Απόλλωνας: Ο αδέσποτος σκύλος που ζει στην κορυφή Πυραμίδας της Αιγύπτου

Απόλλωνας, ο σκύλος που ανέβηκε στις Πυραμίδες της Αιγύπτου Facebook Twitter
Ο Απόλλωνας, ο αδέσποτος σκύλος που ζει στην Πυραμίδα του Χεφρήνου, στην Αίγυπτο
0

Ο Απόλλωνας είναι ο αδέσποτος σκύλος που ανέβηκε σε μία από τις Πυραμίδες της Αιγύπτου κι έγινε διάσημος σε όλο τον κόσμο. 

Ένας αρχηγός ομάδας διάσωσης αναγνώρισε τον Απόλλωνα, ένα από τα εκατομμύρια αδέσποτα σκυλιά στην Αίγυπτο, να γαβγίζει στα πουλιά, ενώ είχε σκαρφαλώσει στην κορυφή της Πυραμίδας του Χεφρήνου (Κχεφρέν).

Όταν το βίντεο που έδειχνε τον σκύλο στην κορυφή μιας αιγυπτιακής πυραμίδας στη Γκίζα έγινε viral την περασμένη εβδομάδα, δεκάδες εκατομμύρια χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ενθουσιάστηκαν και σάστισαν ταυτόχρονα. Πώς βρέθηκε ο σκύλος εκεί πάνω και γιατί;

Αλλά, ο Ιμπραήμ Ελμπενταρί, συνιδρυτής του Αμερικανικού Ιδρύματος Διάσωσης Ζώων του Καΐρου, αναγνώρισε αμέσως το ζώο: Ήταν ο Απόλλωνας, ένα από τα οκτώ περίπου σκυλιά μιας αγέλη που ζει στην Πυραμίδα του Κχεφρέν, το τελευταίο διάστημα.

Ο Απόλλωνας, τα αδέρφια του και η μητέρα τους, την οποία οι ντόπιοι αποκαλούν Λάικα - και πήρε το όνομά της από τον σκύλο που στάλθηκε στο διάστημα τη δεκαετία του '50 - είναι μεταξύ των δεκάδων αδέσποτων σκύλων στο συγκρότημα των Πυραμίδων και των εκατομμυρίων αδέσποτων που ζουν στην Αίγυπτο. Φροντίζονται από φιλοζωικές οργανώσεις που αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις για την κάλυψη της τεράστιας αυτής ανάγκης.

Τα περισσότερα από τα αδέσποτα στο συγκρότημα της πυραμίδας, που βρίσκεται λίγο έξω από το Κάιρο, ζουν στο έδαφος ή κοντά σε αυτό. Αλλά η Λάικα επιχειρούσε να ανέβει προς την κορυφή της πυραμίδας, η οποία, λέει ο Ελμπενταρί, μπορεί να της φάνηκε ως ένα προστατευμένο μέρος για να γεννήσει. «Είναι πολύ έξυπνη», είπε. Αυτή και οι απόγονοί της έκτοτε έκαναν σπίτι τους την συγκεκριμένη πυραμίδα.

Ήταν «το πιο συγκλονιστικό πράγμα», είπε ο ίδιος, να βλέπεις τα σκυλιά να κυνηγούν πουλιά στην κορυφή της Πυραμίδας του Κχεφρέν, της δεύτερης ψηλότερης από τις τρεις κύριες πυραμίδες της Γκίζας. Πέφτουν κρυφά πάνω στα κοράκια και πηδούν στον αέρα για να τα πιάσουν, δεκάδες μέτρα πάνω από το έδαφος, πάνω στις τραχιές πέτρες της πυραμίδας. Ο Απόλλωνας, για τον οποίο ο Ελμπενταρί είπε ότι είναι περίπου 3 ετών, γάβγιζε σε πουλιά στις 14 Οκτωβρίου σε πλάνα που κατέγραψε τουρίστας έπεφτε με αλεξίπτωτο πλαγιάς.

Η οργάνωση του φροντίζει αδέσποτα σκυλιά και άλλα ζώα που ζουν στο περίφημο συγκρότημα της πυραμίδας αλλά και αλλού στο Κάιρο, αλλά αυτό που μπορεί να κάνει η ομάδα είναι μια «σταγόνα στον ωκεανό», δήλωσε η συνιδρυτής της Βίκυ Μπράουν. Παρέχει στους σκύλους τροφή, νερό και ιατρική περίθαλψη και διευκολύνει τις υιοθεσίες προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης, παγιδεύει, εμβολιάζει και στειρώνει τα αδέσποτα πριν τα απελευθερώσει — αν και ο Απόλλωνας «τρέχει κατευθείαν στην κορυφή της πυραμίδας όταν προσπαθούμε να τον πιάσουμε» και μέχρι στιγμής έχει αποφύγει τη «σύλληψη», είπε ο Ελμπενταρί.

Ο 31χρονος είναι βετεράνος του αιγυπτιακού στρατού και έφυγε από την υπηρεσία πριν από περίπου επτά χρόνια, τραυματισμένος από τον αιματηρό αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους στη χερσόνησο του Σινά στα βορειοανατολικά της χώρας. Εργαζόταν σε μια αμερικανική εταιρεία αλλά «δεν ένιωθε κανένα νόημα στη ζωή μου» μέχρι που άρχισε να φροντίζει αδέσποτα σκυλιά.

«Ένιωθα ότι έκανα τη διαφορά στη ζωή τους και έκαναν τη διαφορά στη ζωή μου», είπε. «… Με κάθε περίπτωση που έπαιρνα από το «μηδέν στον ήρωα», όπως λένε, ένιωθα μια πολύ μεγάλη ευτυχία μέσα στην καρδιά μου».

Μέχρι τη στιγμή που γνώρισε τη Μπράουν, 50 ετών, από το Τενεσί, που βρισκόταν στην Αίγυπτο και εργαζόταν σε ένα πρόγραμμα για την καλή διαβίωση των ζώων, είχε 25 σκυλιά να ζούσαν στην αυλή του σπιτιού του, είπε. Ίδρυσαν την οργάνωση το 2020. Έχει δημιουργήσει καταφύγιο και κτηνιατρική κλινική στο Κάιρο και είναι επίσης εγγεγραμμένη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν ως προς τον αριθμό των αδέσποτων σκύλων στην Αίγυπτο, αλλά γενικά πιστεύεται ότι υπάρχουν εκατομμύρια. Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις που δαγκώνουν ανθρώπους κάθε χρόνο, συμβάλλοντας στην εξάπλωση της λύσσας, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

Η βία κατά των σκύλων δεν είναι ασυνήθιστη, λένε οι υποστηρικτές της καλής μεταχείρισης των ζώων, με περιστασιακά παραδείγματα υψηλού προφίλ που τραβούν τα φώτα της δημοσιότητας. Το 2016, άγνωστοι είχαν κόψει το πάνω μέρος του στόματος ενός σκύλου, ενώ το προηγούμενο έτος, μια γραφική φωτογραφία μιας νεογέννητων κουταβιών που είχαν σκοτωθεί στους δρόμους του Καΐρου προκάλεσε οργή, ανέφερε η αιγυπτιακή εφημερίδα al-Ahram.

Η πρόεδρος της Αιγυπτιακής Εταιρείας για Έλεος προς τα Ζώα, Μόνα Χαλίλ, είπε σε συνέντευξή της ότι οι φιλοζωικές οργανώσεις υποχρηματοδοτούνται, βασίζονται σε ιδιωτικές δωρεές και τα χρήματα των ιδρυτών τους και παρεμποδίζονται από την έλλειψη κανονισμών για την προστασία των ζώων στην Αίγυπτο. Τα προγράμματα στείρωσης και στείρωσης για αδέσποτους σκύλους θα πρέπει να είναι πολύ πιο διαδεδομένα, πρόσθεσε.

Αλλά εκείνη, ο Ελμπενταρί και η Μπράουν δήλωσαν ξεχωριστά ότι ενθουσιάστηκαν όταν είδαν το βίντεο του Απόλλωνα στην κορυφή της πυραμίδας που έγινε viral σε όλο τον κόσμο. Ελπίζουν ότι η εικόνα του θα οδηγούσε σε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα αδέσποτα του Καΐρου και θα βοηθούσε να πειστούν οι κάτοικοι και οι αρχές να τα φροντίσουν.

Όσο για τον Απόλλωνα, εμφανίστηκε χαρούμενος και υγιής όταν τον είδε η Μπράουν την περασμένη Δευτέρα το πρωί. Είχε κατέβει από την πυραμίδα για να φάει φαγητό που του είχε βάλει η οργάνωση — αγνοώντας παντελώς τα δικά του «δέκα λεπτά δημοσιότητας».


Με πληροφορίες από Washington Post


 

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Πελικό: «Την θαύμαζα ήδη αλλά τώρα σήμερα την θαυμάζω ακόμα περισσότερο», λέει καθηγητής της Ζιζέλ

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: «Την θαύμαζα ήδη αλλά τώρα σήμερα την θαυμάζω ακόμα περισσότερο», λέει καθηγητής της Ζιζέλ

Η Ζιζέλ Πελικό είχε παρακολουθήσει μαθήματα θεάτρου σε ερασιτεχνικό εργαστήρι - Ο πρώην καθηγητής της ήταν παρών στη δίκη την Τετάρτη - Πώς περιγράφει τον χαρακτήρα της Ζιζέλ
LIFO NEWSROOM
Τα ρούχα του Ρικ Όουενς είναι «σκοτεινά και παράξενα» για την Απαγορευμένη Πόλη στο Πεκίνο

Διεθνή / Τα ρούχα του Ρικ Όουενς είναι «σκοτεινά και παράξενα» για την Απαγορευμένη Πόλη στο Πεκίνο

Οι αρχές εκδίωξαν από την Απαγορευμένη Πόλη τον σχεδιαστή Ρικ Όουενς, τη σύζυγό του Μισέλ Λαμί και τους Fecal Matter - «Είναι το τίμημα που πληρώνουμε για να είμαστε ο εαυτός μας - Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για περισσότερη αποδοχή και ανοχή για τη διαφορετικότητα σε όλο τον κόσμο», είπαν
LIFO NEWSROOM
Φον Ντερ Λάιεν: «Η Αλβανία θα λάβει εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση»

Διεθνή / Φον Ντερ Λάιεν: «Η Αλβανία θα λάβει εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση»

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποσχέθηκε προκαταβολή 64 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ συνολικά η Αλβανία θα λάβει πάνω από 920 εκατομμύρια ευρώ από το σχέδιο ανάπτυξης
LIFO NEWSROOM
Συνεχίζεται η απεργία στην Boeing - Η σύμβαση που πρότεινε η διεύθυνση απορρίφθηκε από τους εργαζόμενους

Διεθνή / Συνεχίζεται η απεργία στην Boeing - Η σύμβαση που πρότεινε η διεύθυνση απορρίφθηκε από τους εργαζόμενους

Η πιο πρόσφατη προσφορά της διεύθυνσης της Boeing προέβλεπε αυξήσεις μισθών 35% σε τέσσερα χρόνια, αλλά χωρίς να αποκατασταθεί το σύστημα συντάξεων που είχε καταργηθεί το 2008
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία βομβάρδισε 32 στόχους του PKK σε Ιράκ και Συρία μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα

Διεθνή / Η Τουρκία βομβάρδισε 32 στόχους του PKK σε Ιράκ και Συρία μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα

«Όπως επιτρέπει το δικαίωμά μας στη νόμιμη άμυνα που προβλέπεται στο άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, διεξήχθη αεροπορική επιχείρηση» ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ τάσσεται εναντίον των φωτοβολταϊκών-«Σκοτώνουν τα κουνέλια!»

Διεθνή / Ο Τραμπ τάσσεται εναντίον των φωτοβολταϊκών-«Σκοτώνουν τα κουνέλια»

«Είναι όλο ατσάλι, γυαλί και καλώδια και μοιάζει με κόλαση. Και βλέπεις κουνέλια, που πιάνονται μέσα σε αυτό και όλα αυτά, ξέρετε, για τους περιβαλλοντολόγους, είναι απλά τρομερό» είπε ο Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: «Δείχνει» το PKK για την τρομοκρατική επίθεση- Μπλόκο στα social media

Διεθνή / Τουρκία: «Δείχνει» το PKK για την τρομοκρατική επίθεση- Μπλόκο στα social media

Μετά από επίθεση στην έδρα της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Υπηρεσίας (TAI) στην Άγκυρα, οι τουρκικές αρχές επέβαλαν περιορισμούς στη χρήση δημοφιλών εφαρμογών, όπως X (πρώην Twitter), YouTube, Instagram, Telegram, TikTok και Facebook
LIFO NEWSROOM