«Παγκόσμια πρωτοτυπία» - Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αποθεώνουν τον Έλληνα που αφαιρεί όγκους από το φρύδι

«Παγκόσμια πρωτοτυπία» - Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αποθεώνουν τον Έλληνα που αφαιρεί όγκους από το φρύδι Facebook Twitter
Φωτ.: X / Anastasios Giamouriadis
0

Μια 75χρονη γυναίκα έγινε ο πρώτος άνθρωπος από τον οποίο αφαιρέθηκε όγκος στον εγκέφαλο, μέσω μιας τομής στο φρύδι της, σύμφωνα με το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), εγκαινιάζοντας την νέα τεχνική που προώθησε μια επιστημονική ομάδα με επικεφαλής, έναν Έλληνα.

Πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία από τον Δρ Αναστάσιο Γιαμουριάδη, στη Σκωτία, με την οποία οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα, αφενός να πάρουν πιο άμεσα εξιτήριο και αφετέρου, να φύγουν από το νοσοκομείο με μόνο μια μικρή ουλή και ένα μαυρισμένο μάτι.

Βρετανικά μέσα αναφέρουν, ότι η συγκεκριμένα επέμβαση μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε τρεις ώρες και οι ασθενείς μπορούν να φύγουν από το νοσοκομείο ακόμα και ένα 24ωρο αργότερα.

Η αλλαγή αυτή επιτρέπει την αφαίρεση μέχρι και πολύ μεγάλων όγκων από το μπροστινό μέρος του εγκεφάλου σε σύγκριση με τις προηγούμενες μεθόδους, με κάποιους από αυτούς να «έχουν το μέγεθος μεγάλων μήλων, είναι παγκόσμια πρωτοτυπία» γράφουν μέσα ενημέρωσης όπως το BBC ή το Independent.

Η φωτογραφία του Αναστάσιου Γιαμουριάδη κάνει τον γύρο του Διαδικτύου, με ιστότοπους που μετρούν εκατοντάδες εκατομμύρια κοινό, να αποθεώνουν τη νέα μέθοδο για την αφαίρεση όγκων.

Για τη νέα τεχνική που προώθησε, ο Αναστάσιος Γιαμουριάδης ανέφερε σε δηλώσεις του: «Έχω τροποποιήσει και εξελίξει την τεχνική με την ομάδα μου και πραγματοποιούμε επεμβάσεις σε πολύ μεγάλους όγκους στον μπροστινό μέρος του εγκεφάλου και μέχρι και το μέσο του εγκεφάλου. Αυτό έχει σημαντικά θετική επίδραση στο αποτέλεσμα για τον ασθενή. Στις κανονικές, εκτεταμένες κρανιοτομές, η διάρκεια της επέμβασης είναι συνήθως περίπου οκτώ ώρες και οι ασθενείς παραμένουν στο νοσοκομείο για ημέρες.

Με αυτήν την προσέγγιση μέσω των φρυδιών, είναι τεχνικά πιο δύσκολο, αλλά χρειάζεται περίπου τον μισό χρόνο – αν όχι λιγότερο. Ο ασθενής θα πάει στο σπίτι τη δεύτερη μέρα και στις περισσότερες περιπτώσεις θα έχει επιστρέψει σε μια φυσιολογική ζωή μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες».

Έχει χειρουργήσει 48 άτομα και η λίστα αναμονής αυξάνεται συνεχώς

Ο Έλληνας επιστήμονας μίλησε πριν μερικές ημέρες στο ΕΡΤNews και δήλωσε πως μαζί με την ομάδα του έχουν τροποποιήσει την τεχνική, με αποτέλεσμα να καταφέρνουν να αφαιρούν πάρα πολύ μεγάλους όγκους από το πρόσθιο μέρος του εγκεφάλου έως το μέσο εγκεφάλου.

Συνέχισε εξηγώντας πως αφαιρούν ένα μικρό κομμάτι του οστού πίσω από το φρύδι και με αυτό το τρόπο, «γλιστρούν» κάτω από τον εγκέφαλο χωρίς να επηρεάζεται ο υγιής εγκέφαλος. Με την εξαιρετικά λεπτή τεχνική του, ο Έλληνας χειρουργός κατάφερε να μειώσει τον χρόνο του χειρουργείου στο μισό.

Η ομάδα του κ. Γιαμουριάδη, τα τελευταία πέντε χρόνια, έχει χειρουργήσει 48 άτομα και η λίστα αναμονής αυξάνεται συνεχώς.

Το πλεονέκτημα της τεχνικής είναι ότι οι ασθενείς μπορούν να πάνε σπίτι βελτιωμένοι νευρολογικά από την 2η μετεγχειρητική μέρα και συνήθως επιστρέφουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες μέσα σε 1 έως 2 εβδομάδες.

Ο Αναστάσιος Γιαμουριάδης ζει και εργάζεται στη Σκωτία ενώ σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και στις δηλώσεις του στο ΕΡΤNews, άφησε «ανοιχτή» την πιθανότητα να επιστρέψει πίσω στην Ελλάδα.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Πελικό: Γυναίκα αστυνομικός κρέμασε μια κόκκινη καρδιά απέναντι από το δικαστήριο της Αβινιόν

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: Γυναίκα αστυνομικός κρέμασε μια κόκκινη καρδιά απέναντι από το δικαστήριο της Αβινιόν

Η καρδιά είναι κατασκευασμένη από χαρτόνι και γράφει επάνω «Με τη Ζιζέλ» - «Έχουμε καθήκον να δείξουμε στη Ζιζέλ ότι είμαστε μαζί της», δήλωσε η αστυνομικός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
H Μις Γαλλία αποκάλυψε για πρώτη φορά την σπάνια ασθένεια με την οποία διαγνώστηκε σε ηλικία 8 ετών

Διεθνή / H Μις Γαλλία αποκάλυψε για πρώτη φορά την «αόρατη» ασθένεια με την οποία διαγνώστηκε σε ηλικία 8 ετών

Η 21χρονη Ιβ Ζιλ αποκάλυψε πως πάσχει από παροξυσμική δυσκινησία, μια σπάνια νευρολογική ασθένεια - «Έχω μια αόρατη ασθένεια, αλλά ξέρω πώς να ζω με αυτήν», δήλωσε συγκινημένη η Μις Γαλλία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Τουρκία: 29.000 παιδιά κακοποιήθηκαν το 2023 - Ένα στα πέντε εργάζεται σε χωράφια

Διεθνή / Τουρκία: 29.000 παιδιά κακοποιήθηκαν το 2023 - Ένα στα πέντε παιδιά εργάζεται σε χωράφια

Το 83% από τα 29.000 κακοποιημένα παιδιά ήταν κορίτσια - Μόνο το 12% από τις 1.615 βουλευτικές ερωτήσεις που υποβλήθηκαν για θέματα που αφορούν τα παιδιά απαντήθηκαν στη βουλή
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Οσμή σκανδάλου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση από τον Καρίμ Χαν

Διεθνή / Οσμή σκανδάλου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση από τον Καρίμ Χαν

Ερωτήματα για το αν ο ΔΟΜ προσπάθησε να κουκουλώσει το θέμα - Ο Καρίμ Χαν αρνείται ισχυρισμούς ότι προέτρεψε επανειλημμένα το φερόμενο θύμα να απορρίψει τις κατηγορίες
LIFO NEWSROOM