Το Ιράν θα εκτοξεύσει 1.000 πυραύλους αν το Ισραήλ επιτεθεί

Το Ιράν προετοιμάζεται για πόλεμο με το Ισραήλ - Άμεσα διαθέσιμοι 1.000 πύραυλοι Facebook Twitter
O ανώτατος ηγέτης του Ιραν, Αλί Χαμενεΐ / Φωτ.:ΕΡΑ
0

Ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ζήτησε από τον στρατό του Ιράν να προετοιμαστεί για πόλεμο και να σχεδιάσει σενάρια αντίδρασης σε ενδεχόμενη επίθεση του Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times που επικαλείται τέσσερις Ιρανούς αξιωματούχους.

Το Ιράν θέλει ν' αποφύγει έναν πόλεμο με το Ισραήλ, έχοντας γίνει μάρτυρας του αποδεκατισμού των συμμάχων του στον Λίβανο και τη Γάζα. Η απάντηση της Τεχεράνης στο Ισραήλ θα εξαρτηθεί από την έκταση της επικείμενης ισραηλινής επίθεσης, υποστήριξαν οι αξιωματούχοι, δύο από τους οποίους ανήκουν στο Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC). Κάτα τις ίδιες πηγές που επικαλούνται οι NYT, το Ιράν μπορεί να επιλέξει να μην απαντήσει εάν το Ισραήλ περιορίσει το εύρος του χτυπήματός του αποκλειστικά σε στρατιωτικές αποθήκες και βάσεις.

Ωστόσο, εάν το χτύπημα προκαλέσει μεγάλες απώλειες και καταστροφές ή εάν το Ισραήλ επιτεθεί σε πυρηνικές, πετρελαϊκές ή ενεργειακές υποδομές ή πραγματοποιήσει στοχευμένες εξουδετερώσεις - «το Ιράν θα αντεπιτεθεί», σημείωσαν οι αξιωματούχοι. Τις τελευταίες εβδομάδες, το Ιράν προσπαθεί να ενισχύσει τις συμμαχίες του με τις αραβικές χώρες της περιοχής, αλλά και να τις προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε βοήθεια προς το Ισραήλ θα τις καθιστούσε «νόμιμο στόχο», σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Τα σενάρια αντίδρασης του Ιράν

Σε μια τέτοια περίπτωση, το σενάριο αντίδρασης του Ιράν θα μπορούσε να περιλαμβάνει πιθανό καταιγισμό έως και 1.000 βαλλιστικών πυραύλων, περαιτέρω επιθέσεις από Ιρανούς πληρεξουσίους και παρεμβάσεις στον ενεργειακό εφοδιασμό και τη ναυσιπλοΐα στον Περσικό Κόλπο.

Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν της 1ης Οκτωβρίου, κατά την οποία η Τεχεράνη εκτόξευσε περίπου 200 βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, κάτι που -σύμφωνα με τους Φρουρούς της Επανάστασης- ήταν απάντηση στη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, καθώς και του αρχηγού της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

«Για τη χώρα και την περιοχή (σ.σ. της Μέσης Ανατολής), το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι υψηλότερο. Ένας ολοκληρωτικός πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ισραήλ θα βάθαινε το χάος, θα κατέστρεφε πιθανότατα κάθε προοπτική κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και τον Λίβανο και ενδεχομένως θα οδηγούσε τις ΗΠΑ σε στρατιωτική δράση προς υποστήριξη του Ισραήλ», σημειώνουν οι New York Times.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βασιλιάς Κάρολος αναγνώρισε τις «οδυνηρές πτυχές» του αποικιακού παρελθόντος της Βρετανίας, αλλά δεν ζήτησε συγγνώμη

Διεθνή / Ο βασιλιάς Κάρολος αναγνώρισε τις «οδυνηρές πτυχές» του αποικιακού παρελθόντος της Βρετανίας, αλλά δεν ζήτησε συγγνώμη

Η ομιλία του Κάρολου στη σύνοδο κορυφής των χωρών της Κοινοπολιτείας - Πίεση για οικονομικές αποζημιώσεις από χώρες της Καραϊβικής
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Τουρκία: Επίθεση εναντίον του φιλοκουρδικου κόμματος DEM στην Άγκυρα

Διεθνή / Τουρκία: Επίθεση εναντίον του φιλοκουρδικού κόμματος DEM στην Άγκυρα

Μετά από την τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία, την οποία οι αρχές απέδωσαν στο ΡΚΚ και ενώ άνοιξε ξανά το θέμα των Κουρδων και του Οτσαλάν, άγνωστοι έσπασαν την είσοδο των γραφείων του DEM Parti στην Άγκυρα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ