Ο καιρός για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου: Πώς επηρεάζει την ανομβρία το πολικό JetStream  

Ο καιρός για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου: Πού θα είναι ισχυροί οι άνεμοι - Τι θα γίνει με τις βροχές  Facebook Twitter
Φωτογραφία: Eurokinissi
0

Καθώς συνεχίζεται ο ήπιος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, πολλοί είναι εκείνοι που προγραμματίζουν εκδρομή και αναρωτιούνται για τον καιρό του τριημέρου της 28ης Οκτωβρίου, ο οποίος, όπως εξηγεί ο Θοδωρής Κολυδάς, επηρεάζεται από το πολικό JetStream. 

Από την περασμένη Πέμπτη, ο υδράργυρος έπεσε αρκετούς βαθμούς, με αποτέλεσμα να επικρατεί φθινοπωρινή ψύχρα, όμως αυτό που αναμένεται να είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού τις επόμενες ημέρες είναι οι ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο. 

«Η παρουσία του πολικού JetStream σε πολύ μεγάλα γεωγραφικά πλάτη με Δ-ΝΔ ρεύμα και η απουσία ισχυρών ανέμων στις μέσες και τις ανώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας στην περιοχή μας , "αναγκάζει" ακόμη και το χαμηλό που υπάρχει στις ακτές της Αφρικής να γίνει οπισθoδρομούν. Δηλαδή , αντί να κινηθεί από τα δυτικά προς τα ανατολικά , να γυρίσει προς τα πίσω , κάτι το οποίο είναι σπάνιο», εξηγεί ο Θοδωρής Κολυδάς. Κατόπιν, επισημαίνει πως την ανομβρία επιδεινώνει και ο ισχυρός αντικυκλώνας στην ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την χώρα μας - «κατάσταση που αποτρέπει τις βροχές», όπως γράφει χαρακτηριστικά.

«Από πλευράς συνοπτικής κατάστασης το φετινό φθινόπωρο φέρει πολλά χαρακτηριστικά με αυτό του 1993, όπου τότε η ανομβρία κράτησε μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, ενώ μετά άλλαξε η κατάσταση», δηλώνει ο κ. Κολυδάς.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο facebook ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας, δεν αναμένουμε «ούτε ιδιαίτερο κρύο, ούτε 30άρια μέχρι την παρέλαση». 

«Η εβδομάδα που ξεκινά θα έχει αρκετή ηλιοφάνεια με τον υδράργυρο να σημειώνει σταδιακή άνοδο και να φτάνει τους 24 με 25 βαθμούς κυρίως στη δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο», αναφέρει ο ίδιος και επισημαίνει πως «οι βοριάδες μέσα στο Αιγαίο θα διατηρηθούν στα 7-8 μποφόρ».

Ωστόσο, η πλειονότητα των μετεωρολόγων συμφωνεί πως δεν προβλέπονται βροχές μέχρι το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, που αναμένεται να κυλήσει με ηλιοφάνεια και κατά τόπους συννεφιά. Βροχές, αδύναμες, ίσως δούμε στη δυτική Ελλάδα, όπως προβλέπει η μετεωρολόγος του Σκάι, Χριστίνα Σούζη

«Η πρόγνωση για βροχές προς το παρόν είναι απογοητευτική», γράφει και ο Γιώργος Τσατραφύλλιας. 

 
Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ