Nemo: «Ένιωσα πολλή μοναξιά στη Eurovision»

Nemo: «Ένιωσα πολλή μοναξιά στη Eurovision» Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: EPA
0

Το Nemo από την Ελβετία, που θριάμβευσε στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2024 στο Μάλμε της Σουηδίας με την εξαιρετική ερμηνεία του στο «The Code», δήλωσε πρόσφατα στο BBC πως ένιωσε μεγάλη μοναξιά κατά την διάρκεια του διαγωνισμού.

«Ένιωσα μεγάλη μοναξιά. Ελπίζω πράγματι να έχουν βάλει τα πράγματα στη θέση τους για την επόμενη χρονιά», ανέφερε το Nemo στο βρετανικό δίκτυο. Το Nemo, που κυκλοφόρησε πρόσφατα το πρώτο του single, τόνισε πως ο μουσικός διαγωνισμός επισκιάστηκε από την πολιτική αντιπαράθεση για την συμμετοχή ή όχι του Ισραήλ, εξαιτίας του πολέμου στη Γάζα.

Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU), η οποία έχει την ευθύνη για την Eurovision, μετά τα όσα συνέβησαν στο Μάλμε δήλωσε πως έχει πραγματοποιήσει αλλαγές που θα παρέχουν «μεγαλύτερη διαφάνεια και προστασία» για τους καλλιτέχνες στους μελλοντικούς μουσικούς διαγωνισμούς. Στον φετινό διαγωνισμό υπήρχαν φωνές που ζητούσαν τον αποκλεισμό του Ισραήλ εξαιτίας του πολέμου στη Γάζα ενώ έγιναν και διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων στους δρόμους του Μάλμε.

Nemo: «Ένιωσα πολλή μοναξιά στη Eurovision» Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: EPA

«Αρκετά τεταμένη» η κατάσταση στα παρασκήνια

Αρκετοί από τους διαγωνιζόμενους καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων και το Nemo, δέχτηκαν πιέσεις να μποϊκοτάρουν τον διαγωνισμό ενώ η 21χρονη υποψήφια του Ισραήλ Έντεν Γκολάν δέχτηκε απειλές για τη ζωή της. Το Nemo, που αυτοπροσδιορίζεται ως non binary/μη δυαδικό άτομο, μιλώντας στο BBC περιέγραψε την κατάσταση στα παρασκήνια του μουσικού διαγωνισμού ως «αρκετά τεταμένη». «Υπήρξαν καταστάσεις που ακόμα ερευνώνται από την EBU. Μας είπαν πως θα μας ενημερώσουν αλλά δεν το έχουν κάνει ακόμα. Είναι ντροπή που η EBU καθυστερεί τόσο πολύ, κατά την ταπεινή μου άποψη», δήλωσε το Nemo.

Στην ερώτηση αν οι διοργανωτές έκαναν αρκετά για να στηρίξουν τους διαγωνιζόμενους εκείνη την περίοδο, το Nemo, μετά από μια παύση, ανέφερε: «Όχι, δεν νομίζω. Επειδή κάποιες φορές ένιωσα μεγάλη μοναξιά εξαιτίας πολλών πραγμάτων αλλά και για τους άλλους καλλιτέχνες, πήρε πολύ χρόνο στην EBU να τους απαντήσει, όταν είχαν γράψει για να ζητήσουν κάτι».

Nemo: «Ένιωσα πολλή μοναξιά στη Eurovision» Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: EPA

Όσο για το αν θα συμβούν τα ίδια στην Eurovision του 2025, με δεδομένο πως η πολιτική κατάσταση διεθνώς εξακολουθεί να είναι ευάλωτη, το Nemo είπε: «Ελπίζω αλήθεια να έχουν βάλει τα πράγματα στη θέση τους για την επόμενη χρονιά, ώστε να διασφαλίσουν πως ολόκληρος ο διαγωνισμός, ειδικά από ψυχολογική άποψη, θα έχει την απαραίτητη φροντίδα. Επειδή εγώ ένιωθα μόνο και γνωρίζω πως και άλλοι καλλιτέχνες ένιωθαν το ίδιο».

Nemo: «Ένιωσα πολλή μοναξιά στη Eurovision» Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: EPA

Τον περασμένο Μάρτιο, το Nemo και άλλοι διαγωνιζόμενοι καλλιτέχνες έδωσαν στη δημοσιότητα κοινή δήλωση μέσω της οποίας απέρριψαν την πρόταση να μποϊκοτάρουν τον διαγωνισμό εξαιτίας του πολέμου στη Γάζα. Το Nemo δήλωσε για το θέμα πως ο διαγωνισμός κατά βάση έχει καλές προθέσεις και πρόσθεσε: «Έκανα φίλους από όλη την Ευρώπη και θα έλεγα ότι έκανα πολύ σημαντικές σχέσεις με άλλους καλλιτέχνες από μέρη που δεν έχω ξαναπάει, ακούγοντας μουσική που δεν έχω ξανακούσει, γνωρίζοντας ανθρώπους που είναι διαφορετικοί από εσένα. Νομίζω ότι αυτό είναι πολύ καλό. Στον πυρήνα αυτού του διαγωνισμού, νομίζω ότι είναι μια ανταλλαγή διαφορετικών πολιτισμών και η συνεύρεση και πιστεύω πραγματικά σε αυτό το συναίσθημα».

EBU: Λαμβάνουμε υπόψη τα σχόλια του Nemo

Η EBU, μετά την συνέντευξη του Nemo, εξέδωσε ανακοίνωση προς το BBC στην οποία τονίζει ότι «ο οργανισμός λαμβάνει υπόψη τα σχόλια του Nemo και άλλων καλλιτεχνών για την εμπειρία τους στην Eurovision 2024 και αναμένονται διορθωτικές αλλαγές για τον τρόπο διοργάνωσης του διαγωνισμού, μία εκ των οποίων είναι η ανάπτυξη ενός πρωτοκόλλου φροντίδας για τους συμμετέχοντες». Στην ίδια ανακοίνωση η EBU τονίζει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η εσωτερική έρευνα για περιστατικά που συνέβησαν στο Μάλμε.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας χρόνος χωρίς τη Μαίρη Χρονοπούλου – τη «γοργόνα» που δάμασε τους… μάγκες

Πολιτισμός / Ένας χρόνος χωρίς τη Μαίρη Χρονοπούλου – τη «γοργόνα» που δάμασε τους… μάγκες

Ήταν η ηθοποιός, που διέπρεψε ως ντάμα, δίπλα σε σχεδόν όλους τους σημαντικούς και ωραίους πρωταγωνιστές του ελληνικού σινεμά, η μοιραία γυναίκα, σε ρόλους σύνθετους, αλλά ακόμη και στην απαιτητική κωμωδία
LIFO NEWSROOM
Ξεκίνησε η επισκευή του σπιτιού τού Ηλία Βενέζη στο Αϊβαλί

Πολιτισμός / Ξεκίνησε η επισκευή του σπιτιού του Ηλία Βενέζη στο Αϊβαλί

Πιεζόμενος από τα συνεχή δημοσιεύματα στον ελληνικό και τουρκικό Τύπο αλλά και από την τοπική κοινωνία και τους φορείς της, ο ιδιώτης ιδιοκτήτης του σπιτιού ξεκίνησε εργασίες αποκατάστασης
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Λογοτεχνίας: Δεν θα μπορούσε να πανηγυρίσει εν μέσω πολέμων, είπε η Χαν Γκανγκ για τη νίκη της

Πολιτισμός / Νόμπελ Λογοτεχνίας: Δεν θα μπορούσα να πανηγυρίσω εν μέσω πολέμων, είπε η Χαν Γκανγκ στον πατέρα της για το βραβείο

Εξεπλάγη τόσο που θεώρησε ότι ήταν απάτη, αποκάλυψε ο πατέρας της - Μέσα σε λίγες ώρες εξαντλήθηκαν τα βιβλία της σε όλο τον κόσμο, και στην Αθήνα
LIFO NEWSROOM