Φετουλάχ Γκιουλέν: Η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας - «Δεν εφησυχάζουμε»

Η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας για τον θάνατο του Φετουλάχ Γκιουλέν Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν, είναι νεκρός, καθώς νωρίτερα επιβεβαιώθηκε ότι πέθανε σε ηλικία 86 ετών, στις ΗΠΑ.

Η πρώτη αντίδραση από την Άγκυρα, ήρθε με δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ο οποίος αναφέρθηκε στον θάνατο του ορκισμένου εχθρού του προέδρου Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν, που η Τουρκία θεωρεί υπεύθυνο για την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

«Η αποφασιστικότητα του έθνους μας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί και η είδηση του θανάτου του δεν θα μας οδηγήσει ποτέ σε εφησυχασμό» είπε ο Φιντάν σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Γκιουλέν αρνούνταν κάθε ανάμειξη στο αποτυχημένο πραξικόπημα πριν τέσσερα χρόνια, αλλά το κίνημά του είχε χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία.

Ποιος ήταν ο Φετουλάχ Γκιουλέν

Ο Μοχάμεντ Φετουλάχ Γκιουλέν γεννήθηκε στις 27 Απριλίου το 1941 και ήταν Τούρκος ιερέας και πρώην ιμάμης. Ίδρυσε το κίνημα Γκιουλέν (γνωστό ως Χιζμέτ στα τουρκικά) και αναμείχθηκε ενεργά στον κοινωνικό διάλογο για το μέλλον της Τουρκίας και του Ισλάμ στον σύγχρονο κόσμο. 

Ο Γκιουλέν ήταν σύμμαχος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έως το 2013, μέχρι τις κατηγορίες για εμπλοκή του στο σκάνδαλο διαφθοράς στην Τουρκία. Σύμφωνα με την Άγκυρα, είναι υπεύθυνος για την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Γκιουλέν ότι κρύβεται πίσω από τις έρευνες για τη διαφθορά. Η τουρκική κυβέρνηση τον είχε χαρακτηρίσει ως τον πλέον καταζητούμενο τρομοκράτη, υποστηρίζοντας ότι ηγούνταν της λεγόμενης «γκιουλενικής τρομοκρατικής οργάνωσης».

Μάλιστα, είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εις βάρος του από τουρκικό δικαστήριο. Ο ίδιος είχε αυτοεξοριστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου κατοικούσε στο Σέιλορσμπουργκ της Πενσυλβάνια, με την Τουρκία να ζητά την έκδοσή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που δεν συνέβη ποτέ. Ο Φετουλάχ Γκιουλέν είχε υποστεί ανακοπή και αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.

Ο θάνατος του Φετουλάχ Γκιουλέν

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν άφησε την τελευταία του πνοή σε ένα απομονωμένο κρησφύγετο σε άγνωστη τοποθεσία των ΗΠΑ, όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια. Στην πορεία της ζωής του και με αιτία την απόλυτη κυριαρχία στον σκληρό πυρήνα του κράτους (και του παρακράτους) ο Φετουλάχ Γκιουλέν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - δηλαδή οι δύο αγαπημένοι μαθητές του ακραία ισλαμιστή και ακροδεξιού Νετζμετίν Ερμπακάν- έφτασαν σε σημείο να συγκρουστούν, πράγμα που λόγω της μεγαλύτερης δύναμης του Ερντογάν επέφερε στον επίσης ακραία ισλαμιστή ιμάμη Φετουλαχ Γκιουλέν την ταμπέλα του μεγαλύτερου εχθρού του τουρκικού κράτους και του τρομοκράτη.

Γενικώς ζούσε απομονωμένος στην Πενσυλβάνια εδώ και χρόνια, η υγεία του ήταν εξαιρετικά προβληματική τον τελευταίο καιρό. Έπασχε από νεφρική ανεπάρκεια και διαβήτη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίαμ Πέιν: «Κοκτέιλ ναρκωτικών» είχε καταναλώσει ο τραγουδιστής των One Direction πριν τον θάνατό του

Διεθνή / Λίαμ Πέιν: «Κοκτέιλ ναρκωτικών» είχε καταναλώσει ο τραγουδιστής των One Direction πριν τον θάνατό του

Ο Πέιν είχε στο παρελθόν μιλήσει ανοιχτά για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε με την ψυχική του υγεία και την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς προσπαθούσε να διαχειριστεί την πίεση της διασημότητας
LIFO NEWSROOM
Financial Times για αμερικανικές εκλογές: Αυτά είναι τα κράτη που στηρίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ

Διεθνή / Financial Times για αμερικανικές εκλογές: Αυτά είναι τα κράτη που στηρίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ

Ποιες χώρες στηρίζουν την Κάμαλα Χάρις - Η στήριξη στον Τραμπ έρχεται κυρίως από αυταρχικά καθεστώτα, αλλά ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έχει υποστηρικτές ακόμη και στο εσωτερικό της ΕΕ
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Σοκάρουν οι μαρτυρίες για τη «συμμορία βρεφών» - Τουλάχιστον 21 τα νεκρά μωρά

Διεθνή / Τουρκία: Σοκάρουν οι μαρτυρίες για τη «συμμορία βρεφών» - Τουλάχιστον 21 τα νεκρά μωρά

Τούρκοι που έχασαν τα μωρά τους εξαιτίας της «συμμορίας βρεφών» κατέθεσαν στην αστυνομία - Το «μωρό που έγινε μπλε», η ένεση στο έμβρυο εντός της μήτρας, και η απειλή σε πατέρα ότι δεν θα βρει τον τάφο του μωρού του
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Diddy: 13χρονη καταγγέλλει ότι τη βίασε μαζί με δύο άλλους celebrities - Νέες αγωγές εναντίον του

Διεθνή / Diddy: 13χρονη καταγγέλλει ότι τη βίασε μαζί με δύο άλλους celebrities - Νέες αγωγές εναντίον του

Μπήκε στο δωμάτιο μαζί με έναν άνδρα και μία γυναίκα celebrity και με βίασαν, αναφέρει στη μήνυση η τότε 13χρονη κοπέλα - Κατατέθηκαν επτά νέες αγωγές κατά του ράπερ από τρεις γυναίκες και τέσσερις άνδρες που τον κατηγορούν ότι τους κακοποίησε σεξουαλικά στα πάρτι του
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Μεγάλο δίκτυο κατασκόπων του Ιράν λειτουργούσε στη χώρα

Διεθνή / Ισραήλ: Εξαρθρώθηκε δίκτυο κατασκόπων του Ιράν - Φωτογράφιζαν βάσεις και το Iron Dome

H Σιν Μπετ του Ισραήλ, αλλά και η αστυνομία της χώρας αποκάλυψαν ένα μεγάλο ιρανικό δίκτυο κατασκόπων που λειτουργεί εντός του Ισραήλ - Συνελήφθησαν επτά Εβραίοι Ισραηλινοί
LIFO NEWSROOM