Λαγουβάρδος για την ανομβρία: Σε κάποια νησιά έχει να βρέξει έξι μήνες

anomvria sta nisia Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: pixabay.com
0

Τα νησιά του Αιγαίου έχουν πρόβλημα με το νερό εδώ και δύο χρόνια, καθώς διανύουμε περιόδους ανομβρίας, επισημαίνει ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος.

Ο Κώστας Λαγουβάρδος εκτιμά ότι η ανομβρία θα συνεχιστεί στη χώρα μας και την επόμενη εβδομάδα, παράλληλα με ψύχρα και βοριάδες.

Τα δύο τελευταία χρόνια τα νησιά του Αιγαίου έχουν πρόβλημα με τη βροχή και τη λειψυδρία, καθώς έχουν δεχθεί πολύ μικρές ποσότητες όμβριων υδάτων και δεν έχουν άλλες πηγές από όπου να προμηθεύονται νερό, εξηγεί. Τονίζει επίσης ότι, από την άλλη πλευρά, στα νησιά, αυξάνεται πάρα πολύ η ζήτηση λόγω του τουρισμού, με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι οριακή.

Σε κάποια νησιά του Αιγαίου έχει να βρέξει έξι μήνες και οι βροχές που έπεσαν τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, ήταν πολύ περιορισμένες.

Είμαστε σε ασφαλές επίπεδο, αλλά όλα εξαρτώνται από το φετινό φθινόπωρο και χειμώνα, επισήμανε ο ίδιος, τονίζοντας πως το «κλειδί» να πέσουν βροχές αλλά αυτές να πέσουν σταδιακά: «Δεν θέλουμε βροχές με μεγάλα ύψη σε σύντομο χρονικό διάστημα, διότι έτσι το νερό θα χαθεί μέσω των χειμάρρων στη θάλασσα», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3. «Βασικά, θέλουμε χιόνια διότι με το αργό λιώσιμο των χιονιών, τα νερά αυτά αξιοποιούνται καλύτερα», είπε.

Κλείνοντας, ο κ. Λαγουβάρδος επισήμανε πως οι θερμοκρασίες και τον Οκτώβριο θα είναι κατά μέσο όρο λίγο πάνω από τις κανονικές και πως αυτή είναι η τάση που διαφαίνεται για τον Νοέμβριο σε πολλές περιοχές της Ευρώπης - και στη χώρα μας. 

«Έχουμε χάσει ήδη τους δύο από τους τρεις μήνες του φθινοπώρου, ας ελπίσουμε ο Νοέμβριος που είναι και ο πιο βροχερός, να αντισταθμίσει τα δεδομένα», κατέληξε ο ίδιος.

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το λιώσιμο των πάγων απειλεί την τροφή και το νερό δύο δισ. ανθρώπων, προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Περιβάλλον / Το λιώσιμο των πάγων απειλεί την τροφή και το νερό δύο δισ. ανθρώπων, προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Έκθεση της Unesco υπογραμμίζει την «άνευ προηγουμένου» απώλεια των παγετώνων της Γης που οφείλεται στην κλιματική κρίση και απειλεί τα οικοσυστήματα, τη γεωργία και τις πηγές νερού
LIFO NEWSROOM
Οι θερμοκρασίες ρεκόρ που καταγράφηκαν το 2024 επιτάχυναν το λιώσιμο των πάγων και την άνοδο της στάθμης των θαλασσών

Περιβάλλον / Οι θερμοκρασίες ρεκόρ του 2024 επιτάχυναν το λιώσιμο των πάγων

Οι μέσες ετήσιες θερμοκρασίες το 2024 ήταν κατά 1,55° Κελσίου υψηλότερες σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, ξεπερνώντας κατά 0,1° Κελσίου το προηγούμενο ρεκόρ του 2023, επεσήμανε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός
LIFO NEWSROOM