Ισραήλ: Ο Γιαχία Σινουάρ είναι νεκρός

Ισραήλ: Ο Γιαχία Σινουάρ είναι νεκρός Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: EPA
0

Τον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ στη Ράφα επιβεβαίωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατζ ενώ στη συνέχεια ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε διάγγελμα.

Τη δήλωσή του μετέδωσαν Times of Israel και BBC. «Ο δολοφόνος Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη σφαγή και τις φρικαλεότητες της 7ης Οκτωβρίου, σκοτώθηκε από στρατιώτες των IDF», λέει ο Κατζ, χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό «μεγάλο στρατιωτικό και ηθικό επίτευγμα για το Ισραήλ και μια νίκη για ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο ενάντια στον κακό άξονα του ριζοσπαστικού Ισλάμ υπό την ηγεσία του Ιράν».

Στη δήλωσή του, συνεχίζει πως η δολοφονία «δημιουργεί μια πιθανότητα για την άμεση απομάκρυνση των ομήρων και τη δημιουργία μιας Γάζας απαλλαγμένης από τη Χαμάς και τον ιρανικό έλεγχο. Το Ισραήλ χρειάζεται την υποστήριξη και τη βοήθειά σας τώρα περισσότερο από ποτέ για να προωθήσουμε μαζί αυτούς τους σημαντικούς στόχους».

Από την πλευρά του, ο Μπένι Γκαντζ τόνισε πως ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς είναι ένα «σημαντικό επίτευγμα» αλλά δεν σηματοδοτεί το τέλος του πολέμου, συμπληρώνοντας πως οι IDF «θα συνεχίσουν να επιχειρούν στη Λωρίδα της Γάζας για τα επόμενα χρόνια» και «το Ισραήλ πρέπει να αξιοποιήσει τα πρόσφατα επιτεύγματα, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου του Σινουάρ, για να επιστρέψουμε τους ομήρους στις οικογένειές τους και να αποκατασταθεί η εξουσία στη Γάζα».

«Αυτή την ημέρα, πρέπει επίσης να θυμόμαστε το οδυνηρό τίμημα του πολέμου, όλους τους δολοφονημένους και τους πεσόντες», προσθέτει, προσφέροντας την υποστήριξή του στους στρατιώτες του Ισραήλ «που είναι για πάνω από ένα χρόνο σε όλα τα μέτωπα για να διασφαλίσουν ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ ξανά».

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, αναφερόμενος στον θάνατο του αρχηγού της Χαμάς, τον αποκάλεσε «έναν από τους χειρότερους τρομοκράτες του κόσμου», συγκρίνοντάς τον με τους ηγέτες της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους. Ο Σινουάρ «αφιέρωσε τη ζωή του στην ιδεολογία του μίσους και του θανάτου. Ήταν η ενσάρκωση του κακού. Η δικαιοσύνη αποδόθηκε», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

«Όλοι οι εχθροί μας θα εξοντωθούν», προσθέτει σε άλλο tweet. «Ας γνωρίζουν όλοι οι εχθροί μας σε κάθε μέτωπο, σε κάθε σήραγγα, σε κάθε σπίτι ότι θα είναι το τέλος τους αν πάνε ενάντια στο κράτος του Ισραήλ. Ειδικά σήμερα δεν πρέπει να ξεχνάμε, 101 όμηροι εξακολουθούν να βρίσκονται στη Γάζα. Αυτή είναι η στιγμή να διπλασιάσουμε και να τριπλασιάσουμε τις προσπάθειες για να τους φέρουμε σπίτι».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που έδωσε ο θάνατος του Σινουάρ για «να αγωνιστεί για μια συνολική συμφωνία και να προσφέρει χρηματικές ανταμοιβές και ασφαλή διέλευση σε όποιον φέρει ομήρους πίσω σε εμάς».

Με τρεις λέξεις οι IDF επιβεβαίωσαν τον θάνατο του Σινουάρ - Πώς τον σκότωσαν

Ο ισραηλινός στρατός, με τρεις λέξεις, επιβεβαίωσε τον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ. «Εξουδετερώθηκε. Γιαχία Σινουάρ» έγραψαν οι IDF στο Χ.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, σύμφωνα με τη Haaretz, οι στρατιώτες έγιναν στόχος πυρών από ένα κτίριο, με αποτέλεσμα να ανταποδώσουν τα πυρά. Τα ισραηλινά στρατεύματα χρησιμοποίησαν στη συνέχεια μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να εξετάσουν το κτίριο και εντόπισαν τις σορούς.

Ποιος ήταν ο Γιαχία Σινουάρ

Ο Σινουάρ γεννήθηκε το 1962 στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιούνις στη Λωρίδα της Γάζας και ήταν μέλος της γενιάς των ηγετών της Χαμάς που συμμετείχαν ενεργά στην πρώτη Ιντιφάντα (1987-1993).

Ο Σινουάρ εντάχθηκε στη Χαμάς κατά την ίδρυσή της το 1987 και γρήγορα ανέβηκε στην ιεραρχία. Σπούδασε στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας και από νωρίς ενεπλάκη σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Στην πρώτη Ιντιφάντα έπαιξε ηγετικό ρόλο, κυρίως στην οργάνωση της πτέρυγας ασφαλείας της Χαμάς, γνωστής ως Majd, η οποία ήταν υπεύθυνη για την καταστολή εσωτερικής αντιπολίτευσης και συνεργατών του Ισραήλ. Αυτή η εμπλοκή τον οδήγησε να θεωρείται ένας από τους πιο αδίστακτους και σκληρούς ηγέτες της Χαμάς.

Το 1988 συνελήφθη από τις ισραηλινές αρχές για τη συμμετοχή του σε τρομοκρατικές ενέργειες και τη δολοφονία Παλαιστινίων που θεωρούνταν συνεργάτες του Ισραήλ. Καταδικάστηκε σε τέσσερις φορές ισόβια κάθειρξη, αλλά αφέθηκε ελεύθερος το 2011 ως μέρος της ανταλλαγής κρατουμένων για την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ. Η επιστροφή του στη Γάζα σηματοδότησε την ανάδειξή του σε κεντρική ηγετική μορφή.

Μετά την απελευθέρωσή του, ο Σινουάρ συνέχισε την άνοδό του στην ηγεσία της Χαμάς και το 2017 εξελέγη ηγέτης της οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας, αντικαθιστώντας τον Ισμαήλ Χανίγια που μετακινήθηκε στη γενική ηγεσία. Η ανάδειξή του αντικατοπτρίζει τη στροφή της Χαμάς προς μια πιο στρατιωτικοποιημένη ηγεσία.

Ο Σινουάρ ήταν ο εγκέφαλος πίσω από πολλές από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023. Η βίαιη φήμη του και οι ακραίες του θέσεις τον έκαναν στόχο του Ισραήλ, το οποίο προσπάθησε πολλές φορές να τον εξοντώσει​.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζει την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου ως «ημέρα αγάπης» ενόψει των εκλογών

Διεθνή / Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζει την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου ως «ημέρα αγάπης» ενόψει των εκλογών

Ο Τραμπ αναφέρθηκε στους χιλιάδες υποστηρικτές του που ταξίδεψαν στην Ουάσινγκτον εκείνη την ημέρα, υποστηρίζοντας ότι το έκαναν επειδή «πίστευαν ότι οι εκλογές ήταν νοθευμένες
LIFO NEWSROOM
Τι σημαίνει η απόφαση της Μελόνι να εξισώσει την παρένθετη μητρότητα με εγκλήματα διεθνούς χαρακτήρα

Διεθνή / Η Μελόνι εξισώνει την παρένθετη μητρότητα με έγκλημα και εξαϋλώνει τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ιταλία

Από την Τετάρτη, τα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας, απαγορεύεται να ταξιδεύουν στο εξωτερικό - Τι ισχύει στις υπόλοιπες χώρες
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: «Ο Σινουάρ είναι νεκρός» - Εντολή Νετανιάχου να ενημερωθούν οι οικογένειες των ομήρων

Διεθνή / Ισραήλ: «Ο Σινουάρ είναι νεκρός» - Εντολή Νετανιάχου να ενημερωθούν οι οικογένειες των ομήρων

Οι οικογένειες όσων εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι στη Γάζα, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους μετά τις αναφορές για την πιθανή δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς
LIFO NEWSROOM