Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζει την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου ως «ημέρα αγάπης» ενόψει των εκλογών

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζει την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου ως «ημέρα αγάπης» ενόψει των εκλογών Facebook Twitter
0

Σε μια αμφιλεγόμενη δήλωση κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης στο Μαϊάμι, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, περιέγραψε την επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021 ως «ημέρα αγάπης». 

Ο Τραμπ αναφέρθηκε στους χιλιάδες υποστηρικτές του που ταξίδεψαν στην Ουάσινγκτον εκείνη την ημέρα, υποστηρίζοντας ότι το έκαναν επειδή «πίστευαν ότι οι εκλογές ήταν νοθευμένες».

Η επίθεση στο Καπιτώλιο είχε στόχο την αποτροπή της επικύρωσης της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του 2020, αναγκάζοντας τα μέλη του Κογκρέσου να εγκαταλείψουν τον χώρο. Κατά τη διάρκεια της βίαιης σύγκρουσης, υπήρξαν αρκετοί θάνατοι, συμπεριλαμβανομένου ενός αστυνομικού. Παρά τα τραγικά αυτά γεγονότα, ο Τραμπ, μιλώντας σε μια "town hall" εκδήλωση, υποστήριξε ότι «δεν έγινε τίποτα κακό» και επανέλαβε πως οι υποστηρικτές του δεν ήταν οπλισμένοι.

«Δεν υπήρχαν όπλα εκεί κάτω. Εμείς δεν είχαμε όπλα. Οι άλλοι είχαν όπλα», είπε, προσθέτοντας ότι το πλήθος που συμμετείχε στα επεισόδια ήταν «ένα μικρό ποσοστό» των συνολικών διαδηλωτών. Παράλληλα, περιέγραψε την ημέρα ως «μια μέρα αγάπης», αναφερόμενος σε μια ομιλία που έδωσε μπροστά σε «εκατοντάδες χιλιάδες» υποστηρικτές του.

Ο Τραμπ επανέλαβε τους ψευδείς ισχυρισμούς του ότι οι εκλογές του 2020 ήταν νοθευμένες, παρότι οι ισχυρισμοί του έχουν απορριφθεί από τα δικαστήρια. Εξάλλου, η υπόθεση παραμένει βαθιά διχαστική στις ΗΠΑ, ενώ ο ίδιος ο Τραμπ αντιμετωπίζει νομικές κατηγορίες για προσπάθεια ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος.

Σε πρόσφατη νομική κατάθεση, ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ κατηγόρησε τον Τραμπ ότι είχε σχεδιάσει να δηλώσει νίκη στις εκλογές του 2020, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, ενώ προετοίμαζε το έδαφος για να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα πριν από την ημέρα των εκλογών. Στο ίδιο έγγραφο, αναφέρθηκε ότι ο Τραμπ περίμενε από τους υποστηρικτές του να «δράσουν» και ότι επιχείρησε να εκμεταλλευτεί τη βία και το χάος που ακολούθησε.

Ο πρώην πρόεδρος έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι διέπραξε κάτι παράνομο και ισχυρίζεται ότι είναι νομικά προστατευμένος από δίωξη για τις πράξεις του ως πρόεδρος. Η υπόθεση εναντίον του δεν πρόκειται να εκδικαστεί πριν από τις εκλογές του 2024, όπου ο Τραμπ θα αντιμετωπίσει την υποψήφια των Δημοκρατικών, Κάμαλα Χάρις.

Στο ίδιο πάνελ, ο Τραμπ υπερασπίστηκε ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τους μετανάστες από την Αϊτή, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, είχαν αναγκαστεί να τρώνε κατοικίδια ζώα στην πόλη Σπρίνγκφιλντ του Οχάιο. Δήλωσε ότι «μετέφερε όσα είχαν αναφερθεί», παρά το γεγονός ότι οι ισχυρισμοί αυτοί έχουν καταρριφθεί.

Την ίδια στιγμή, η Κάμαλα Χάρις εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε εκπομπή του Fox News, ενός μέσου που συχνά φιλοξενεί έντονες κριτικές προς την ίδια, καθώς και την προεκλογική της εκστρατεία. Οι δύο πλευρές εντείνουν τις προεκλογικές τους εμφανίσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου.

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι σημαίνει η απόφαση της Μελόνι να εξισώσει την παρένθετη μητρότητα με εγκλήματα διεθνούς χαρακτήρα

Διεθνή / Η Μελόνι εξισώνει την παρένθετη μητρότητα με έγκλημα και εξαϋλώνει τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ιταλία

Από την Τετάρτη, τα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας, απαγορεύεται να ταξιδεύουν στο εξωτερικό - Τι ισχύει στις υπόλοιπες χώρες
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: «Ο Σινουάρ είναι νεκρός» - Εντολή Νετανιάχου να ενημερωθούν οι οικογένειες των ομήρων

Διεθνή / Ισραήλ: «Ο Σινουάρ είναι νεκρός» - Εντολή Νετανιάχου να ενημερωθούν οι οικογένειες των ομήρων

Οι οικογένειες όσων εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι στη Γάζα, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους μετά τις αναφορές για την πιθανή δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς
LIFO NEWSROOM