ΗΠΑ: Αστυνομικοί έριξαν στο έδαφος και γρονθοκόπησαν κωφό άντρα επειδή δεν άκουγε τις εντολές τους

ΗΠΑ: Αστυνομικοί έριξαν στο έδαφος και γρονθοκόπησαν κωφό άντρα ο οποίος δεν άκουγε τις εντολές τους Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Unsplash
0

Βίντεο που κυκλοφόρησε στα media, την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, δείχνει τη βίαιη σύλληψη κωφού άντρα από αστυνομικούς, στο Φίνιξ.

Οι αστυνομικοί φώναζαν εντολές στον Tyron McAlpin, ό οποίος βγήκε από το αυτοκίνητό του, για να βρεθεί μετά από λίγο, στο έδαφος.

Ενώ o 34χρονος περπατούσε σε χώρο στάθμευσης, άρχισαν να φωνάζουν από το περιπολικό τους, «φίλε, σταμάτα εκεί που είσαι».

Στη συνέχεια, ο ένας αστυνομικός βγήκε από το αυτοκίνητό του και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ακολούθησε συμπλοκή. «Τα χέρια του σηκώθηκαν για να δώσει στοχευμένες γροθιές στο πρόσωπο και το κεφάλι μου και πολλαπλές κρούσεις με κλειστές γροθιές στο κεφάλι μου» έγραψε ο πρώτος αστυνομικός στην αναφορά του περιστατικού.

Ωστόσο, υλικό από κάμερες παρακολούθησης, δείχνει ότι ο αστυνομικός ήταν ο πρώτος που άπλωσε τα χέρια του επάνω στον McAlpin και ότι τα χέρια του κωφού άντρα, παρέμειναν στα πλευρά του. Σχεδόν αμέσως, ο McAlpin σήκωσε τα χέρια του ψηλά και φαίνεται να έχει τα πόδια του, είτε σε θέση μάχης, είτε σε αμυντική στάση.

Προσοχή σκληρές εικόνες

Σε δευτερόλεπτα, έφτασε στο σημείο και ο δεύτερος αστυνομικός, προσπαθώντας να καθηλώσει τον McAlpin στο έδαφος, με το πρόσωπο προς τα κάτω. Αλλά το δεξί χέρι του McAlpin είναι ακόμα μπροστά από το σώμα του. «Βάλε τα χέρια σου πίσω από την πλάτη σου!» φωνάζει ο πρώτος αστυνομικός στον 34χρονο.

«Τα χέρια πίσω από την πλάτη σου, τώρα!» συνέχιζαν, χωρίς να έχουν αντιληφθεί ότι δεν τους ακούει Ο McAlpin δεν συμμορφώθηκε με τις εντολές και σήκωσε ελαφρά το κεφάλι του. Τότε άρχισαν να τον γρονθοκοπούν και να τον «χτυπούν» με τέιζερ.

«Είναι κωφός και έχει εγκεφαλική παράλυση» φώναζε η σύζυγός του

Λίγο αργότερα, μια γυναίκα έφτασε στο σημείο της συμπλοκής, είπε ότι είναι η σύζυγος του McAlpin.

«Αυτός είναι ο σύζυγός μου. Μιλούσε στο τηλέφωνο μαζί μου» τους είπε.

«Λοιπόν, συλλαμβάνεται για επίθεση εναντίον αστυνομικού» της είπαν. Τότε είναι που η γυναίκα ενημέρωσε τους αστυνομικούς ότι ο σύζυγός της είναι άτομο με ειδικές ανάγκες. «Είναι κωφός και έχει εγκεφαλική παράλυση, μιλούσα μαζί του στο τηλέφωνο από το Circle K. Μιλούσα μαζί του στο τηλέφωνο όλη αυτή την ώρα. Δεν επιτέθηκε σε κανέναν» περιέγραψε.

Το υλικό από την κάμερα σώματος που δημοσιεύτηκε στο CNN, δείχνει γιατρούς που βρέθηκαν στο πάρκινγκ, να αξιολογούν τον McAlpin ενώ αυτός βρισκόταν στο έδαφος.

Οι δύο αστυνομικοί δεν έχουν τεθεί σε άδεια εν αναμονή έρευνας και εργάζονται ενεργά, όπως έκανε γνωστό, το αστυνομικό τμήμα του Φοίνιξ στο CNN.

«Το περιστατικό αυτό αποτελεί αντικείμενο εσωτερικής έρευνας και ανατέθηκε στο Γραφείο Επαγγελματικών Προτύπων στις 30 Αυγούστου 2024», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αστυνομία του Φοίνιξ.

Ωστόσο, έχει δημιουργηθεί μεγάλη ένταση για τις κατηγορίες στον κωφό άντρα που δέχτηκε αυτή τη συμπεριφορά από ντους αστυνομικούς.

«Μετά τη βίαιη σύλληψη ενός κωφού άνδρα με εγκεφαλική παράλυση, κορυφαίες ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων και οργανώσεις υπεράσπισης της αναπηρίας ζητούν να αποσυρθούν οι κατηγορίες».

«Οι συνεχείς απαιτήσεις να συμμορφωθεί και να ακολουθήσει τις εντολές δεν εισακούστηκαν» δήλωσε ο J.J. Rico, διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης Disability Rights Arizona. Πρόσθεσε ότι «για να εγείρεις ισχυρισμούς ότι δεν συμμορφωνόταν, πρέπει να λάβεις υπόψη την αναπηρία».

«Η αηδία είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος που μπορώ να το πω» δήλωσε με τη σειρά της, Sarah Tyree, πρόεδρος του συνεδρίου της NAACP στην Αριζόνα. «Είναι απλώς άλλη μια έντονη υπενθύμιση του πού βρισκόμαστε».

Η σύσσωμη δημόσια κατακραυγή για το θέμα, ώθησε τον εισαγγελέα της κομητείας Maricopa να επανεξετάσει προσωπικά την υπόθεση.

«Ορισμένοι στην κοινότητά μας έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους σχετικά με τις κατηγορίες εναντίον του Tyron McAlpin. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στους δικηγόρους που εργάζονται στο MCAO και σε εκείνους που έχουν επανεξετάσει αυτή την υπόθεση μέχρι στιγμή. Σέβομαι επίσης εκείνους που εξέφρασαν ανησυχίες. Λόγω της προσοχής που έχει δοθεί στην υπόθεση αυτή, θα επανεξετάσω προσωπικά ολόκληρο τον φάκελο, καθώς και το σύνολο του βίντεο. Μπορεί να καταλήξω σε διαφορετικό συμπέρασμα, μπορεί και όχι, αλλά πιστεύω ότι η υπόθεση αυτή αξίζει πρόσθετου ελέγχου» αναφέρει.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Δεν χρειάζεται να έχει ένας αστυνομικός προοδευτικές ιδέες, προέχει να είναι επαγγελματίας»

Οπτική Γωνία / «Δεν χρειάζεται να έχει ένας αστυνομικός προοδευτικές ιδέες, προέχει να είναι επαγγελματίας»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Ανδρέας Τάκης, μιλά για την αστυνομική βία και αυθαιρεσία με αφορμή την έκδοση της έρευνας που συνέπεσε με τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γεωργία: Χάος και αστυνομική βία ενόψει έγκρισης του νομοσχεδίου περί «ξένων πρακτόρων»

Διεθνή / Γεωργία: Χάος και αστυνομική βία πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο περί «ξένων πρακτόρων»

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις στην Τιφλίδα τους τελευταίους μήνες, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνησή τους επιδιώκει στενότερη σχέση με τη Ρωσία εις βάρος των σχέσεών της με τη Δύση
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία: Η Μελόνι μόλις πέρασε τον πιο σκληρό νόμο στη Δύση για την παρένθετη μητρότητα

Διεθνή / Ιταλία: Η Μελόνι μόλις πέρασε τον πιο σκληρό νόμο στη Δύση για την παρένθετη μητρότητα

Παρά το γεγονός ότι η εγχώρια παρένθετη μητρότητα ήταν ήδη απαγορευμένη στη χώρα, ο νέος νόμος την κατατάσσει ως «καθολικό έγκλημα» διεθνούς χαρακτήρα, όπως η τρομοκρατία ή η γενοκτονία
LIFO NEWSROOM
Ατσέμογλου μετά το Νόμπελ Οικονομίας: Καμία χώρα δεν πρέπει να επικεντρώνεται μόνο σε έναν τομέα, όπως ο τουρισμός

Διεθνή / Ατσέμογλου μετά το Νόμπελ Οικονομίας: Καμία χώρα δεν πρέπει να επικεντρώνεται μόνο σε έναν τομέα, όπως ο τουρισμός

Για το μεταναστευτικό ζήτημα, κρίνει αφελές το αίτημα για ανοιχτά σύνορα και τονίζει την ανάγκη για μετρημένη προσέγγιση, που να στηρίζεται στη συναίνεση της εργατικής τάξης, για ανθρωπιστικούς και δημογραφικούς λόγους
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στην Τουρκία: Η στιγμή που τρία άτομα σώζονται τελευταία στιγμή από ερείπια που πέφτουν

Διεθνή / Σεισμός 6R στην Τουρκία: Τρεις πολίτες σώζονται τελευταία στιγμή από ερείπια που πέφτουν δίπλα τους

Βίντεο που ανέβηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκαλύπτουν τις στιγμές που ο μεγάλος σεισμός χτυπάει την περιοχή, δείχνοντας μάλιστα ότι η δόνηση διήρκεσε πάνω από 10 δευτερόλεπτα
LIFO NEWSROOM