. «Αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος από την υιοθέτηση της χημειοακτινοβολίας, το 1999», είπε.

Η δοκιμή Interlace, που χρηματοδοτήθηκε από το Cancer Research UK και το UCL Cancer Trials Centre, εξέτασε εάν ένας σύντομος κύκλος επαγωγικής χημειοθεραπείας πριν από τη χημειοακτινοβολία θα μπορούσε να μειώσει τις υποτροπές και τους θανάτους σε ασθενείς με τοπικά προχωρημένο καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που δεν είχε εξαπλωθεί σε άλλα όργανα. Στη δοκιμή συμμετείχαν 500 γυναίκες που κατανεμήθηκαν τυχαία για να λάβουν είτε το νέο θεραπευτικό σχήμα είτε την τυπική θεραπεία χημειοακτινοβολίας. Κανένας από τους όγκους των ασθενών δεν είχε εξαπλωθεί σε άλλα όργανα.

Στη μελέτη, μια ομάδα έλαβε το νέο σχήμα των έξι εβδομάδων χημειοθεραπείας με καρβοπλατίνη και πακλιταξέλη. Ακολούθησε η τυπική ακτινοθεραπεία με την εβδομαδιαία σισπλατίνη και χημειοθεραπεία βραχυθεραπείας, γνωστή ως χημειοακτινοβολία. Η ομάδα ελέγχου έλαβε μόνο τη συνήθη χημειοακτινοβολία.

Μετά από πέντε χρόνια, το 80% όσων έλαβαν πρώτα μια σύντομη χημειοθεραπεία είχε επιβιώσει και για το 72% ο καρκίνος τους δεν είχε επιστρέψει ούτε εξαπλωθεί. Στην ομάδα της τυπικής θεραπείας, το 72% των γυναικών είχε επιβιώσει και στο 64% δεν είχε επιστρέψει ή εξαπλωθεί ο καρκίνος.

Ξεχωριστά, το UCL είπε ότι η δοκιμή βρήκε μείωση 40% στον κίνδυνο θανάτου και 35% μείωση στον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου, όταν συγκρίθηκαν οι δύο ομάδες χρησιμοποιώντας διαφορετική μέτρηση.

Η Abbie Halls, διευθύντρια εξυπηρέτησης πελατών από το Λονδίνο, η οποία διαγνώστηκε με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στα 27 της, είναι μία από τις γυναίκες που έλαβαν το νέο θεραπευτικό σχήμα. «Είμαι χωρίς καρκίνο για περισσότερα από εννέα χρόνια τώρα και δεν είμαι σίγουρος αν θα ήμουν εδώ χωρίς τη θεραπεία που έλαβα», είπε η 37χρονη. «Είμαι χαρούμενη που μπόρεσα να παίξω έναν ρόλο στην προώθηση της έρευνας, η οποία ελπίζω ότι θα σώσει τις ζωές πολλών περισσότερων γυναικών τα επόμενα χρόνια».

Τα αποτελέσματα προκάλεσαν εκκλήσεις για εφαρμογή του σχήματος διεθνώς. Η McCormack είπε: «Ένας σύντομος κύκλος επαγωγικής χημειοθεραπείας πριν από την τυπική θεραπεία χημειοακτινοβολίας ενισχύει σημαντικά τη συνολική επιβίωση και μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής σε ασθενείς με τοπικά προχωρημένο καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Αυτή η προσέγγιση είναι ένας απλός τρόπος για να κάνετε μια θετική διαφορά, χρησιμοποιώντας υπάρχοντα φάρμακα που είναι φθηνά και έχουν ήδη εγκριθεί για χρήση σε ασθενείς. Έχει ήδη υιοθετηθεί από ορισμένα κέντρα καρκίνου και δεν υπάρχει λόγος να μην προσφέρεται σε όλους τους ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοακτινοβολία για αυτόν τον καρκίνο».

Ο Δρ Iain Foulkes, εκτελεστικός διευθυντής έρευνας και καινοτομίας στο Cancer Research UK, δήλωσε: «Η απλή πράξη της προσθήκης χημειοθεραπείας επαγωγής στην έναρξη της θεραπείας χημειοακτινοβολίας για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έχει αποφέρει αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η πρόσθετη χημειοθεραπεία πριν από άλλες θεραπείες, όπως η χειρουργική επέμβαση και η ακτινοθεραπεία, μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας για τους ασθενείς. Όχι μόνο μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες επανεμφάνισης του καρκίνου, αλλά μπορεί επίσης να παραδοθεί γρήγορα, χρησιμοποιώντας φάρμακα που είναι ήδη διαθέσιμα παγκοσμίως».


Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM