Το Ισραήλ πραγματοποίησε σφοδρές αεροπορικές επιδρομές στην ιστορική πόλη Μπααλμπέκ στην κοιλάδα Μπεκαά του Λιβάνου, όπου τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 15 τραυματίστηκαν.
Ο δήμαρχος του Μπααλμπέκ, Μουσταφά Αλ-Σελ, δήλωσε στο BBC ότι σημειώθηκαν περισσότερες από 20 αεροπορικές επιδρομές στην ευρύτερη περιοχή, εκ των οποίων πέντε μέσα στην ίδια την πόλη του Μπααλμπέκ, όπου υπάρχει ένα συγκρότημα αρχαίων ρωμαϊκών ναών που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Unesco. Εκτίμησε ότι περίπου 50.000 κάτοικοι έφυγαν μέσα σε δύο ώρες, αλλά πρόσθεσε ότι πολλοί άλλοι αποφάσισαν να μείνουν πίσω «για διάφορους λόγους». «Δεν είναι σαφές τι στόχευσαν οι Ισραηλινοί. Αλλά μπορώ να σας πω ότι δεν υπάρχουν αποθήκες πυρομαχικών ή κρύπτες όπλων στο Μπααλμπέκ» πρόσθεσε.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου ανέφερε ότι δεξαμενές ντίζελ χτυπήθηκαν επίσης στη γειτονική πόλη Ντούρις. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι έπληξε αποθήκες καυσίμων που ανήκουν στη Χεζμπολάχ στην κοιλάδα Μπεκάα, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Οι επιθέσεις έγιναν καθώς ο νέος ηγέτης της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κασέμ, δήλωσε πως η οργάνωση θα συνεχίσει τον πόλεμο με το Ισραήλ και ότι δεν θα «φωνάξει» για κατάπαυση του πυρός.
Το 1984 η Unesco ανακήρυξε το Μπάαλμπεκ ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Είναι μια ιστορικής σημασίας πόλη 70.000 κατοίκων που τις τελευταίες εβδομάδες χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που έφυγαν από τις μάχες στο νότιο Λίβανο.
Η Unesco προειδοποίησε με ανάρτησή της στο Χ, η οποία περιείχε μια φωτογραφία του ναού του Δία στο Μπααλμπέκ, ότι τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλη τη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα εκείνα του Λιβάνου, απειλούνται. «Η Unesco υπενθυμίζει σε όλα τα μέρη την υποχρέωσή τους να σέβονται και να προστατεύουν την ακεραιότητα αυτών των μνημείων. Αποτελούν την κληρονομιά όλης της ανθρωπότητας και δεν πρέπει ποτέ να στοχοποιούνται» δήλωσε η Unesco.
In the #MiddleEast, more than seventy exceptional sites are recognized and protected as #WorldHeritage by @UNESCO. These sites are now under threat, particularly in #Lebanon, #Palestine, #Israel and #Yemen.
— UNESCO 🏛️ #Education #Sciences #Culture 🇺🇳 (@UNESCO) October 30, 2024
UNESCO recalls to all parties their obligation to respect and protect… pic.twitter.com/ao1LQS2geH
Το βράδυ της Δευτέρας (28/10), πολλά κτίρια ισοπεδώθηκαν γύρω από την περιοχή κοντά στα ρωμαϊκά ερείπια του Μπααλμπέκ, κατά τη διάρκεια ισραηλινών επιδρομών που σκότωσαν περισσότερους από 60 ανθρώπους σε όλη την κοιλάδα Μπεκάα.
Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον για τις επιδρομές στο Μπααλμπέκ, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ δήλωσε ότι κάλεσε το Ισραήλ να μην απειλεί τη ζωή αμάχων ή να μην καταστρέφει κρίσιμες πολιτικές υποδομές και την πολιτιστική κληρονομιά. Επιβεβαίωσε επίσης ότι οι Αμερικανοί απεσταλμένοι για τη Μέση Ανατολή, Άμος Χοχστάιν και Μπρετ ΜακΓκέρκ «ταξιδεύουν στο Ισραήλ για να ασχοληθούν με θέματα όπως μια διπλωματική λύση στο Λίβανο, καθώς και με το πώς θα τερματίσουμε τη σύγκρουση στη Γάζα».
Δύο πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι οι Αμερικανοί διαμεσολαβητές επεξεργάζονται μια πρόταση για εκεχειρία 60 ημερών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για να ολοκληρωθεί η πλήρης εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η απόφαση τερμάτισε τον τελευταίο πόλεμο toy 2006 και περιελάμβανε την έκκληση ο νότιος Λίβανος να είναι ελεύθερος από οποιοδήποτε ένοπλο προσωπικό ή όπλα εκτός από εκείνα του λιβανέζικου κράτους και της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.
*Με πληροφορίες από BBC