ΚΙΝΗΣΗ

Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο στο Κάιρο ανοίγει για δοκιμαστική λειτουργία

GEM Facebook Twitter
Το μήνυμα είναι σαφές: Είναι ένα μουσείο κατάλληλο για έναν φαραώ.
0

Ενώ η ημερομηνία για το επίσημο άνοιγμά του δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου, ένα έργο αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που βρίσκεται στα σκαριά για περισσότερο από μια δεκαετία, θα ανοίξει για δοκιμαστική λειτουργία με 4.000 επισκέπτες.

Δώδεκα αίθουσές του ανοίγουν σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο Al-Tayeb Abbas, βοηθός του υπουργού Αρχαιοτήτων. Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, που βρίσκεται κοντά στις πυραμίδες της Γκίζας, έχει καθυστερήσει να ανοίξει τις πύλες του για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας Covid-19. Όταν θα είναι έτοιμο να μπει σε πλήρη λειτουργία, οι επισκέπτες θα μπορούν να επισκεφθούν 12 αίθουσες στις οποίες θα εκτίθενται 100.000 αντικείμενα, με 5.000 από αυτά να προέρχονται από τον τάφο του πιο διάσημου φαραώ της Αιγύπτου, του βασιλιά Τουταγχαμών. Αυτή η συλλογή παραμένει μέχρι σήμερα το επτασφράγιστο μυστικό του μουσείου.

Στις κύριες αίθουσες θα εκτίθενται αντικείμενα από την Τρίτη Ενδιάμεση Περίοδο (περίπου 1070-664 π.Χ.), την Ύστερη Περίοδο (664-332 π.Χ.), την ελληνορωμαϊκή περίοδο (332 π.Χ.-395 μ.Χ.), το Νέο Βασίλειο (1550-1070 π.Χ.), το Μέσο Βασίλειο (2030-1650 π.Χ.) και το Παλιό Βασίλειο (2649-2130 π.Χ.) της Αιγύπτου. Σε μία από τις αίθουσες θα εκτίθενται αγάλματα της «ελίτ των βασιλέων», δηλαδή μελών της βασιλικής οικογένειας και υψηλόβαθμων αξιωματούχων που εργάζονταν στον στρατό, το ιερατείο και την κυβέρνηση.

GEM Facebook Twitter
Το μεταμοντέρνο, μνημειώδες GEM θυμίζει από μακριά ένα τεράστιο πλοίο που προσάραξε στην έρημο.

Τμήματα του μουσείου έχουν ανοίξει για περιορισμένες περιηγήσεις από τα τέλη του 2022, για να δοκιμαστεί η επιχειρησιακή ετοιμότητά του. Η μεγάλη σκάλα έξι ορόφων, που έχει θέα τις πυραμίδες, και το πωλητήριο θα είναι τώρα ανοιχτά για το κοινό. Άλλα μέρη του μουσείου, συμπεριλαμβανομένης της συλλογής του Τουταγχαμών, σχεδιάζεται να ανοίξουν αργότερα.

Όλες οι αίθουσες είναι εξοπλισμένες με προηγμένη τεχνολογία και διαθέτουν πολυμέσα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σε παρουσιάσεις με θέμα τη ζωή των αρχαίων Αιγυπτίων. Σε μία από τις αίθουσες θα υπάρχει αφήγηση για την ιστορία της ταφής και την ανάπτυξή της σε όλη την αρχαία Αίγυπτο με χρήση εικονικής πραγματικότητας.

Το μεταμοντέρνο, μνημειώδες GEM, όπως λέγεται, που θυμίζει από μακριά ένα τεράστιο πλοίο που προσάραξε στην έρημο, είναι διακοσμημένο εξωτερικά με μοτίβα πυραμίδων. Το μήνυμα είναι σαφές: είναι ένα μουσείο κατάλληλο για έναν φαραώ.

Πολιτισμός
0

ΚΙΝΗΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φονικά χαμόγελα, Ιρλανδοί ράπερ και ο Ντόναλντ Τραμπ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Φονικά χαμόγελα, Ιρλανδοί ράπερ και ο Ντόναλντ Τραμπ από αύριο στους κινηματογράφους

Από τη βιογραφία του Ντόναλντ Τραμπ και το κοψοχολιαστικό «Smile 2» μέχρι τη ρομαντική φαντασία του «Beast» και το απόλυτο crowdpleaser «Kneecap», το κινηματογραφικό πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας προέκυψε πολύ δυνατό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ελίζαμπεθ Τέιλορ: «Ήμασταν τρομοκρατημένοι»- Ο γιος της θυμάται την εποχή όπου ήταν εθισμένη σε αλκοόλ και ναρκωτικά

Πολιτισμός / Ο γιος της Ελίζαμπεθ Τέιλορ αποκαλύπτει πώς η μητέρα του δέχτηκε να μπει σε κέντρο αποκατάστασης

Η διάσημη σταρ ήταν εθισμένη στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά - Ο γιος της, Christopher Wilding, εξηγεί ότι η Τέιλορ υπέφερε από φυσικούς πόνους, ιδιαίτερα στην πλάτη, που την οδήγησαν στη χρήση ισχυρών αναλγητικών φαρμάκων
LIFO NEWSROOM
Ο Πολ Μεσκάλ στο νέο εξώφυλλο της GQ: Ο άνθρωπος πίσω από τους ρόλους και η νέα πρόκληση του «Gladiator II»

Πολιτισμός / Ο Πολ Μεσκάλ στο νέο εξώφυλλο του GQ: Ο άνθρωπος πίσω από τους ρόλους και η νέα πρόκληση του «Gladiator II»

Αναφερόμενος στην επαγγελματική του πορεία, ο Μεσκάλ παραδέχεται ότι ο ρόλος του Connell στο Normal People τον εκτόξευσε σε μια νέα κλίμακα δημοσιότητας, αλλά του έδωσε και την ευκαιρία να εξελιχθεί ως ηθοποιός
LIFO NEWSROOM
Ένας χρόνος χωρίς τη Μαίρη Χρονοπούλου – τη «γοργόνα» που δάμασε τους… μάγκες

Πολιτισμός / Ένας χρόνος χωρίς τη Μαίρη Χρονοπούλου – τη «γοργόνα» που δάμασε τους… μάγκες

Ήταν η ηθοποιός, που διέπρεψε ως ντάμα, δίπλα σε σχεδόν όλους τους σημαντικούς και ωραίους πρωταγωνιστές του ελληνικού σινεμά, η μοιραία γυναίκα, σε ρόλους σύνθετους, αλλά ακόμη και στην απαιτητική κωμωδία
LIFO NEWSROOM