Η πρώην τενίστρια Ανζελίκ Κοσί περιγράφει σε βιβλίο τους εκατοντάδες βιασμούς που υπέστη από τον προπονητή της

Η πρώην τενίστρια Ανζελίκ Κοσί περιγράφει σε βιβλίο τους εκατοντάδες βιασμούς που υπέστη από τον προπονητή της Facebook Twitter
0

Την κόλαση των βιασμών που υπέστη από τον προπονητή της επί δύο χρόνια, σε ηλικία από 12 μέχρι 14 ετών, περιγράφει στο βιβλίο της με τίτλο «Αν μια μέρα κάποιος σε πληγώσει» (Si un jour quelqu'un te fait du mal) η 37χρονη σήμερα πρώην τενίστρια  Ανζελίκ Κοσί.

Για το αποκαλυπτικό βιβλίο της, που κυκλοφόρησε στις 9 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Stock, η Κοσί μίλησε σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV. «Αυτό το βιβλίο είναι για όλα τα παιδιά του χθες, για όλα τα παιδιά του σήμερα, για τον γιο μου, για να μην γίνει θύμα ή θύτης», δήλωσε η πρώην τενίστρια.

Τον περασμένο Μάιο η  Ανζελίκ Κοσί είχε δηλώσει:«Βιάστηκα σχεδόν 400 φορές από τον προπονητή μου στο τένις σε μια περίοδο δύο ετών». Τον Ιούλιο δρομολογήθηκε η σύσταση επιτροπής έρευνας για τον εντοπισμό «λειτουργικών αστοχιών στις αθλητικές ομοσπονδίες και τα όργανα αθλητικής διακυβέρνησης». Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Κοσί έδωσε νέα κατάθεση για το θέμα ενώπιον επιτροπής βουλευτών. Με ψυχραιμία εξιστόρησε όσα σοκαριστικά βίωσε στα χέρια του προπονητή της  Άντριου Γκουέντες, ο οποίος καταδικάστηκε σε 18 χρόνια φυλάκιση το 2021 για τον βιασμό και τη σεξουαλική επίθεση εναντίον τεσσάρων νεαρών κοριτσιών ηλικίας 12 έως 17 ετών.

«Αυτό το βιβλίο μου επιτρέπει να βάζω απόσταση μεταξύ συναισθημάτων και γεγονότων. Μπορώ να μιλήσω για αυτό (τους βιασμούς) σήμερα χωρίς να αισθάνομαι τρομοκρατημένη, αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία. Και αυτό μου επιτρέπει να δώσω στον εαυτό μου το δικαίωμα  να ξεχάσει», δήλωσε η πρώην τενίστρια στο BFMTV.

«Στα 12 νόμιζα πως η ζωή μου δεν είχε αξία» - «Δεν μίλησα για να προστατεύσω την οικογένειά μου»

«Σήμερα είμαι καλά», ανέφερε η Ανζελίκ Κοσί και τόνισε πως πριν από ενάμιση χρόνο δεν ήταν ακόμα σε θέση να το πει αυτό. Η ίδια, αποκάλυψε πως όταν ήταν 12 ετών, δηλαδή, στην ηλικία που ξεκίνησαν οι βιασμοί από τον 32χρονο προπονητή της, αισθανόταν «σαν νεκρή». «Ξέρω πως πρέπει να ζήσω τη ζωή μου στο έπακρο, επειδή όταν ήμουν 12 ετών νόμιζα πως η ζωή μου δεν είχε αξία», ανέφερε η Κοσί.

Η πρώην τενίστρια αποκάλυψε γιατί έβαλε τίτλο στο βιβλίο της την φράση «Αν  μια μέρα κάποιος σε πληγώσει». Ο πατέρας της ήταν αστυνομικός. Όταν ήταν παιδί, εκείνος της έλεγε συχνά: ««Αν μια μέρα κάποιος σε πληγώσει, δεν θα περιμένω να αποδοθεί δικαιοσύνη, θα βάλω μια σφαίρα ανάμεσα στα δύο του μάτια, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα περάσω 20 χρόνια στη φυλακή». Η πρώην τενίστρια εξήγησε τον λόγο που δεν είχε αποκαλύψει τους βιασμούς της στην οικογένειά της.

Αν μιλούσε σκεφτόταν πως ο πατέρας της θα πήγαινε φυλακή - αφού θα είχε σκοτώσει τον βιαστή της κόρης του - η μητέρα της λόγω εύθραυστης υγείας θα πήγαινε στο ψυχιατρείο ενώ αναγκαστικά η 10χρονη τότε αδελφή της θα έπρεπε να μπει σε κάποιο ίδρυμα. Όπως η ίδια εξομολογείται δεν μίλησε τότε για να μην καταστρέψει την οικογένειά της αλλά τώρα κατανοεί πως η επιλογή της ήταν λανθασμένη.

«Το πρώτο πράγμα που θέλει να κάνει ένα παιδί (σε περίπτωση βιασμού) είναι να προστατεύσει την οικογένεια του», είπε η πρώην τενίστρια και συμπλήρωσε πως η φράση του πατέρα της θα πρέπει να αλλάξει ως εξής: «Αν μια μέρα κάποιος σε πληγώσει, εμείς οι ενήλικες θα σε ακούσουμε, θα σε πιστέψουμε και θα σε προστατέψουμε».

Στο δικαστήριο ο πατέρας της Ανζελίκ Κοσί είχε δηλώσει: «Μπήκα στην αστυνομία για να προστατεύσω τον πολίτη. Δεν ήμουν ικανός να προστατεύσω την κόρη μου». Η Κοσί δήλωσε πως οι γονείς της όταν αποκαλύφθηκε ότι ο προπονητής της την βίαζε το πρώτο πράγμα που σκέφτηκαν ήταν πως απέτυχαν να προστατεύσουν το παιδί τους. «Αυτό το βιβλίο γράφτηκε επίσης για να τους κάνει να συνειδητοποιήσουν πως δεν έχουν καμία σχέση με αυτό», δήλωσε κατά την διάρκεια της συνέντευξης η πρώην τενίστρια.

Η κόλαση της Ανζελίκ Κοσί ξεκίνησε το 1999 - Η εμπιστοσύνη της οικογένειας στον προπονητή

Στο βιβλίο των 315 σελίδων η 37χρονη σήμερα πρώην τενίστρια, μητέρα του μικρού Μίλου, μόλις 4,5 ετών, διηγείται την κόλαση που έζησε επί δύο χρόνια στα χέρια του προπονητή της. Όλα ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 1999. Η Ανζελίκ ήταν 12 ετών, τενίστρια, ήδη, με καλές επιδόσεις στην κατάταξη των junior και άρχισε να προπονείται στο τένις κλαμπ του Σαρσέλ - βόρειο προάστιο του Παρισιού.

Εκεί γνώρισε τον Άντριου Γκουέντες, ο οποίος είχε διοριστεί πρόσφατα αθλητικός διευθυντής του κλάμπ και έγινε ο προπονητής της ίδιας και της μικρότερης αδελφής της. Την πρώτη φορά που τον είδε τρόμαξε επειδή φώναζε σε όλα τα παιδιά, όμως μαζί της ήταν πολύ φιλικός. «Είσαι ένα ακατέργαστο διαμάντι αλλά εγώ θα σε γυαλίσω», της έλεγε συχνά, όταν της έδειχνε πώς να κρατάει την ρακέτα.

Μετά από τρεις μήνες ο προπονητής πρότεινε στην 12χρονη αθλήτρια να πάνε μαζί για να παρακολουθήσουν έναν αγώνα της Παρί Σεν Ζερμέν. Η Κοσί ήταν θαυμάστρια της παριζιάνικης ομάδας και συχνά ζητούσε αυτόγραφα από τους παίκτες. Κάποια μέρα ο Γκουέντες πρότεινε στην 12χρονη να κοιμηθεί στο σπίτι του μετά από έναν αγώνα που είχαν δει μαζί για να μην πάει στο δικό της που ήταν πιο μακριά.

Οι γονείς της τού είχαν απόλυτη εμπιστοσύνη. Τόσο πολύ, που όπως γράφει στο βιβλίο της η Κοσί, μια μέρα η μητέρα της συνόδευσε τον προπονητή της σε ένα ιατρικό ραντεβού σαν να ήταν μέλος της οικογένειας. Κάποια στιγμή ο Γκουέντες ζήτησε από τους γονείς της αθλήτριας να της αγοράσουν κινητό τηλέφωνο. Εκείνος έπαιρνε την 12χρονη κάθε μέρα τηλέφωνο, μέρα και νύχτα. Η ζωή της ήταν αυτός, το σχολείο και το τένις, τίποτε άλλο.

Η πρώην τενίστρια Ανζελίκ Κοσί περιγράφει σε βιβλίο τους εκατοντάδες βιασμούς που υπέστη από τον προπονητή της Facebook Twitter

«Μου ζήτησε να τον αγκαλιάσω σφιχτά σαν να είμαι κόρη του»

Η πρώτη σεξουαλική κακοποίηση έγινε στο διαμέρισμά του. Μια μέρα που την φιλοξενούσε εκείνος είπε πως θα κοιμηθεί στον καναπέ. Πήγε στο κρεβάτι και της ζήτησε μια αγκαλιά. Εκείνη σκέφτηκε πως αφού αυτός δεν έχει παιδιά, την βλέπει σαν παιδί του. «Ίσως κάποιοι μπαμπάδες να το κάνουν αυτό...Μου ζήτησε να τον αγκαλιάσω σφιχτά σαν να είμαι κόρη του...».

Η κόλαση για την 12χρονη ξεκίνησε. «Δεν πρέπει να το συζητήσεις. Αν το συζητήσεις θα πάω φυλακή γιατί ο κόσμος δεν θα καταλάβει ότι αγαπιόμαστε. Και αν το συζητήσεις δεν θα μπορείς να προπονηθεις και δεν θα γίνεις ποτέ δυνατή», έλεγε ο προπονητής στην ευάλωτη ψυχολογικά 12χρονη αθλήτρια. Παράλληλα, στις προπονήσεις άλλοτε ήταν μαζί της ενθαρρυντικός και άλλοτε δεν δίσταζε να την ταπεινώνει.

Οι συναντήσεις τους γίνονταν στο διαμέρισμά του, στο αυτοκίνητό του ή σε έναν χώρο στο τένις κλαμπ. Εκείνος αυνανιζόταν μπροστά της, της επέβαλε να του κάνει στοματικό σεξ ή την βίαζε. Η Κοσί υπολογίζει πως βιάστηκε από τον προπονητή της 400 φορές μέσα σε δύο χρόνια. Προσπαθούσε να βρει δικαιολογίες για να τον αποφύγει. Το καλοκαίρι του 2000 η Κοσί βίωσε τις χειρότερες δεκαπέντε μέρες της ζωής της.

Για τα 13α γενέθλια της, ο προπονητής πρόσφερε στην νεαρή αθλήτρια μια περιήγηση στην κωμόπολη Λα Μπολ, που ήταν ο τόπος καταγωγής του. Είχε οργανώσει ένα τουρνουά για νεαρούς τενίστες. Η εγγραφή κόστιζε 4.000 φράγκα, ποσό που οι γονείς της δεν θα μπορούσαν ποτέ να πληρώσουν. Εκεί ο Γκουέντες βίαζε την νεαρή κοπέλα τρεις φορές την ημέρα επί δύο εβδομάδες.

Στο τένις κλαμπ της Σαρσέλ μια γυναίκα παρατήρησε την βίαιη και ταπεινωτική συμπεριφορά του προπονητή απέναντι στους νέους. Όταν το ανέφερε στον υπεύθυνο του κλαμπ εκείνος της είπε: «Το ξέρω, αλλά μας φέρνει τίτλους». Η Κοσί γράφει στο βιβλίο της πως στον αθλητισμό είναι εύκολο να αναπτυχθούν νοσηρές σχέσεις μεταξύ ενηλίκων και ανηλίκων καθώς οι νέοι περνούν πολύ χρόνο με τον προπονητή τους, που αν δεν είναι καλοπροαίρετος, αυτή η σχέση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κακοποίηση.

Η μικρή Ανζελίκ επέλεξε την σιωπή για να μην καταστραφεί η οικογένειά της επειδή συχνά άκουγε τον αστυνομικό πατέρα της να λέει πως «θα έπαιρνε το νόμο στα χέρια του», αν κάποιος έβλαπτε τις κόρες του. Όπως γράφει στο βιβλίο της η Κοσί, αρκετές φορές είχε σκεφτεί να αυτοκτονήσει ενώ αναφέρει πως οι μεγάλοι θα έπρεπε να έχουν αντιληφθεί τα προφανή σημάδια από τη συμπεριφορά του προπονητή.

Η ίδια, αναφέρει στο βιβλίο της πως από την ηλικία των 13 μέχρι 18 ετών νόμιζε πως είχε Aids επειδή ο προπονητής της, της είχε πει πως είναι φορέας. Όταν ενηλικιώθηκε έκανε εξετάσεις χωρίς να το πει σε κανέναν. Σε ηλικία 14 ετών απέκτησε νέο κινητό, δεν έδωσε τον αριθμό στον Γκουέντες και ζήτησε να αλλάξει προπονητή.

Πέρασαν 15 χρόνια για να τολμήσει να πει όλα όσα είχε ζήσει. Ένα βράδυ την πήρε τηλέφωνο η Άστριντ, συμπαίκτριά της στο τένις. Η νεαρή γυναίκα της είπε πως είχε βιαστεί από τον προπονητή τους.  Ο Γκουέντες την είχε πάει και εκείνη να παρακολουθήσει αγώνα της Παρί Σεν Ζερμέν και στη συνέχεια την βίασε. Η Άστριντ υπέβαλε καταγγελία σε βάρος του.

Η Ανζελίκ Κοσί το έκανε ένα χρόνο μετά μαζί με δύο άλλα θύματα του ίδιου προπονητή, την Ματίλντ και την Μαργκό. Η Κοσί ήταν τότε 28 ετών. Η δίκη έγινε μετά από επτά χρόνια. Το 2021 ο προπονητής καταδικάστηκε μετά την έφεση σε 18 χρόνια φυλάκιση και παράλληλα του απαγορεύτηκε να ασκεί επάγγελμα που θα τον φέρνει σε επαφή με ανήλικα άτομα. Στη δίκη ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε εν μέρει τα γεγονότα.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

κιμ

Διεθνή / Η αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτηρίζει «κακά σκυλιά των ΗΠΑ» την Ουκρανία και τη Νότια Κορέα

Η οργισμένη αντίδραση της αδελφής του Κιμ Γιονγκ Ουν έρχεται μετά τις αναφορές από το Κίεβο και τη Σεούλ ότι η Βόρεια Κορέα στέλνει στρατιώτες της να πολεμήσουν στο πλευρό της Ρωσίας
LIFO NEWSROOM
 Ειδικοί σε θέματα ύπνου καλούν τη Βρετανία να καταργήσει τις αλλαγές της ώρας

Διεθνή / Αλλαγή ώρας: Γιατί ειδικοί σε θέματα ύπνου ζητούν από την Βρετανία να την καταργήσει

Σύμφωνα με τους ερευνητές η καλή λειτουργία του κιρκάδιου ρυθμού και ο ύπνος επηρεάζονται θετικά από το φυσικό φως της ημέρας και αρνητικά από τις αλλαγές της ώρας δύο φορές τον χρόνο
LIFO NEWSROOM